Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων: Νέοι όροι παραχώρησης δημοτικών λαχανόκηπων

Κατηγορία: ΕΡΓΑΣΙΑ
Views: 156

agrotes_kalo_xorafiΟι όροι και οι προϋποθέσεις για την λειτουργία λαχανόκηπων σε αγροτεμάχια,  που παραχωρούνται από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, σε  δήμους της χώρας,  με σκοπό την καλλιέργεια τους και  την ενίσχυση των ευπαθών ομάδων,  περιλαμβάνονται,  σύμφωνα με πληροφορίες, σε σχέδιο Κοινής Υπουργικής Απόφασης, των υπουργείων Εσωτερικών και Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, που έχει τεθεί  σε διαβούλευση.

Πιο συγκεκριμένα στο εν λόγω σχέδιο, περιλαμβάνονται, οι υποχρεώσεις των οικείων δήμων για τη λειτουργία λαχανόκηπων, τους δικαιούχους, τα απαραίτητα δικαιολογητικά συμμετοχής στο πρόγραμμα,  το αρμόδιο όργανο έκδοσης της πράξης παραχώρησης, τη διαδικασία, τη χρονική διάρκεια της παραχώρησης και τους όρους της, καθώς και οι υποχρεώσεις του ΕΛΓΟ «ΔΗΜΗΤΡΑ».

Ειδικότερα, σε ότι αφορά στην οργάνωση, οι υποχρεώσεις των δήμων έχουν να κάνουν με την περίφραξη,  τη διαμόρφωση, και φωταγώγηση του χώρου, τη δημιουργία υποδομών άρδευσης την εγκατάσταση των δικαιούχων, τον έλεγχο ποιότητας νερού, την εγκατάσταση  WC και αποθήκης και την παροχή οδηγιών για την καλλιέργεια.

Σημειώνεται ότι ο  δήμος αναλαμβάνει τα τέλη φωτισμού και άρδευσης.

Δικαιούχοι για την ένταξη στο πρόγραμμα είναι:

  • Άνεργοι με ανήλικα τέκνα και οικογενειακό εισόδημα έως 10.000 ευρώ
  • Έγγαμοι με ανήλικο τέκνο και οικογενειακό  εισόδημα έως 8.000 ευρώ και
  • Άνεργοι με εισόδημα έως 6.000 ευρώ

Μεταξύ περισσοτέρων δικαιούχων της ίδιας κατηγορίας προτιμάται αυτός με το χαμηλότερο εισόδημα.

Τα δικαιολογητικά που απαιτούνται είναι, πιστοποιητικό οικογενειακής κατάστασης, κάρτα ανεργίας και εκκαθαριστικό σημείωμα της εφορίας.

Ο λαχανόκηπος παραχωρείται με απόφαση του δημάρχου, ύστερα από εισήγηση τριμελούς επιτροπής και η χρονική διάρκεια παραχώρησης, ορίζεται στα 2 έτη με δυνατότητα διετούς παράτασης.

Σε ότι αφορά στη διαδικασία ο δήμος αναρτά επί 20ήμερο πρόσκληση στον ιστότοπο του και στα καταστήματα της δημοτικής αρχής.

Εντός 20 ημερών από την τελευταία ημέρα ανάρτησης, οι ενδιαφερόμενοι πρέπει να υποβάλλουν αιτήσεις και εν συνεχεία, μέσα σε 10 μέρες από τη λήξη της προθεσμίας η τριμελής επιτροπή καταρτίζει πίνακα με σειρά προτεραιότητας.

Οι δικαιούχοι πρέπει να προσκομίσουν τα δικαιολογητικά εντός πέντε ημερών από την ειδοποίηση από την επιτροπή.

Στους όρους παραχώρησης σημειώνεται ότι,  ο δικαιούχος οφείλει να χρησιμοποιεί το αγροτεμάχιο μόνο για τη χρήση που του παραχωρήθηκε και απαγορεύεται η μίσθωσή του. Επίσης απαγορεύεται η τοποθέτηση σε αυτό αντικειμένων που μπορεί να βλάψουν το ακίνητο ή να ρυπάνουν το περιβάλλον. Κατά τη λήξη της παραχώρησης ο δικαιούχους υποχρεούται να παραδώσει το αγροτεμάχιο του στο δήμο και να αποχωρήσει. Αν ανακληθεί η απόφαση παραχώρησης ο ενδιαφερόμενος δεν μπορεί να υποβάλλει νέα αίτηση πριν παρέλθουν τρία έτη. Τέλος η παραγωγή μιας ημέρας της εβδομάδας θα παραδίδεται στο δήμο και θα διατίθεται στο κοινωνικό παντοπωλείο.

Παρατηρήσεις επί του σχεδίου ΚΥΑ διατυπώνει η ΚΕΔΕ. Ειδικότερα προτείνει  να απαλειφθούν οι προβλέψεις για περίφραξη, φωταγώγηση του χώρου και εγκατάσταση WC και αποθήκης, γιατί θα υπάρξει επιβάρυνση του δήμου, διαφορετικά το κόστος να καλυφθεί από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης .

Προτείνει επίσης τα τετραγωνικά μέτρα του αγροτεμαχίου, να προσδιορίζονται ανάλογα με τα μέλη της οικογένειας του δικαιούχου, διευκρινίζοντας ότι τα 50 τ.μ. επαρκούν για μια  τετραμελή οικογένεια.

Σε ότι αφορά στα τέλη φωτισμού και άρδευσης, προτείνεται να είναι ανταποδοτικά δηλαδή να βαρύνουν τους χρήστες.

Αναφορικά με τους δικαιούχους,  ζητείται  τροποποίηση και  προσθήκη  δύο επιπλέον κατηγοριών  ως εξής:

  • Άνεργους αρχηγούς μονογενεϊκής οικογένειας με ανήλικα τέκνα και οικογενειακό  εισόδημα έως 8.000 ευρώ
  •  Άνεργους έγγαμους με ανήλικα τέκνα και  οικογενειακό εισόδημα εισόδημα έως 10.000 ευρώ
  •  Αρχηγούς  μονογενεϊκής οικογένειας με ανήλικα τέκνα και εισόδημα έως 7.000 ευρώ
  •  Έγγαμους με ανήλικα τέκνα και εισόδημα έως 8.000 ευρώ
  •  Άνεργους με εισόδημα έως 6.000 ευρώ

Η ΚΕΔΕ προτείνει επίσης μεταξύ περισσοτέρων δικαιούχων της ίδιας κατηγορίας, να προτιμάται αυτός που έχει το χαμηλότερο εισόδημα ή αυτός που έχει περισσότερα τέκνα.

Τέλος ζητεί, σε περίπτωση ανάκλησης της απόφασης παραχώρησης, ο ενδιαφερόμενος να μπορεί να υποβάλλει νέα αίτηση, σε ένα ή δύο το πολύ έτη και όχι σε τρία που προβλέπει η ΚΥΑ.

Πηγή: e-dimosio.gr

Μπορεί να σου αρέσει επίσης…

Επόμενο άρθρο
Θέσεις Εργασίας για Υπαλλήλους Recruiting στη Θεσσαλονίκη
Προηγούμενο άρθρο
“Πράσινο Φως” για Νέες Θέσεις Εργασίας σε Βρεφονηπιακούς Σταθμούς
Μενού