15.500 απόφοιτοι ΙΕΚ στις εξετάσεις για πιστοποίηση

Κατηγορία: ΕΡΓΑΣΙΑ
Views: 133

assets-300x187Περίπου 15.500 υποψήφιοι θα μετέχουν στις εξετάσεις πιστοποίησης απόφοιτων ΙΕΚ, οι οποίες θα διεξαχθούν για ενάμιση μήνα, από την 1η Νοέμβρη μέχρι και τα μέσα Δεκεμβρίου, όπως ανακοίνωσε ο ΕΟΠΠΕΠ (Εθνικός Οργανισμός Πιστοποίησης Προσόντων και Επαγγελματικού Προσανατολισμού).

Από το καλοκαίρι ο Οργανισμός έχει ξεκινήσει τις διαδικασίες με την υποβολή αιτήσεων από τους ενδιαφερόμενους και χθες έδωσε στη δημοσιότητα τις πολυαναμενόμενες ημερομηνίες. Δεδομένων των αλλαγών που έγιναν στο σύστημα πιστοποίησης της επαγγελματικής κατάρτισης των αποφοίτων ΙΕΚ, υπήρξε μια καθυστέρηση στη διεξαγωγή των εξετάσεων δύο χρόνων σε σχέση με τις τελευταίες, με αποτέλεσμα περίπου 20.000 – 25.000 απόφοιτοι ΙΕΚ (σ.σ.: σύμφωνα με εκτιμήσεις της ομοσπονδίας των ιδιωτικών εκπαιδευτικών, ΟΙΕΛΕ) δεν μπορούσαν το προηγούμενο διάστημα να πιστοποιήσουν τα προσόντα τους.

Ουσιαστικά το πιστοποιητικό από τον εθνικό φορέα εξασφαλίζει την είσοδο των εργαζόμενων στην αγορά εργασίας. Οι τελευταίες καθυστερήσεις ανάγκαζαν αρκετούς εργοδότες να κάνουν «τα στραβά μάτια» για να προσλάβουν κάποιον απόφοιτο, ο οποίος δεν μπορούσε να λάβει πιστοποίηση, αλλά και πολλούς απόφοιτους είτε να μένουν εκτός της αγοράς εργασίας είτε να εργάζονται σε οικογενειακές επιχειρήσεις, γιατί μόνο σε αυτές μπορούσαν να βρουν δουλειά.

Η ανάγκη για τη διενέργεια των εξετάσεων αποτυπώνεται και στον υψηλό αριθμό αιτήσεων που έλαβε ο οργανισμός κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, ενώ προχώρησε και σε παράταση της προθεσμίας. Το θεωρητικό μέρος των εξετάσεων θα διεξαχθεί μέσα στα Σαββατοκύριακα της περιόδου από το Σάββατο 1η Νοέμβρη μέχρι και την Κυριακή 14 Δεκεμβρίου. Οι απόφοιτοι θα εξεταστούν σε 139 ειδικότητες, ενώ στη συνέχεια αναμένεται και δεύτερο κύμα εξετάσεων, που αφορά 130 ειδικότητες, με τους αποφοίτους να δίνουν εξετάσεις στο πρακτικό μέρος. Οι ημερομηνίες για το πρακτικό κομμάτι δεν έχουν ανακοινωθεί ακόμα.

Οι θεωρητικές εξετάσεις έχουν διάρκεια τριών ωρών και η έναρξη γίνεται στις 10.30 το πρωί. Το πρακτικό μέρος θα διεξαχθεί απογευματινές ώρες, με τη διάρκειά του να κυμαίνεται από δύο έως πέντε ώρες. Η ζήτηση από τους απόφοιτους δεν υπήρξε μόνο μεγάλη, αλλά προήλθε και από πολλά σημεία της Ελλάδας. Γι’ αυτό το λόγο, ο ΕΟΠΠΕΠ έστησε 13 εξεταστικά κέντρα θεωρητικού μέρους σε 10 από τις συνολικά 13 περιφέρειες.

Πηγή: e-dimosio.gr

Μπορεί να σου αρέσει επίσης…

Επόμενο άρθρο
Έρευνα : Οι επιχειρήσεις στην κρίση
Προηγούμενο άρθρο
Αυξήσεις σε εισιτήρια, φάρμακα, ρεύμα και τρόφιμα
Μενού