Έρευνα : Οι επιχειρήσεις στην κρίση

Κατηγορία: ΕΡΓΑΣΙΑ
Views: 157

ανάπτυξηΤην προτεραιότητα του δήμου Αθηναίων στη δημιουργία προϋποθέσεων για οικονομική ανάκαμψη και δημιουργία θέσεων εργασίας στην πόλη της Αθήνας, τόνισε ο Γ. Καμίνης, στην ημερίδα του Κέντρου Στήριξης Επιχειρηματικότητας του δήμου Αθηναίων, κατά την οποία παρουσιάστηκε μελέτη της ICAP που αποτυπώνει την κατάσταση και τις προσδοκίες των αθηναϊκών επιχειρήσεων. Σύμφωνα με αυτή ως μεγαλύτερο πρόβλημα αναδεικνύεται η έλλειψη ρευστότητας, ενώ σημάδι ανακοπής της ύφεσης, θεωρείται το γεγονός ότι μεταξύ 2012 και 2013 οι ζημιές που κατέγραψαν οι εταιρίες (ΟΕ, ΑΕ και ΕΠΕ) στην περιοχή της Αθήνας, μειώθηκαν από το 1 δις ευρώ στα 500 εκ. ευρώ.

Την ίδια ώρα, οι δείκτες επιχειρηματικών προσδοκιών, καταναλωτικής εμπιστοσύνης και οικονομικού κλίματος παρουσιάζουν μικρή ανάκαμψη, σύμφωνα με την πρώτη έρευνα που έγινε για το Κέντρο Στήριξης Επιχειρηματικότητας του δήμου Αθηναίων, ενώ τα αποτελέσματα της έρευνας, μαζί με μελλοντικές μελέτες και έρευνες, θα τηρούνται σε ανοιχτή βάση επικαιροποιημένων δεδομένων για τις αθηναϊκές επιχειρήσεις και τους επενδυτές.

Τα αποτελέσματα της έρευνας

Οι επιπτώσεις της οικονομικής ύφεσης γίνονται αισθητές στις επιχειρήσεις που εδρεύουν στην Αττική και στο δήμο Αθηναίων ειδικότερα:

  1. Σε επίπεδο περιφέρειας, την περίοδο 2008-2011 η ύφεση στην Αττική χαρακτηρίζεται πιο ήπια σε σχέση με το σύνολο τη ελληνικής οικονομίας, ωστόσο η συρρίκνωση της απασχόλησης χαρακτηρίζεται πιο έντονη σε σχέση με το σύνολο της χώρας.
  2. Σε επίπεδο Δήμου, όπως έδειξε ανάλυση των οικονομικών αποτελεσμάτων περίπου 6.000 εταιρειών που εδρεύουν εντός των διοικητικών του ορίων, η συρρίκνωση του κύκλου εργασιών την περίοδο 2010-2012ξεπέρασε τα €2 δις. Η αρνητική αυτή εξέλιξη αντανακλάται έντονα και στην επιδείνωση των συνθηκών κερδοφορίας, με τις σωρευτικές ζημιές το 2012 να ανέρχονται σε €1,5 δις. Παρά τις έντονες ανακατατάξεις ωστόσο, η βασική δομή της τοπικής οικονομίας δεν παρουσιάζει σημαντικές μεταβολές.

Μιλώντας στην ημερίδα ο κ. Καμίνης τόνισε ότι με το Κέντρο Στήριξης Επιχειρηματικότητας που ξεκίνησε να λειτουργεί πριν από πέντε μήνες, επιδιώκεται η έμπρακτη στήριξη στις αθηναϊκές επιχειρήσεις, στην σκληρή προσπάθειά τους να σταθούν στα πόδια τους. Ο δήμαρχος Αθηναίων δεσμεύτηκε ότι με κεντρικό μηχανισμό στήριξης της επιχειρηματικότητας το ΚΣΕ, η δημοτική αρχή θα συνεχίσει τις προσπάθειες της σε βάθος χρόνου, συνεργαζόμενη με τα Πανεπιστήμια και άλλους θεσμικούς φορείς για να βοηθήσει νέους ή επίδοξους επιχειρηματίες να σταθούν στα πόδια τους, αλλά και για να προσελκύσει η Αθήνα και ξένους επενδυτές.

Πώς λειτουργεί το Κέντρο Στήριξης Επιχειρηματικότητας

Τους ερχόμενους μήνες, το ΚΣΕ θα εκπονήσει επιπλέον μελέτες με στόχο να αποτυπωθεί η πραγματική κατάσταση και πορεία της επιχειρηματικότητας στα όρια του  Δήμου Αθηναίων. Προκειμένου να στηρίξει τις επιχειρήσεις στην παρούσα συγκυρία το Κέντρο Στήριξης Επιχειρηματικότητας παρέχει μια σειρά συμβουλευτικών υπηρεσιών προς τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και τους νέους επιχειρηματίες του δήμου, καλύπτοντας σημαντικές ανάγκες τους και στοχεύοντας στην ενίσχυση ανταγωνιστικότητας και εξωστρέφειας. Εξειδικευμένοι σύμβουλοι του Κέντρου Στήριξης υποστηρίζουν τις επιχειρήσεις του Δήμου σε μια σειρά θεμάτων τα οποία περιλαμβάνουν υποστήριξη:

-Στην ανάπτυξη, αξιολόγηση, βελτίωση και εφαρμογή του επιχειρηματικού τους σχεδίου, παροχή πληροφόρησης σχετικά με της συνθήκες και εξελίξεις της αγοράς, και καθοδήγηση για την αξιοποίηση των σχετικών δεδομένων,

-Στην αναζήτηση και εξεύρεση χρηματοδότησης μέσω του χρηματοπιστωτικού τομέα ή εναλλακτικών πηγών

-Σε θέματα οργάνωσης και λειτουργίας και θέματα διαχείρισης προσωπικού

Το Κέντρο Στήριξης θα υλοποιεί στοχευμένα προγράμματα κατάρτισης για επιχειρηματίες και στελέχη επιχειρήσεων. Παράλληλα, παρέχεται υποστήριξη σε νεοϊδρυόμενες ή υπό σύσταση επιχειρήσεις σε πλήθος θεματικών ανάλογα με τις ανάγκες τους. Ιδιαίτερη έμφαση δίνεται στην υποστήριξη επιχειρήσεων προκειμένου να διεισδύσουν ή βελτιώσουν την παρουσία τους σε αγορές του εξωτερικού, με έμφαση σε αγορές στόχους σημαντικούς για τις επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στο Δήμο.

Οι επιχειρήσεις προκειμένου να υποστηριχθούν θα πρέπει να επικοινωνήσουν με το Κέντρο Στήριξης. Αρμόδιοι σύμβουλοι θα τους υποστηρίξουν να συμπληρώσουν την απαιτούμενη αίτηση και από κοινού θα διαμορφώσουν το «πακέτο» των υπηρεσιών που χρειάζεται η επιχείρησή τους και θα παρέχει το Κέντρο.

Παράλληλα μέσω του Κέντρου ο δήμος Αθηναίων στοχεύει στην προσέλκυση επενδυτών από το εξωτερικό αναδεικνύοντας την Αθήνα ως επενδυτικό προορισμό και παρέχοντας μια σειρά υπηρεσιών υποδοχής και υποστήριξης των επενδυτών στα πρώτα κρίσιμα στάδια διερεύνησης της δυνατότητας εγκατάστασής τους στη χώρα.

Πηγή: e-dimosio.gr

Μπορεί να σου αρέσει επίσης…

Επόμενο άρθρο
Ενημερωθείτε για τη χορήγηση επιδόματος μητρότητας από το ΕΤΑΑ – Δικαιολογητικά
Προηγούμενο άρθρο
15.500 απόφοιτοι ΙΕΚ στις εξετάσεις για πιστοποίηση
Μενού