Ποιοι φόροι υπέρ τρίτων καταργούνται ;

Κατηγορία: ΕΡΓΑΣΙΑ
Views: 56

Ηλεκτρονικη φορολογικη δηλωσηΜετά την ολοκλήρωση της χαρτογράφησης των φόρων υπέρ τρίτων που επιβαρύνουν τις συναλλαγές πολιτών και επιχειρήσεων, τα υπουργεία Οικονομικών και Ανάπτυξης θα πρέπει να αποφασίσουν μέχρι το τέλος του έτους για τις μη ανταποδοτικές χρεώσεις που θα καταργηθούν.

Η κατάργηση αυτών των φόρων -οι οποίοι αποτελούν κυρίως έσοδα των επικουρικών ταμείων- είναι απαίτηση της Τρόικα και μνημονιακή υποχρέωση, ενώ η έρευνα έχει δείξει μέχρι στιγμής φόρους που ξεπερνούν τα όρια της φαντασίας.

Μέχρι τώρα έχουν εντοπισθεί 37 φόροι υπέρ τρίτων και μη ανταποδοτικές χρεώσεις, ωστόσο προτού καταργηθούν, θα πρέπει να υπολογιστεί ο δημοσιονομικός τους αντίκτυπος, καθώς μεγάλοι χαμένοι της κατάργησης και της μη ανακοίνωσης των εκατοντάδων φόρων, τελών και κρατήσεων είναι τα ασφαλιστικά ταμεία, κύρια και επικουρικά.

Τα έσοδα, που θα χάσουν 23 ασφαλιστικά ταμεία, μεταξύ των οποίων το ΙΚΑ, το πρώην ΤΕΒΕ, ο ΕΔΟΕΑΠ, το ΝΑΤ, το πρώην Ταμείο Εμπόρων, Συντάξεων Νομικών, Στρατού, Ναυτικού, Ξενοδόχων, Εθνικής Άμυνας, υπολογίζεται ότι θα ξεπεράσουν τα 2 δισ. ευρώ, ενώ συνολικά οι φόροι υπέρ τρίτων που κατευθύνονται και σε άλλους φορείς (υπουργεία, ΟΤΑ, σύλλογοι κ.λπ.) υπερβαίνουν τα 4 δισ. ευρώ.

Δείτε ποιες μη ανταποδοτικές χρεώσεις και φόροι υπέρ τρίτων έχουν εντοπιστεί: http://www.iefimerida.gr/sites/default/files/foroi-yper-tritwn.pdf

Πηγή: iefimerida.gr, seleo.gr

Μπορεί να σου αρέσει επίσης…

Επόμενο άρθρο
Αναδρομικά τεκμήρια για 25.000 ιδιοκτήτες ακινήτων
Προηγούμενο άρθρο
Υποτροφίες σύντομης διάρκειας για διδακτορική ή μεταδιδακτορική έρευνα σε Ρουμανικά ΑΕΙ
Μενού