Αναδρομικά τεκμήρια για 25.000 ιδιοκτήτες ακινήτων

Κατηγορία: ΕΡΓΑΣΙΑ
Views: 155
akinitaΑπό αναδρομικό έλεγχο της Εφορίας για τα ακίνητα που αγόρασαν από το 2003 και μετά θα περάσουν περίπου 25.000 ιδιοκτήτες.

Μετά από εκτεταμένες διασταυρώσεις, η Διεύθυνση Ελέγχων της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων έχει πλέον καταρτίσει λίστα με ιδιοκτήτες που, ενώ φαίνεται πως πλήρωσαν φόρο μεταβίβασης για ακίνητα που αγόρασαν, «ξέχασαν» να συμπληρώσουν στη δήλωση εκείνης της χρονιάς τη δαπάνη αγοράς και έτσι απέφυγαν να φορολογηθούν ή να ελεγχθούν με βάση τα τεκμήρια δαπανών.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η Γενική Διεύθυνση Φορολογικών Ελέγχων έχει δώσει εντολή στις εφορίες να προβούν τάχιστα στον έλεγχο υποθέσεων φόρου μεταβίβασης ακινήτων και να ενημερώσουν σχετικά τις κεντρικές υπηρεσίες για τα αποτελέσματά τους. Σε πρώτη φάση στο στόχαστρο μπαίνουν όσοι πλήρωσαν από το 2003 και ως το 2012 φόρο μεταβίβασης από 10.000 ευρώ και άνω. Δεδομένου ότι μέχρι τότε ο φόρος ανερχόταν στο 10% της αξίας του ακινήτου, η αγορά θα πρέπει να αφορούσε ακίνητα αξίας άνω των 100.000 ευρώ.

Ωστόσο, όπως εκτιμούν οι υπηρεσίες, περίπου 25.000 αγοραστές της περιόδου 2003-2012 παρέλειψαν να δηλώσουν τη δαπάνη της αγοράς που έκαναν στη δήλωση Ε1 του αντίστοιχου έτους. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα να φορολογούνται μεν για το τεκμήριο «κατοχή του ακινήτου» (βάσει της αντικειμενικής αξίας), αλλά να μην ελεγχθεί το τεκμήριο κτήσεως του ακινήτου.

Με απλά λόγια, οι ιδιοκτήτες αυτοί μπορεί να απέφυγαν να δηλώσουν τη δαπάνη αγοράς για να γλιτώσουν και τον επιπλέον φόρο εισοδήματος με βάση τα τεκμήρια, αλλά και για να αποφύγουν ελέγχους «πόθεν έσχες» στα εισοδήματα περασμένων ετών.

Με τους ελέγχους που εξαπολύει τώρα η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων, όμως, οι ιδιοκτήτες αυτοί θα ελεγχθούν για όσα ακίνητα αγόρασαν στην προηγούμενη δεκαετία, ενώ θα πρέπει να αποδείξουν αν μπορούσαν με βάση τα παλαιότερα εισοδήματά τους να προβούν στην επίμαχη αγορά.

Για παράδειγμα, αν κάποιος αγόρασε ακίνητο 300.000 ευρώ το 2006 ενώ είχε εισόδημα 30.000 ευρώ τον χρόνο, θα κληθεί να φορολογηθεί για το τεκμήριο αγοράς της χρονιάς εκείνης, ή να δικαιολογήσει μέρος της δαπάνης με τα δάνεια που πήρε ή με αποταμίευση από τα εισοδήματα που εμφάνιζε τα προηγούμενα έτη.

Οι υποθέσεις αυτές θα είχαν κανονικά παραγραφεί εδώ και χρόνια, αλλά πάγωσαν ύστερα από εντολή του υπουργείου στα τέλη του 2012, με την οποία δινόταν για πρώτη φορά η οδηγία στις εφορίες να διασταυρώσουν ποιοι ιδιοκτήτες είχαν πληρώσει υψηλό φόρο μεταβίβασης χωρίς να δηλώσουν αντίστοιχη δαπάνη αγοράς ακινήτου στο Ε1.

Για τον λόγο αυτό, μάλιστα, από πέρυσι ήδη πολλοί ιδιοκτήτες έχουν κληθεί με έγγραφη ειδοποίηση να δώσουν εξηγήσεις στην αρμόδια ΔΟΥ. Στην πράξη, όμως, αν και είχαν εκδοθεί κατά χιλιάδες τέτοιες εντολές ελέγχου με σκοπό να ανακοπεί η παραγραφή, τελικώς οι έλεγχοι δεν προχώρησαν.

Πηγή: protothema.gr, seleo.gr

Μπορεί να σου αρέσει επίσης…

Επόμενο άρθρο
Σχέδιο δράσης 2015-2017 για την «Ψηφιακή Συμμαχία για τη Γυναικεία Απασχόληση»
Προηγούμενο άρθρο
Ποιοι φόροι υπέρ τρίτων καταργούνται ;
Μενού