Μέχρι 7 έτη ο πλασματικός χρόνος ασφάλισης για σύνταξη αγροτών στα 62

Κατηγορία: ΕΡΓΑΣΙΑ
Views: 147

αρχείο λήψης (1)Τις νέες προϋποθέσεις συνταξιοδότησης των αγροτών από τον ΟΓΑ, μετά την πρόσφατη νομοθετική ρύθμιση για δυνατότητα αγροτικής σύνταξης στα 62 έτη με 40 χρόνια ασφάλισης (παρ. 3, αρ. 18 του Ν.4302/2014, ΦΕΚ 225 Α), αναφέρει ο ΟΓΑ σε εγκύκλιο που απέστειλε στους ανταποκριτές του σε όλη τη χώρα.

Πιο αναλυτικά, οι προϋποθέσεις συνταξιοδότησης λόγω γήρατος από τον Ο.Γ.Α., είναι πλέον οι ακόλουθες:

α) Συμπλήρωση 67ου έτους της ηλικίας και 15 έτη ασφάλισης,

β) συμπλήρωση του 62ου έτους της ηλικίας και 40 έτη ασφάλισης με καταβολή ασφαλιστικών εισφορών σε φορέα Κύριας ασφάλισης της Ελλάδας ή σε χώρα μέλος της Ε.Ε., της Ελβετίας, του Ε.Ο.Χ ή χώρα με την οποία έχει συναφθεί Διμερής Σύμβαση Κοινωνικής Ασφάλειας, εφόσον προβλέπεται από τη σχετική Σύμβαση.

Με τη νέα διάταξη απαιτείται

  • Η συμπλήρωση του 62ου έτους της ηλικίας του ασφαλισμένου,
  • Η καταβολή ασφαλιστικών εισφορών στον ΟΓΑ και σε οποιονδήποτε άλλον ασφαλιστικό φορέα, (έναν ή και περισσότερους), για 40 έτη.

Ο χρόνος ασφάλισης των 40 ετών μπορεί να συμπληρωθεί με αναγνώριση πλασματικού χρόνου μέχρι 7 έτη. Πλασματικός χρόνος ασφάλισης που μπορεί να αναγνωριστεί είναι ο χρόνος στρατιωτικής θητείας, ανατροφής τέκνων, κ.λ.π. Για λεπτομερή ανάλυση παραπέμπουμε στις διατάξεις του νέου νόμου.

Προσοχή:

1. Η αίτηση συνταξιοδότησης δεν διαβιβάζεται σε προηγούμενο ασφαλιστικό φορέα, αν δεν πληρούνται οι προϋποθέσεις συνταξιοδότησης από τον ΟΓΑ ή αν ο ΟΓΑ δεν είναι αρμόδιος για την κρίση του συνταξιοδοτικού δικαιώματος.

2. Ο χρόνος ασφάλισης στον ΟΓΑ που υπολογίζεται για συνταξιοδότηση με τη νέα διάταξη, ξεκινά από το έτος 1988 μέχρι το έτος 2014, εφόσον έχουν καταβληθεί εισφορές, δηλαδή 27 έτη. Με βάση αυτό το δεδομένο οι ασφαλισμένοι προκειμένου να πάρουν σύνταξη απαιτείται να έχουν ασφαλιστεί οπωσδήποτε και σε άλλον ασφαλιστικό φορέα Στα πλαίσιο αυτό οι κκ Ανταποκριτές του ΟΓΑ, παρακαλούνται να παραλαμβάνουν τις αιτήσεις για συνταξιοδότηση των ασφαλισμένων που προσέρχονται για να υποβάλουν αίτηση για συνταξιοδότηση με 40 έτη ασφάλισης με καταβολή εισφορών.

Σε ότι αφορά τα δικαιολογητικά θα είναι ίδια με αυτά που υποβάλουν οι ασφαλισμένοι που ζητούν σύνταξη με διατάξεις διαδοχικής.

Πηγή: agronews.gr

Μπορεί να σου αρέσει επίσης…

Επόμενο άρθρο
Πιστώθηκαν τα 886,5 εκατ. προκαταβολής της ενιαίας ενίσχυσης στους λογαριασμούς των Δικαιούχων
Προηγούμενο άρθρο
Ο νέος «Κώδικας Δεοντολογίας» για προσφορές και εκπτώσεις και… οι αντιδράσεις
Μενού