Ό,τι δεν είπαν οι προγραμματικές για τη φορολογία των αγροτών το ξεκαθαρίζει ο προϋπολογισμός

Κατηγορία: ΕΡΓΑΣΙΑ
Views: 132

αρχείο λήψηςΕπιβεβαιώνεται πλήρως από το προσχέδιο προϋπολογισμού ότι το 2016 θα είναι η χρονιά της μεγάλης φορολογίας των αγροτών. Αύξηση φορολογικού συντελεστή στο 20%, σταδιακή κατάργηση της επιστροφής φόρου στο πετρέλαιο και διπλασιασμός της προκαταβολής (εφαρμόζεται ήδη) διαμορφώνουν εκρηκτικό πεδίο στο πεδίο λειτουργίας των αγροτικών εκμεταλλεύσεων.

Η αυξημένη προκαταβολή φόρου και η κατάργηση του ΕΦΚ στο πετρέλαιο προσδοκάται να φέρουν έσοδα στη διετία 49 εκατ. ευρώ.

Την ίδια στιγμή ο πρωθυπουργός με τις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης στη Βουλή προσπάθησε να χρυσώσει το χάπι με τα 20 δις της νέας ΚΑΠ για την ερχόμενη 5ετία, τη διατύπωση για τους κατά κύριο επάγγελμα αγρότες και τον συμψηφισμό εισροών εκροών ΦΠΑ.

 

Πιο συγκεκριμένα, η αξιοποίηση συνολικών πόρων περίπου 20 δις ευρώ στην προγραμματική περίοδο 2015-2021, με ταυτόχρονη δημιουργία και διατήρηση περισσότερων από 50.000 θέσεων εργασίας στον τομέα της αγροτικής παραγωγής και ο επανακαθορισμός της έννοιας «αγρότης κατά κύριο επάγγελμα», με στόχο τη διαφορετική φορολογική μεταχείριση και τον πραγματικό προσδιορισμό του εισοδήματος των κατόχων αγροτικών εκμεταλλεύσεων μέσα από την τήρηση βιβλίων εσόδων-εξόδων είναι οι βασικοί άξονες για να αμβλυνθούν οι πιθανές αρνητικές συνέπειες στον αγροτικό κόσμο από την υλοποίηση της συμφωνίας, όπως τόνισε ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας κατά την ανάγνωση των προγραμματικών δηλώσεων της κυβέρνησης στη Βουλή, τη Δευτέρα 5 Οκτωβρίου.

 

Από αυτήν τη διαδικασία, όπως ανέφερε ο κ. Τσίπρας, θα προκύψει ουσιαστικό όφελος τόσο για τους αγρότες από το συμψηφισμό του ΦΠΑ εισροών-εκροών όσο όμως και για το κράτος από την αύξηση της εισπραξιμότητας του ΦΠΑ.

Σε κάθε περίπτωση στόχος μας είναι μέσα από τον ανοιχτό διάλογο με τον αγροτικό κόσμο, αλλά και τους εταίρους να αντιμετωπίσουμε τα πραγματικά προβλήματα της ελληνικής υπαίθρου, με βασικό γνώμονα την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας της ελληνικής παραγωγής, αλλά κυρίως την ενίσχυση του εισοδήματος των μικρών και μεσαίων αγροτών.

Διαβάστε εδώ ολόκληρη την Ομιλία Τσίπρα στις προγραμματικές στη Βουλή.doc

 
 

Χάνουν 49 εκατ. από πετρέλαιο, προκαταβολή φόρου οι αγρότες

Εν τω μεταξύ, το «λογαριασμό» από τα δύο πρώτα εκ των πολλών προαπαιτουμένων της συμφωνίας, δηλαδή την αυξημένη προκαταβολή φόρου και την κατάργηση του ΕΦΚ στο πετρέλαιο φέρνει στους αγρότες το προσχέδιο του προϋπολογισμού 2016 που κατατέθηκε το βράδυ της Δευτέρας 5 Οκτωβρίου στη Βουλή.

Το προσχέδιο περιλαμβάνει μια πρώτη και μάλλον συντηρητική κοστολόγηση των δύο παραπάνω μέτρων ή, διαφορετικά, έναν υπολογισμό των εσόδων που προσδοκόνται να φέρουν στα δημόσια ταμεία τη διετία 2015-2016 και τα οποία αθροιστικά φτάνουν τα 49 εκατ. ευρώ.

Δεν διατυπώνεται κάποια εκτίμηση για το δημοσιονομικό αντίκτυπο των επερχόμενων αλλαγών στη φορολογία του αγροτικού εισοδήματος καθώς πρόκειται για μέτρα που ναι μεν περιλαμβάνονται στη συμφωνία αλλά, όπως αναφέρεται, οι δημοσιονομικές τους επιπτώσεις «είτε δεν είναι μετρήσιμες είτε η διαδικασία ποσοτικο- ποίησης τους δεν έχει ολοκληρωθεί προς το παρόν».

Ειδικότερα, στο προσχέδιο προϋπολογισμού και στο κομμάτι των εσόδων γίνεται αναφορά στην:

-Αύξηση της προκαταβολής φόρου εισοδήματος στους αγρότες. Το μέτρο προσδοκάται ότι θα αποφέρει καθαρά έσοδα 21 εκατ. ευρώ το 2015 και 15 εκατ. ευρώ το 2016, σύνολο 36 εκατ. ευρώ στη διετία. 

Κατάργηση της επιστροφής πετρελαίου. Από αυτό το μέτρο προϋπολογίζονται έσοδα 13 εκατ. ευρώ το 2016. Νούμερο που προφανώς αναφέρεται στις πληρωμές που θα πρέπει να πραγματοποιηθούν για τις επιστροφές που αφορούν τις καταναλώσεις του 2015 (σ.σ. το συνολικό κονδύλι για το αγροτικό πετρέλαιο στους προϋπολογισμούς της τελευταίας τριετίας ξεπερνά τα 100 εκατ. ευρώ).

Επίσης, προβλέπεται προβλέπονται αυξημένα έσοδα 200 εκατ. ευρώ το 2016 από την αύξηση των συντελεστών φορολόγησης εισοδήματος από ενοίκια.

Παράλληλα προαναγγέλλεται η κατάργηση της έκπτωσης για την εφάπαξ πληρωμή του φόρου εισοδήματος τόσο των φυσικών όσο και των νομικών προσώπων από το 2016. Από αυτό το μέτρο μάλιστα υπολογίζονται έσοδα 14,5 και 14,1 εκατ. ευρώ αντίστοιχα για το Δημόσιο.

 

Έμφαση στη μεταποίηση θα δίνει το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων

Σύμφωνα με το προσχέδιο, το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων που χαρακτηρίζεται ως το «σημαντικότερο μέσο για την προώθηση της αναπτυξιακής προσπάθειας της ελληνικής οικονομίας» θα είναι ενισχυμένο (σε ό,τι αφορά τις προβλεπόμενες δαπάνες) κατά 350 εκατ. ευρώ αυξημένο στα 6,75 δισ. ευρώ ενώ θα υπάρξει ιδιαίτερη έμφαση στους τομείς της μεταποίησης και του τουρισμού.

 

Η συνολική εικόνα του προσχεδίου προϋπολογισμού

Συνολικά στο προσχέδιο προβλέπονται μέτρα συνολικού ύψους 4,346 δισ. ευρώ εκ των οποίων, τα 1,851 δισ. ευρώ θα προέλθουν από το σκέλος των δαπανών.

Οι αμυντικές δαπάνες μειώνονται κατά 400 εκατ. ευρώ, αν και τα μέτρα που τη συνοδεύουν δεν εξειδικεύονται, ενώ κατά 105 εκατ. ευρώ περικόπτεται το επίδομα θέρμανσης.

Η δαπάνη για τις συντάξεις του δημοσίου προϋπολογίζεται να μειωθεί κατά 281 εκατ. ευρώ ενώ το συνολικό πακέτο μέτρο για τους οργανισμούς κοινωνικής ασφάλισης φτάνει στα 987,3 εκατ. ευρώ.

Στο σκέλος των εσόδων, τα μέτρα φτάνουν το 2016 στα 2,494 δισεκατομμύρια ευρώ. Τη μερίδα του λέοντος έχει ο ΦΠΑ (1,417 δισεκατομμύρια ευρώ) ενώ από την αναμόρφωση των συντελεστών της εισφοράς αλληλεγγύης προϋπολογίζονται επιπλέον 301 εκατ. ευρώ. Επιπλέον 361 εκατ. ευρώ θα πληρώσουν και τα νομικά πρόσωπα λόγω της αύξησης των φορολογικών συντελεστών.

Για το 2016, προβλέπεται ύφεση 1,3% του ΑΕΠ και αύξηση της ανεργίας στο 25,8% του ΑΕΠ. Ο στόχος για το πρωτογενές πλεόνασμα της επόμενης χρονιάς διατηρείται στις προβλέψεις της συμφωνίας (0,5%).

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του υπουργείου, οι παρεμβάσεις στη φορολογική πολιτική αφορούν κυρίως:

-στην αναμόρφωση του κώδικα ΦΠΑ,

-στην αναμόρφωση των συντελεστών της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης,

-στην  αύξηση των συντελεστών στο φόρο εισοδήματος νομικών προσώπων,

-στην αύξηση προκαταβολής του φόρου εισοδήματος στους ελεύθερους επαγγελματίες,

-στην αύξηση συντελεστών φορολόγησης εισοδήματος από ενοίκια και

-στην επέκταση της συμμετοχής του Ελληνικού Δημοσίου στο 30% των κερδών του ΟΠΑΠ από παιχνιδομηχανές.

Οι παρεμβάσεις στην κοινωνική ασφάλιση αφορούν κυρίως:

– στην εξοικονόμηση από την ασφαλιστική μεταρρύθμιση στο Δημόσιο και στους Οργανισμούς Κοινωνικής Ασφάλισης,

– στις εισφορές και λοιπές παροχές στους Οργανισμούς Κοινωνικής Ασφάλισης μέσω της επιβολής και αύξησης της εισφοράς για την υγειονομική περίθαλψη των συνταξιούχων και

– στην προσαρμογή του συντελεστή για την παροχή εφάπαξ.

 

Διαβάστε αναλυτικά ολόκληρο το Προσχέδιο Προϋπολογισμού 2016.pdf

Πηγή: agronews.gr

Μπορεί να σου αρέσει επίσης…

Επόμενο άρθρο
Στο taxis τα εκκαθαριστικά με έξτρα φόρο για αγρότες
Προηγούμενο άρθρο
Οι 6+7 νέοι φόροι του 2016
Μενού