Οι 6+7 νέοι φόροι του 2016

Κατηγορία: ΕΡΓΑΣΙΑ
Views: 156

forologika_metraΤις προσδοκίες κυβέρνησης και τρόικας για την εισπρακτική απόδοση των φόρων του τρίτου μνημονίου αποτυπώνει στις σελίδες του το προσχέδιο του κρατικού προϋπολογισμού για το 2016. Πρόκειται για έξι σημαντικές εισπρακτικού χαρακτήρα παρεμβάσεις από τις οποίες το οικονομικό επιτελείο προσδοκά να πετύχει τους δημοσιονομικούς στόχους του προϋπολογισμού. Το εγχείρημα, ωστόσο, είναι εξαιρετικά δύσκολο καθώς η συνολική φορολογία στην οικονομία αυξάνεται σημαντικά σε μια εποχή που η ελληνική οικονομία έχει βυθιστεί στην ύφεση και αναμένεται να παραμείνει σε ύφεση και τα τρία πρώτα τρίμηνα του 2016.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του προσχεδίου οι παρεμβάσεις στο σκέλος των εσόδων του προϋπολογισμού ανέρχεται στα 3,98 δισεκατομμύρια ευρώ για τη διετία 2015-2016. Τα περισσότερα από αυτά αφορούν στην “μεταρρύθμιση” του καθεστώτος ΦΠΑ καθώς εκτιμάται ότι θα αποφέρει στα κρατικά ταμεία το ποσό των 2,195 δισ. ευρώ. Πιο συγκεκριμένα οι κοστολογημένοι φόροι του νέου προϋπολογισμού είναι:

– η αναμόρφωση του κώδικα ΦΠΑ (μαζική μετάταξη προϊόντων και υπηρεσιών σε υψηλότερο συντελεστή ΦΠΑ, κατάργηση μειωμένων συντελεστών στα νησιά του Αιγαίου κα)

– η αναμόρφωση των συντελεστών της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης (αύξηση των συντελεστών για όσους έχουν ετήσιο εισόδημα άνω των 30.000 ευρώ και μάλιστα από τα φετινά εισοδήματα)

– η αύξηση των συντελεστών στο φόρο εισοδήματος νομικών προσώπων από το 26% στο 28%

– η αύξηση προκαταβολής του φόρου εισοδήματος στους ελεύθερους επαγγελματίες από το 55% το 2014  στο 75% το 2015 και στο 100% από το 2017,

– η αύξηση συντελεστών φορολόγησης εισοδήματος από ενοίκια (ο συντελεστής για εισόδημα έως 12.000 ευρώ θα αυξηθεί από το 11% στο 15% και για υπερβάλλον εισόδημα από το 33% στο 35%.

– η επέκταση της συμμετοχής του Ελληνικού Δημοσίου στο 30% των κερδών του ΟΠΑΠ από παιχνιδομηχανές.

Και άλλα μέτρα αλλά μη κοστολογημένα
Στη λίστα των παρεμβάσεων του νέου προϋπολογισμού στο σκέλος των εσόδων υπάρχουν και άλλα μέτρα τα οποία όμως δεν έχουν ακόμη κοστολογηθεί, αλλά θα κοστολογηθούν. Σε αυτά περιλαμβάνεται:

– Η μεταρρύθμιση του Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος (κατάργηση φοροαπαλλαγών, μείωση της έκπτωσης φόρου για μισθωτούς συνταξιούχους..

– Η σταδιακή κατάργηση της υφιστάμενης φορολογικής μεταχείρισης των αγροτών (σήμερα φορολογούνται με συντελεστή 13% αντί για 26% που ισχύει στους υπόλοιπους επαγγελματίας και η προκαταβολή φόρου διαμορφώνεται στο 55% και θα αυξηθεί σταδιακά στο 100%.

– Η αναγγελία προκήρυξης  δημόσιου διεθνή διαγωνισμού υποβολής προσφορών για την απόκτηση τηλεοπτικών αδειών και την καταβολή τελών που αφορούν τη χρήση των αντίστοιχων συχνοτήτων.

– Η σταδιακή κατάργηση της ειδικής φορολογικής μεταχείρισης του ναυτιλιακού κλάδου.

– Η κατάργηση του ανώτατου ορίου του 25% επί των μισθών και των συντάξεων για τις κατασχέσεις και η μείωση όλων των ορίων για τις κατασχέσεις.

– Η απλοποίηση του συστήματος φοροαπαλλαγών φυσικών προσώπων.

– Η επίσπευση της διαδικασίας δημόσιας σύμβασης για την απόκτηση λογισμικού για την ανάλυση του δικτύου ΦΠΑ και για περαιτέρω αυτοματοποίηση της είσπραξης οφειλών

Πηγή: capital.gr

Μπορεί να σου αρέσει επίσης…

Επόμενο άρθρο
Ό,τι δεν είπαν οι προγραμματικές για τη φορολογία των αγροτών το ξεκαθαρίζει ο προϋπολογισμός
Προηγούμενο άρθρο
Μέτρα 6,4 δισ. ευρώ χάνονται στην χοάνη της ύφεσης
Μενού