Οριστικό τέλος για ειδικό πρόγραμμα του ΟΑΕΔ

Κατηγορία: ΕΡΓΑΣΙΑ
Views: 180

«Δεν θα ανανεωθεί καμία σύμβαση εργαζομένων του τρέχοντος Ειδικού Προγράμματος 5.500 Πτυχιούχων Ανέργων του ΟΑΕΔ. Θα υπάρξει σχεδιασμός και υλοποίηση νέους προγράμματος». Αυτό ανέφεραν ρητά και κατηγορηματικά πηγές του υπουργείου Εργασίας.

Υπενθυμίζουμε ότι από 21 Ιανουαρίου 2020 αρχίζουν να λήγουν σταδιακά οι συμβάσεις των εργαζομένων του συγκεκριμένου προγράμματος. Ειδικότερα σε πρώτη φάση λήγουν οι συμβάσεις 3.650 και θα ακολουθήσουν και οι υπόλοιπες από τις συνολικά 5.500. Πρόκειται για πτυχιούχους Ανώτατων Εκπαιδευτικών και Τεχνολογικών Ιδρυμάτων, ηλικίας 22-29 ετών, που απασχολούνται σε Υπουργεία και εποπτευόμενους δημόσιους φορείς.

Το πρόγραμμα είχε ως στόχο την άμεση αντιμετώπιση της ανεργίας και της δυσκολίας πρόσβασης στην αγορά εργασίας των νέων πτυχιούχων, καθώς και την αντιμετώπιση του φαινομένου διαρροής επιστημονικού δυναμικού νεαρής ηλικίας σε άλλες χώρες (brain drain), προς αναζήτηση εργασίας. Πρόκειται ουσιαστικά για πρόγραμμα κοινωφελούς εργασίας – παρότι φέρει τον τίτλο ειδικού προγράμματος – με 12μηνες συμβάσεις εργασίας. Ωστόσο οι μισθοί των ωφελουμένων λόγω προσόντων ήταν αυξημένοι και για την κατηγορία ΠΕ ήταν έως 1.040 ευρώ, ενώ για την κατηγορία ΤΕ έως 990 ευρώ.

Η κυβέρνηση πάντως δηλώνει αποφασισμένη να μην παρατείνει τις συμβάσεις και να φέρει νέο πρόγραμμα την Άνοιξη. Αξίζει πάντως να σημειωθεί ότι δεν έχει διευκρινιστεί αν το νέο πρόγραμμα σχετίζεται με την ψηφιακή πλατφόρμα Rebrain Greece  που στοχεύει στον επαναπατρισμό 500 Ελλήνων εργαζομένων του εξωτερικού υψηλού επιπέδου κατάρτισης με ελάχιστη αμοιβή τους τις 3.000 ευρώ ή θα υπάρξει νέο αντίστοιχο πρόγραμμα του ΟΑΕΔ για νέους επιστήμονες ανάλογο με αυτό των 5.500.

Οι εργαζόμενοι του προγράμματος τη Δευτέρα 13 Ιανουαρίου απέστειλαν επιστολή προς τον πρωθυπουργό Κ. Μητσοτάκη, με τον οποία τον καλούσαν να παρέμβει ώστε να υπάρξει νέα ανανέωση των συμβάσεων τους. Την παράταση των συμβάσεων των εργαζομένων έχουν ζητήσει με ερωτήσεις τους στη Βουλή, βουλευτές των ΣΥΡΙΖΑ, ΚΙΝΑΛ και ΚΚΕ.

Ερώτηση Τσίπρα στο Μητσοτάκη για την ανανέωση των συμβάσεων

Το θέμα της ανανέωσης των συμβάσεων των εργαζομένων, έθεσε και ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Αλέξης Τσίπρας,  με επίκαιρη  ερώτηση που κατέθεσε προς τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, η οποία πιθανά θα συζητηθεί την Παρασκευή. Στην επίκαιρη ερώτηση του, ο κ. Τσίπρας μεταξύ άλλων σημειώνει:

«Την ίδια στιγμή, είναι ενδεικτικό ότι αρνείστε να ανανεώσετε τις συμβάσεις του προγράμματος κατά του braindrain που υλοποίησε ο ΣΥΡΙΖΑ για την εργασία 5.500 νέων επιστημόνων σε κρίσιμους τομείς του δημοσίου, οδηγώντας τους στην ανεργία και τη μετανάστευση».

Στην ερώτηση του, ο Αλ. Τσίπρα καλεί τον Κ. Μητσοτάκη να απαντήσει: «Σκοπεύετε να παρατείνετε τη διάρκεια του προγράμματος κατά του braindrain, ώστε να συνεχίσουν οι 5.500 νέοι επιστήμονες να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους σε κρίσιμους τομείς του δημοσίου ή θα οδηγήσετε χιλιάδες εξ αυτών στη μετανάστευση;».

Εργαζόμενοι: Καλύπτουμε λειτουργικά κενά

Στην επιστολή τους μεταξύ άλλων οι εργαζομένους σημείωναν την αναγκαιότητα ανανέωσης των συμβάσεων τονίζοντας: «Όλοι κάνουν λόγο τα τελευταία χρόνια για την αναχαίτιση του brain drain, αλλά οι πράξεις που είναι; Μας δόθηκε η ευκαιρία να εργαστούμε πάνω στο αντικείμενό μας, μετά από χρόνια ανεργίας για πολλούς από μας, και αδιαμφισβήτητα ξεπεράσαμε κάθε προσδοκία. Αυτό αποδεικνύεται περίτρανα από τις επιστολές που έχουν συντάξει οι προϊστάμενοί μας και αναφέρονται στην αναγκαιότητα ανανέωσης των συμβάσεών μας προκειμένου να συνεχίσουν να λειτουργούν πολλές από τις δομές που στελεχώνονται σχεδόν εξολοκλήρου από εμάς. Καλύπτουμε λειτουργικά κενά, καθώς δεν επαρκεί το μόνιμο προσωπικό (…) Είμαστε νέα παιδιά με τεχνογνωσία και αντί αυτό να μας κάνει περιζήτητους, μας κρατάνε στο περιθώριο. Τοποθετηθήκαμε σε νευραλγικές, διοικητικές, οικονομικές θέσεις από την αρχή.  (…) Τη στιγμή που όλα σχεδόν τα προγράμματα εργασίας ανανεώνονται για περισσότερες από μία φορά γιατί υπάρχει τέτοια άρνηση απέναντί μας; Δυστυχώς οι επιλογές μας λιγοστεύουν και το εξωτερικό αρχίζει να μοιάζει με τη μοναδική λύση που μας απομένει. Θα γίνουμε οι επόμενοι 3.600 νέοι επιστήμονες που θα φύγουν στο εξωτερικό με δική σας ευθύνη και εσείς ακόμα θα λέτε ότι ψάχνετε τρόπους για την καταπολέμηση του brain drain». 

Πηγή: aftodioikisi.gr

Μενού