Click away, click in shop: Πώς θα ανοίξει το λιανεμπόριο, τι θα γίνει με γυμνάσια – λύκεια

Κοινοποιήστε το άρθρο

Την Παρασκευή 15 Ιανουαρίου θα συνεδριάσουν οι λοιμωξιολόγοι ώστε να αποφανθούν για το πώς και πότε θα ανοίξει το λιανεμπόριο με τις μεθόδους του click away και του click in shop, ως μια μερική άρση των μέτρων για τον κορονοϊό, με την κυβέρνηση να έχει ως στόχο της την έστω και μερική επανεκκίνηση της αγοράς τη Δευτέρα 18 Ιανουαρίου, κάτι που κατέστησε σαφές σε τηλεοπτική του συνέντευξη και ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης. Την ίδια ώρα, εκκρεμεί η απόφαση για το πότε θα ανοίξει και η δευτεροβάθμια εκπαίδευση, με τα γυμνάσια και τα λύκεια και εάν θα λειτουργήσει πρώτη η Γ’ Λυκείου λόγω πανελλαδικών εξετάσεων ή εάν θα λειτουργήσουν όλες οι βαθμίδες μαζί.

Από την πλευρά της, η υπουργός Παιδείας, Νίκη Κεραμέως, δήλωσε την Τετάρτη 13 Ιανουαρίου πως δεν θα συζητηθεί αυτή την εβδομάδα από την επιτροπή του υπουργείου Υγείας το θέμα για το άνοιγμα των σχολείων της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, τονίζοντας ότι δεν υπάρχει η δυνατότητα να ανοίξουν τα λύκεια μόνο για τη Γ’ Λυκείου καθώς αυτό έχει τεράστια πρακτικά προβλήματα ως προς το διδακτικό προσωπικό.

Οπως είχε γράψει το ethnos.gr και επιβεβαιώθηκε χθες από την υπουργό Παιδείας, δεν υπήρχε περίπτωση να δοθεί το «πράσινο φως» μόνο για τη Γ’ Λυκείου και αυτό είναι κάτι που το είχε αποφασίσει οριστικά το υπουργείο Παιδείας, καθώς υπάρχουν πολλά τεχνικά προβλήματα τα οποία εντοπίζονται στο εκπαιδευτικό προσωπικό. Στην επιτροπή των επιστημόνων, όπως υπογράμμισε η κ. Κεραμέως, θα συζητηθούν αυτή την εβδομάδα μόνο θέματα που αφορούν στην εκπαίδευση των φοιτητών και κυρίως αυτών που είναι τελειόφοιτοι και πρέπει να πάρουν τα πτυχία τους

Το άνοιγμα του λιανεμπορίου με click away, click in shop

Σε ό,τι αφορά, λοιπόν, το λιανεμπόριο, επιθυμία της κυβέρνησης είναι, όπως αναφέρθηκε, να επαναλειτουργήσει τη Δευτέρα 18 Ιανουαρίου. Η κυβέρνηση έχει έτοιμο το πλάνο για το άνοιγμα με click away και click in shop, ευελπιστεί στη θετική εισήγηση των ειδικών κι αν την έχει στα χέρια της, τότε άμεσα θα ανοίξει τα καταστήματα, όπως αποκάλυψε το ethnos.gr την Τρίτη (12/1).

«Ένας από τους λόγους που καταβάλλουμε όλη αυτή την πολύ μεγάλη προσπάθεια, για να μπορέσουμε να περιορίσουμε τις επιπτώσεις του δεύτερου κύματος, δεν είναι μόνο ο προφανής, να σώσουμε ανθρώπινες ζωές. Είναι και για να μπορέσουμε να δώσουμε στους ειδικούς τη δυνατότητα να μπορέσουν να μας επιτρέψουν να ξεκινήσουμε και πάλι την οικονομική δραστηριότητα», τόνισε ο κ. Μητσοτάκης σε συνέντευξή του στον ANT1, προσθέτοντας με νόημα: «Αυτή τη στιγμή, τα επιδημιολογικά δεδομένα είναι πολύ καλύτερα από αυτά τα οποία ήταν στις 15 Δεκεμβρίου, όταν αποφασίσαμε να ανοίξουμε μέσω του click away». Η φράση του πρωθυπουργού, υποστηρίζουν ορισμένοι, ότι αποτελεί κι ένα μήνυμα προς τους ειδικούς, καθώς στην απόφασή τους σίγουρα θα πρέπει να τα συνυπολογίσουν όλα.

Το μόνο σίγουρο είναι ότι οι πιέσεις που ασκούνται στους λοιμωξιολόγους είναι πολλές για το άνοιγμα της αγοράς με click away, καθώς αποφασίστηκε να μην ανοίξουν τα σχολεία (Γυμνάσια και Λύκεια), με σκοπό να δοθεί προτεραιότητα στο λιανεμπόριο και να ανάψουν το πράσινο φως οι ειδικοί για το άνοιγμά του. Τις κυβερνητικές πιέσεις στους λοιμωξιολόγους ενισχύουν και οι πρόσφατες δηλώσεις του αναπληρωτή υπουργού Ανάπτυξης, Νίκου Παπαθανάση, ο οποίος, μιλώντας στον Real FM, εξήγησε ότι «έχουμε προτείνει μέτρα για το λιανεμπόριο, τα οποία οι ειδικοί εξετάζουν». 

Στο ίδιο μήκος κύματος είχε κινηθεί πριν από μέρες και ο υπουργός Ανάπτυξης, Άδωνις Γεωργιάδης, ο οποίος είχε πει πως  υπάρχει σχέδιο για άνοιγμα των καταστημάτων κατά την περίοδο των εκπτώσεων, με την προτεραιότητα να δίνεται στη στήριξη των κλάδων ένδυσης και υπόδυσης. Σε κάθε περίπτωση, όμως, την τελική απόφαση για το άνοιγμα του λιανεμπορίου – είτε με click away είτε με click in shop – θα έχουν οι λοιμωξιολόγοι, που θα εισηγηθούν στην κυβέρνηση το άνοιγμα της αγοράς ή όχι.

«Ή λιανεμπόριο ή σχολεία»

Οι ειδικοί από την πλευρά τους τονίζουν πως θα ήταν παρακινδυνευμένο να ανοίξουν μαζί και σχολεία και το λιανεμπόριο καθώς αυτό θα αύξανε την κινητικότητα και άρα τη διασπορά του κορονοϊού.

Χαρακτηριστικά, ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας, Νίκος Σύψας, είπε την Τετάρτη σε συνέντευξή του πως θα ανοίξουν είτε το λιανεμπόριο είτε τα σχολεία και όχι και τα δύο μαζί. Τόνισε, μιλώντας στον ΣΚΑΪ ότι εάν τα στοιχεία στη συνεδρίαση της Παρασκευής είναι παρόμοια με τα σημερινά, τότε θα υπάρξει το «πράσινο φως» για το επόμενο βήμα. Αυτό θα είναι είτε το λιανεμπόριο, είτε οι επόμενες τάξεις της εκπαίδευσης. «Ναι, υπάρχει πιθανότητα να επηρεάσει το άνοιγμα του λιανεμπορίου τη σχολική δραστηριότητα. Γνωρίζουμε ότι η κίνηση της επιδημίας στα σχολεία επηρεάζεται άμεσα από την κίνηση εκτός σχολείου. Όλα είναι αλληλένδετα. Κανένας δεν είναι σε γυάλα ή φούσκα», δήλωσε.

«Αν τα στοιχεία που μας παρουσιάσουν οι επιδημιολόγοι κατά τη συνεδρίαση της Παρασκευής είναι παρόμοια με αυτά που επικρατούν σήμερα, νομίζω ότι τότε μπορούμε να κάνουμε το επόμενο βήμα. Το πρώτο ήταν τα δημοτικά, το δεύτερο θα είναι είτε το λιανεμπόριο (ένδυση-υπόδηση) είτε οι επόμενες τάξεις της εκπαίδευσης. Και τα δύο θα έχουν παρόμοιο επιδημιολογικό φορτίο. Όχι όμως και τα δύο. Η τακτική μας είναι ότι ανοίγουμε ένα βήμα τη φορά. Όλα αυτά όμως, υπό την προϋπόθεση ότι τα στοιχεία της Παρασκευής θα το επιτρέπουν», επισήμανε.

Μάλιστα, ο καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής ΑΠΘ, Δημοσθένης Σαρηγιάννης, είχε προτείνει μιλώντας στην εκπομπή «Τώρα Ο,τι Συμβαίνει» του OPEN TV, να μην ανοίξουν καθόλου τα γυμνάσια και τα λύκεια μέχρι το τέλος του έτους. Ο ίδιος έχει αναφέρει πως αν ανοίξουν το λιανεμπόριο και τα γυμνάσια ταυτόχρονα θα έχουμε μεγαλύτερα διασπορά και μπορεί να φτάσουμε τα 2.000 κρούσματα τη μέρα. Αυτό, όπως τόνισε, δεν θα το αντέξει το σύστημα υγείας. «Αυτό θα είναι η αρχή του τρίτου κύματος, το οποίο αν το αφήναμε να εξελιχθεί, τέλος Μαρτίου θα βλέπαμε την κορύφωση».

 

 

Πηγή:Έθνος

Κοινοποιήστε το άρθρο

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *