«Κόκκινα» δάνεια και τράπεζες στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων

Κοινοποιήστε το άρθρο

kokkΤα εργασιακά και ειδικότερα οι ομαδικές απολύσεις άνοιξαν χθες το πεδίο μάχης της δεύτερης αξιολόγησης με την δεύτερη κόντρα με τους δανειστές να αναμένεται σήμερα κατά την συζήτηση για τα «κόκκινα» δάνεια και τις αλλαγές στον χρηματοπιστωτικό τομέα.

Ο φάκελος «κόκκινα» δάνεια – τράπεζες θα ανοίξει σήμερα το απόγευμα με το σύνολο των δανειστών να περιμένουν εξηγήσεις για την αδικαιολόγητη καθυστέρηση στην ολοκλήρωση της αξιολόγησης των διοικητικών συμβουλίων και του ΤΧΣ, διαδικασία που θα έπρεπε να έχει ολοκληρωθεί με βάση το πρόγραμμα ως τις 18 Οκτωβρίου.Σχεδόν ένα μήνα μετά και αφού έχει εξαντληθεί και η άτυπη παράταση της προθεσμίας μέχρι και το τέλος του Οκτωβρίου η ελληνική διαπραγματευτική ομάδα θα πρέπει να απολογηθεί σήμερα γιατί το θέμα βρίσκεται σε εκκρεμότητα.

Το δεύτερο σκέλος της συζήτησης θα ασχοληθεί με την ολοκλήρωση του θεσμικού πλαισίου για τα κόκκινα δάνεια με την νομοθέτηση του εξωδικαστικού συμβιβασμού διευθέτησης οφειλών για τις επιχειρήσεις και την αναμόρφωση του πτωχευτικού δικαίου. Το θέμα θεωρείται μεν προχωρημένο αλλά αντιμετωπίζει μεγάλε τεχνικές και νομικές δυσκολίες για να εφαρμοστεί.

Την διαπραγματευτική ομάδα θα απαρτίζουν ο σημερινός υπουργός ενέργειας κ. Γιώργος Σταθάκης ο οποίος θα παραμείνει στο θέμα λόγω της εμπειρίας έστω και αν δεν είναι της τωρινής του αρμοδιότητας, ο νέος υπουργός ανάπτυξης κ. Δημήτρης Παπαδημητρίου καθώς και εκπρόσωποι της ΤτΕ και του ΤΧΣ.

Χθες ο υπουργός Οικονομικών κ. Ευκλείδης Τσακαλώτος και ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών κ. Γιώργος Χουλιαράκης συναντήθηκαν με τους εκπροσώπους των θεσμών για το θέμα της σύστασης και λειτουργίας της Εταιρίας Δημοσίων Συμμετοχών και περιουσίας που θα αποτελέσει το τέταρτο «πόδι» του νέου υπερταμείου αποκρατικοποιήσεων.

Κατά την συνάντηση συζητήθηκε επίσης και το θέμα τις τοποθέτησης διοικητικού συμβουλίου στο ίδιο το υπερταμείο αποκρατικοποιήσεων χωρίς όπως να ληφθούν κάποιες τελικές αποφάσεις. Σε ένα γενικό χρονοδιάγραμμα συμφωνήθηκε οι εκκρεμότητες του νέου ταμείου να κλείσουν μέχρι και το τέλος του χρόνου. Από την πλευρά των δανειστών εκφράστηκε δυσαρέσκεια για το γεγονός ότι η ελληνική πλευρά δεν έχει επιταχύνει τους ρυθμούς για το νέο ταμείο.

Τούτο διότι μόλις ολοκληρωθεί η τοποθέτηση διοικητικού συμβουλίου για το νέο υπερταμείο, το εποπτικό συμβούλιο που διορίστηκε με μεγάλη καθυστέρηση στις αρχές Οκτωβρίου θα πρέπει να αξιολογήσει εκ νέου τα ΔΣ του ΤΑΙΠΕΔ, της ΕΤΑΔ και του ΤΧΣ και την ΕΔΗΣΠ, όταν βέβαια η τελευταία αποκτήσει σάρκα και οστά.

«Πρώτο αίμα» με εργασιακά

Στην χθεσινή πρώτη συνάντηση με την κ. Έφη Αχτσιόγλου ως υπουργό Εργασίας, παρόντος και του υπουργού Οικονομικών κ. Ευκλείδη Τσακαλώτου , οι δανειστές έθεσαν ως προτεραιότητα το θέμα των ομαδικών απολύσεων και ζήτησαν ξανά την άρση της παρέμβασης του υπουργού Εργασίας σε κάθε αίτημα απολύσεων για πάνω από το 5% του αριθμού των εργαζομένων που ισχύει σήμερα. Με άλλα λόγια ζήτησαν να πάψει να υπάρχει όριο απολύσεων και η κάθε επιχείρηση να μπορεί να προχωρά σε μείωση του προσωπικού της δίχως όρια προκειμένου να μπορέσει να επιβιώσει της οικονομικής κρίσης.

Η απάντηση της υπουργείου Εργασίας ήταν ότι για την ελληνική πλευρά δεν υπάρχει τέτοιο θέμα: «Είμαστε εντελώς αντίθετοι με την αύξηση του ορίου των απολύσεων , η θέση αυτή υποστηρίχτηκε με επιχειρήματα, σύμφωνα με τα οποία, το ελληνικό δίκαιο που διέπει το πλαίσιο των ομαδικών απολύσεων είναι πλήρως συμβατό με το ευρωπαϊκό».

Πάντως στην επόμενη συνάντηση αναμένεται τα μέτωπα να πολλαπλασιαστούν αφού θα συζητηθούν και τα επόμενα θέματα της ατζέντας των δανειστών για τα εργασιακά όπως είναι οι αλλαγές στον συνδικαλιστικό νόμο, η επαναφορά της ανταπεργίας (lock out) και φυσικά το θέμα της αναθεώρησης του κατώτατου μισθού.
Στο πρόγραμμα της σημερινής ατζέντας περιλαμβάνεται και η συνάντηση των δανειστών με τον υπουργό υγείας κ. Ανδρέα Ξανθό για τα θέματα υγείας και ειδικότερα την αύξηση του ποσοστού χρήσης των γενοσήμων και την γενικότερη διαχείριση των δαπανών υγείας.

Πηγή:enikonomia.gr

Κοινοποιήστε το άρθρο

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *