Μεγαλύτερη διάρκεια για τις ενδιάμεσες εκπτώσεις

Κατηγορία: ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Views: 153

Διεύρυνση του αριθμού των Κυριακών κατά τις οποίες τα εμπορικά καταστήματα θα μπορούν να είναι ανοικτά αλλά και αύξηση κατά δέκα ημέρες της χρονικής διάρκειας των ενδιάμεσων εκπτωτικών περιόδων, φέρνουν οι διατάξεις του πολυνομοσχεδίου που κατατέθηκε προχθές στη Βουλή.

Η διεύρυνση της κυριακάτικης λειτουργίας της αγοράς έρχεται με το άρθρο 116 του σχεδίου νόμου μέσα από τον ανακαθορισμό της χρονικής διάρκειας των ενδιάμεσων εκπτωτικών σεζόν, αλλά και δίνοντας τη δυνατότητα στους αντιπεριφερειάρχες να αποφασίζουν για αυτές τις μέρες τη λειτουργία των καταστημάτων «τουλάχιστον δύο Κυριακές».

Αγορά

Ειδικότερα, και για να γίνει κατανοητή η αλλαγή που έρχεται στην αγορά, πρέπει να σημειωθεί ότι σήμερα η νομοθεσία προβλέπει πέραν των τακτικών εκπτώσεων (από δεύτερη Δευτέρα του Ιανουαρίου έως τέλος του Φεβρουαρίου και από δεύτερη Δευτέρα του Ιουλίου μέχρι τέλος του Αυγούστου) και δύο δεκαήμερες, το πρώτο του Νοεμβρίου και του Μαΐου, αντίστοιχα. Στις τελευταίες ορίζεται ότι τα καταστήματα μπορούν να είναι ανοικτά την πρώτη Κυριακή του κάθε δεκαημέρου.

Με την προτεινόμενη διάταξη οι ενδιάμεσες εκπτωτικές περίοδοι γίνονται από συνολικά 20 σε 30 ημέρες. Ή από 15 ημέρες τον Νοέμβριο και τον Μάιο. Οι Κυριακές δεν αλλάζουν παραμένουν από μία στο κάθε δεκαπενθήμερο.

Χρόνος

Ωστόσο, οι αντιπεριφερειάρχες μπορούν να αποφασίζουν την κατανομή σε διαφορετικό χρόνο των τριάντα συνολικά ημερών των ενδιάμεσων εκπτωτικών περιόδων.

Μάλιστα σε τρεις μήνες από την ψήφιση του νόμου εφόσον το επιθυμούν θα πρέπει να αποφασίσουν τον αριθμό των ημερών, τον χρόνο έναρξης και λήξης των εκπτωτικών περιόδων σε κάθε δήμο της περιφερειακής τους ενότητας.

Στον υπολογισμό των ημερών, αναφέρει το νομοσχέδιο θα πρέπει να συμπεριλαμβάνουν και τουλάχιστον δύο Κυριακές. Άρα, ο αριθμός των Κυριακών δυνητικά μπορεί να αυξηθεί στη διάρκεια των εκπτωτικών περιόδων.

Για παράδειγμα, ένας αντιπεριφερειάρχης μπορεί να αποφασίσει για την περιφερειακή ενότητά του τρία δεκαήμερα με τα καταστήματα να είναι ανοικτά τρεις Κυριακές. Ή έξι πενθήμερα με το κάθε ένα από αυτό να έχει μία Κυριακή κατά την οποία η αγορά θα λειτουργεί.

Με βάση το νομοσχέδιο οι όποιες αποφάσεις θα λαμβάνονται μετά από γνώμη των εμπορικών συλλόγων και των επαγγελματικών οργανώσεων κάθε περιφερειακής ενότητας.

Αν οι αντιπεριφερειάρχες δεν αποφασίσουν διαφορετικές εκπτωτικές περιόδους από αυτές που προβλέπει γενικά η νομοθεσία (πρώτο 15θημερο Νοεμβρίου και πρώτο 15θήμερο Μαίου) τότε ισχύουν τα όσα ορίζονται για τις Κυριακές, δηλαδή από μία σε κάθε ενδιάμεση εκπτωτική περίοδο και συγκεκριμένα την πρώτη της έναρξης της.

Με την αλλαγή αυτή η κυβέρνηση ουσιαστικά προχωρά στην εφαρμογή εξαγγελίας της, σύμφωνα με την οποία η κάθε περιφέρεια θα αποφασίζει για τη λειτουργία των αγορών της με βάση τις ιδιαίτερες ανάγκες και συνθήκες.

Υπενθυμίζεται, ότι παραμένουν σε ισχύ οι διατάξεις που προβλέπουν για το σύνολο της χώρας τη λειτουργία των καταστημάτων οκτώ Κυριακές ετησίως αλλά και τη δυνατότητα των αντιπεριφερειαρχών να αποφασίζουν και επιπλέον αριθμό Κυριακών εφόσον κρίνουν σε συνεννόηση με τους εμπορικούς συλλόγους ότι χρειάζονται. Επιπλέον, η κυβέρνηση και συγκεκριμένα το υπουργείο Οικονομίας και Ανάπτυξης σχεδιάζει και άλλη τροποποίηση της νομοθεσίας που θα ορίζει τα χαρακτηριστικά με βάση τα οποία μία περιοχή είναι τουριστική ώστε εκεί οι αντιπεριφερειάρχες να αποφασίζουν το άνοιγμα ακόμη και όλων των Κυριακών τον χρόνο.

 

Πηγή:e-dimosio.gr

Μπορεί να σου αρέσει επίσης…

Επόμενο άρθρο
Από την Πέμπτη ξεκινά το εορταστικό ωράριο
Προηγούμενο άρθρο
Την πρόσληψη 1.347 δικαστικών υπαλλήλων προανήγγειλε ο υπουργός Δικαιοσύνης
Μενού