Freestudies learn English

Έρχεται το Επενδυτικό Ταμείο

Κατηγορία: ΕΡΓΑΣΙΑ
Views: 421

επενδιτικό γραφειοΤην “μαγιά” των επενδυτών που θα απαρτίσουν το Επενδυτικό Ταμείο αναζητά η Ελληνική Κυβέρνηση. Με αυτή την προσπάθεια επιδιώκει να προσφέρει έναν επιπλέον λόγο στα κεφάλαια που θα επιλέξουν τη χώρα μας για να “ρισκάρουν” κόντρα στην γραφειοκρατία, η οποία δημιουργεί συχνά εμπόδια. Όπως σχολίαζε σήμερα σε συνάντησή του με δημοσιογράφους κορυφαίος παράγοντας του υπουργείου Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας, έχει ήδη υπογραφεί Μνημόνιο Συνεργασίας με την γερμανική KfW και συνεχίζονται οι επαφές με άλλους διεθνείς φορείς, με στόχο το Ταμείο να τεθεί σε λειτουργία στις αρχές του 2014.

Ο υπουργός Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας Κωστής Χατζηδάκης βρίσκεται στο Παρίσι για μια σειρά από συναντήσεις προσπαθώντας να αποσπάσει τη συνεργασία των Γάλλων στην προσπάθεια αυτή ενώ ολοκληρώθηκαν με επιτυχία οι διαπραγματεύσεις μεταξύ Ελληνικής και Εμιρατινής αντιπροσωπείας επί του κειμένου της Συμφωνίας για την Αμοιβαία Προώθηση και Προστασία Επενδύσεων.

Η Ελληνική πλευρά έχει ζητήσει για τη συμμετοχή κεφαλαίων από τα Εμιράτα στο ταμείο να κατατεθούν 250 εκατ. ευρώ κατ’ ελάχιστον και η πλευρά των Εμιράτων έχει ζητήσει να ενημερωθεί λεπτομερειακά σχετικά με το ποιος θα είναι ο διαχειριστής των κεφαλαίων.

Η ελληνική πλευρά αναζητά επαγγελματική εταιρεία με προϊστορία σε τέτοιες διαδικασίες που θα έχει και συμμετοχή στο εγχείρημα.

Όπως σχολίαζαν σε δημοσιογράφους παράγοντες του υπουργείου: “δεν προσπαθούμε να δημιουργήσουμε μια εταιρεία που θα τοποθετήσουμε κάποιους καλούς κυρίους να τη διοικούν αλλά δημιουργούμε ένα επιβεβαιωμένο και εγγυημένο κεφάλαιο στο οποίο όποιος αναλάβει να είναι διαχειριστής θα επενδύσει και τουλάχιστον 50 εκατ. ευρώ ίδια κεφάλαια”.

Το Ταμείο, το οποίο έχει στόχο να συγκεντρώσει κεφάλαια ύψους 1 δισ. ευρώ έχει ήδη εξασφαλίσει 350 εκατ. ευρώ από την Ελληνική συμμετοχή, 100 εκατ. ευρώ από τη γερμανική επενδυτική τράπεζα KFW, ενώ την πρόθεση να συμμετάσχει έχει εκφράσει το γαλλικό επενδυτικό ταμείο Caisse de Depots (Γαλλικό Ταμείο Παρακαταθηκών) χωρίς ωστόσο να έχει διευκρινιστεί ακόμα το ύψος της συμμετοχής του.

Ενθαρρυντικά πάντως είναι και τα μηνύματα από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και για άλλες επενδύσεις στην χώρα μας μετά και την υπογραφή των συμφωνιών για το θέμα της αμοιβαίας προστασίας των επενδύσεων αλλά και της διπλής φορολόγησης.

Τέσσερις μεγάλες κρατικές εταιρείες των Εμιράτων, η Al Maabar που δραστηριοποιείται στην αγορά του real estate, η Emirates Investment Authority, η TAQA (στον τομέα της ενέργειας ) και η Abu Dhabi Funds for Development επισκέφτηκαν την Αθήνα και ενημερώθηκαν από το ΤΑΙΠΕΔ αλλά και το Invest in Greece για συγκεκριμένες επενδυτικές ευκαιρίες.

Σύμφωνα με πληροφορίες ενδιαφέρον έχουν επιδείξει για τα ΕΛ.ΠΕ και την ΔΕΠΑ, ενώ συνάντησαν και εκπροσώπους άλλων ενεργειακών εταιρειών όπως της Motor Oil και της Ενεργειακής Αιγαίου καθώς και εκπροσώπους επιχειρήσεων από τον κλάδο του τουρισμού. Στο μεταξύ, επαφές με κρατικά ταμεία αλλά και κρατικές εταιρείες της Κινάς που έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρονται για επενδύσεις στην Ελλάδα θα έχει ο υφυπουργός Ανάπτυξης Νότης Μηταράκης στο ταξίδι που πρόκειται να πραγματοποιήσει στο Πεκίνο, στο διάστημα από 2 έως και 9 Νοεμβρίου.

Το εμπόδιο της γραφειοκρατίας Η προσέλκυση επενδύσεων όμως, όπως σχολιάζουν οι ίδιες πηγές, παρά τις εντατικές προσπάθειες της δημιουργίας ευνοϊκότερου νομοθετικού πλαισίου, δεν έχει τα αποτελέσματα που περιμένει η κυβέρνηση, λόγω γραφειοκρατίας.

Δεν είναι τυχαίο ότι δεν έχει ενταχθεί ούτε μία μεγάλη επένδυση – άνω των 50 εκατ. ευρώ – από το 2011 και μετά που ισχύει ο νέος αναπτυξιακός νόμος ενώ μόνο ελάχιστες επενδύσεις – κι αυτές όλες είναι τουριστικού προσανατολισμού – φαίνεται ότι “ξεμπλοκάρουν” από τη Διυπουργική Επιτροπή και το Invest In Greece.
Eπενδύσεις όπως αυτή του Χρυσού στο Πέραμα αναμένει πολύ καιρό την περιβαλλοντική μελέτη του υπουργείου Περιβάλλοντος, επενδύσεις σε φωτοβολταϊκά έχουν παγώσει καθώς έχει αλλάξει το νομοθετικό πλαίσιο από το προαναφερόμενο υπουργείο ενώ μόνη ελπίδα φαίνεται ότι υπάρχει για μία μεγάλη τουριστική επένδυση στα νησιά του Ιονίου και η επένδυση της Oliaros στον Κεραμεικό που βρίσκεται αυτό τον καιρό σε συζητήσεις με τις τράπεζες.
Σημειώνεται ότι έχει έρθει κοντά η ημερομηνία για να κατατεθούν οι δεσμευτικές προσφορές για το Ελληνικό που προβλέπεται στο τέλος Νοεμβρίου και σύμφωνα με πληροφορίες θα συμμετάσχουν όλοι οι ενδιαφερόμενοι.
Τέλος σε ότι αφορά στην αξιοποίηση της μαρίνας του Φαλήρου για την κρουαζιέρα όπως ζήτησαν δύο παγκόσμιοι κολοσσοί στο θέμα αυτό η Royal Caribbean και η Carnival το σχέδιο φαίνεται να ναυαγεί καθώς εγκρίθηκε από την ΕΕ η ένταξη του ΟΛΠ στα κονδύλια του ΕΣΠΑ.
Σημειώνεται όμως ότι η υλοποίηση αυτού του σχεδίου θα απορροφήσει πάνω από το 50% των κονδυλίων που υπολογίζεται να διατεθούν μέσω ΕΣΠΑ στην Αττική, τα επόμενα χρόνια.
Πάντως, οι πληροφορίες του υπουργείου αναφέρουν ότι ο ένας από τους δύο ισχυρούς παίκτες εξακολουθεί να δηλώνει το ενδιαφέρον του για την αξιοποίηση του Φαλήρου σε ένα τέτοιο σχέδιο.

Μπορεί να σου αρέσει επίσης…

Επόμενο άρθρο
Φόρος στα αγροτεμάχια 2014 πόσο θα είναι ανα στρέμμα
Προηγούμενο άρθρο
24 θέσεις καλλιτεχνικού προσωπικού στο Δήμο Βόλου
Μενού