«Μαζί στην εκκίνηση» για τη στήριξη νέων επιστημόνων

Κατηγορία: ΕΠ. ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΑΝΕΡΓΩΝ, ΕΡΓΑΣΙΑ
Views: 203

σεβ (1)32 επιχειρηματικές ομάδες φιλοξενούνται σε χώρους σε Αθήνα και Βόλο

Το πολυτιμότερο ανθρώπινο κεφάλαιο που διαθέτει σήμερα η χώρα μας είναι τα νέα δυνατά «μυαλά» των επιστημόνων της Ελλάδας και οι καινοτόμες ιδέες που έχουν.

Ο ΣΕΒ, με τη Στρατηγική Πρωτοβουλία «Μαζί στην Εκκίνηση!», προσφέρει διέξοδο και προοπτική στη νέα ταλαντούχα γενιά των Ελλήνων επιστημόνων, που με τη δημιουργικότητα και την πρωτοπόρα ερευνητική τους εργασία, παράγουν πολύτιμη γνώση που αποτελεί κρίσιμο συντελεστή για την αναζωογόνηση της ελληνικής οικονομίας.

Οπως τόνισε ο πρόεδρος του ΣΕΒ Δημήτρης Δασκαλόπουλος κατά τη χθεσινή εναρκτήρια εκδήλωση στον «Δημόκριτο», «η νεανική επιχειρηματικότητα που βασίζεται στη γνώση και την καινοτομία αποτελεί δυναμικό πυρήνα όχι μόνο της οικονομικής, αλλά και της κοινωνικής προόδου».

Η πρωτοβουλία σχεδιάστηκε σε συνεργασία με το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο, το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας και τη συμμετοχή του δικτύου Επιχειρήσεων του ΣΕΒ, πολλών πανεπιστημιακών ιδρυμάτων και του ΕΚΕΦΕ Δημόκριτος, το οποίο μαζί με την Περιφέρεια Θεσσαλίας, παραχωρούν ήδη δύο χώρους φιλοξενίας της δράσης, στην Αθήνα και στον Βόλο.

Στους χώρους αυτούς προσφέρονται ολοκληρωμένες υπηρεσίες υποστήριξης, που περιλαμβάνουν χώρο πρώτης εγκατάστασης, επιμόρφωση, συμβουλευτική υποστήριξη, δικτύωση και καθοδήγηση (mentoring) από καταξιωμένα υψηλόβαθμα στελέχη επιχειρήσεων.

Τέσσερις βασικές δράσεις εξασφαλίζουν στους νέους το υπόβαθρο που χρειάζονται τόσο σε γνωστικό επίπεδο όσο και σε επίπεδο δικτυώσεων:

  • Φιλοξενία σε ειδικά επιλεγμένους και εξοπλισμένους χώρους, οι οποίοι λειτουργούν ως κοιτίδες επιχειρηματικότητας νέων.
  • Συμβουλευτική υποστήριξη έτσι ώστε οι υποψήφιοι να διαθέτουν ένα τεκμηριωμένο και καλά μελετημένο πλάνο πριν από την ίδρυση της επιχείρησής τους.
  • Επιμόρφωση με στόχο, να αποκτήσουν οι υποψήφιοι επιχειρηματίες τα απαραίτητα εφόδια γνώσεων για την αποτελεσματική οργάνωση και λειτουργία της επιχείρησης.
  • Δικτύωση με επιχειρήσεις, φορείς χρηματοδότησης και λοιπούς κρίσιμους κρίκους της παραγωγικής διαδικασίας (πελάτες, προμηθευτές, κ.λπ.).

Επιχειρηματικές ομάδες εν δράσει

Στους χώρους φιλοξενίας σε Αθήνα και Βόλο, οι επιλεγμένες επιχειρηματικές ομάδες συνεργάζονται με μέντορες, υψηλόβαθμα στελέχη επιχειρήσεων-μελών του ΣΕΒ και εξειδικευμένους συμβούλους για τη διαμόρφωση του επιχειρηματικού τους σχεδίου, την εξοικείωσή τους με την επιχειρηματικότητα και την αποτελεσματική τους δικτύωση με πελάτες, προμηθευτές και χρηματοδότες.

Στους δύο χώρους έχουν εγκατασταθεί 32 επιχειρηματικές ομάδες (17 στην Αθήνα και 15 στον Βόλο), με καινοτόμες επιχειρηματικές προτάσεις που καλύπτουν ευρεία γκάμα τεχνολογικών περιοχών.

Ειδικότερα, 17 προτάσεις αφορούν τεχνολογίες πληροφορικής και επικοινωνιών, 5 είναι στον τομέα της υγείας-βιοτεχνολογίας, 3 σε αγροτική & κτηνοτροφική παραγωγή, 3 σε τρόφιμα-τυποποίηση, 2 σε ενέργεια και 2 σε βιομηχανικές κατασκευές.

Το Συμβούλιο Διοίκησης της πρωτοβουλίας «Μαζί στην Εκκίνηση» αποτελείται από την κυρία Σόφη Δασκαλάκη-Μυτιληναίου, τον κύριο Δημήτρη Παπαλεξόπουλο, τον κύριο Πάνο Κυριακόπουλο (όλοι μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου του ΣΕΒ), την κυρία Αννα Πουσκούρη (CEO, Soros Hills SA) και τους κυρίους Χάρη Κυριαζή (Εκτελεστικό Αντιπρόεδρο του ΣΕΒ) και Γιάννη Κυριακού (αν. Γενικό Διευθυντή του ΣΕΒ).

Προνομιακή μεταχείριση

«Ο ΣΕΒ ως εκπρόσωπος των σύγχρονων, οργανωμένων επιχειρήσεων αναδεικνύει το ζήτημα της επιχειρηματικότητας των νέων στις πραγματικές του διαστάσεις και αίρει παρανοήσεις και ανεύθυνους ερασιτεχνισμούς που έχουν να κάνουν με το μέλλον των νέων αυτής της χώρας. Εξάλλου, αναλαμβάνει πρωτοβουλία προς την πολιτεία, για τη θεσμοθέτηση “ειδικού τύπου νέας καινοτόμου επιχείρησης”, που θα περιλαμβάνει ειδικό καθεστώς χρηματοδότησης στο πλαίσιο του ΣΕΣ, ειδική φορολογική μεταχείριση για την πρώτη πενταετία λειτουργίας και ειδική ασφαλιστική μεταχείριση. Εξάλλου, σε συνεργασία με τράπεζες, εξετάζει μέσα διευκόλυνσης της πρόσβασης της “νέας καινοτόμου επιχείρησης” σε χρηματοπιστωτικές υπηρεσίες και στην ανάπτυξη τραπεζικής σχέσης, με την καθιέρωση χαμηλού ύψους “ειδικού δανειακού προϊόντος με μηδενικό επιτόκιο και χωρίς απαιτήσεις εγγυήσεων” για την περίοδο εκκίνησης της επιχείρησης και προγράμματος “κεφαλαίου σποράς” για τις συγκεκριμένες επιχειρήσεις».

Νέα κοινωνικά συμβόλαια

«Η εποχή μας επιβάλλει από μόνη της έναν νέο τρόπο ανάπτυξης, που βασίζεται ολοένα και περισσότερο στη σύναψη “νέων κοινωνικών συμβολαίων“. Ένα τέτοιο κοινωνικό συμβόλαιο εκπροσωπεί το “Μαζί στην Εκκίνηση”, μεταξύ σύγχρονων οργανωμένων επιχειρήσεων και νέων επιστημόνων, δυνητικά καινοτόμων επιχειρηματιών.

Η πρωτοβουλία επιχειρεί να συμπληρώσει ένα πολύ σημαντικό και εντελώς παραμελημένο κενό.
Τη διαδρομή από τη σύλληψη μιας ιδέας έως την εξέλιξή της σε επιχειρηματική πρόταση, ικανή να διεκδικήσει επάξια χρηματοδότηση, μέσω ενός επιχειρηματικού σχεδίου.
Δημιουργείται έτσι η ευκαιρία για νέους επιστήμονες να μετατρέψουν μια καινοτομία που αναπτύσσουν σε εργαστηριακό ή επιστημονικό επίπεδο, σε βιώσιμη, πετυχημένη επιχείρηση».

 

Μενού