Μεσοσταθμικές αυξήσεις της τάξης του 11,1% για τις οικιακές καταναλώσεις μέχρι 800 κιλοβατώρες το τετράμηνο, αλλά και μειώσεις της τάξης του 3,4% μεσοσταθμικά για περίπου 1, 4 εκατ. μικρομεσαίες επιχειρήσεις (γραφεία, εμπορικά καταστήματα, φούρνοι, εργαστήρια, κ.λπ.) καθώς και κοινόχρηστους χώρους, ανακοίνωσε χθες η ΔΕΗ.
Η αναπροσαρμογή των τιμολογίων συνδέεται με τις δεσμεύσεις της χώρας έναντι του Μνημονίου για μετάβαση σε κοστοβαρή τιμολόγια, διαδικασία που ξεκίνησε το 2011 και ολοκληρώθηκε τον Ιούνιο του 2013 με εξαίρεση τις κατηγορίες των μικρών καταναλώσεων (μέχρι 800 κιλοβατώρες) και τις αγροτικές, για τις οποίες η κυβέρνηση διαπραγματεύτηκε παράταση μέχρι και τον Ιούλιο του 2014.
Το βασικό επιχείρημα κυβέρνησης και της διοίκησης της ΔΕΗ γι’ αυτή την καθυστέρηση προσαρμογής των χαμηλών καταναλώσεων, ήταν η θολή εικόνα που επικρατούσε σχετικά με το ποιες από αυτές τις καταναλώσεις αφορούν πραγματικά καταναλωτές χαμηλών εισοδημάτων που χρήζουν προστασίας από τις αυξήσεις των τιμολογίων και ποιες αντιπροσωπεύουν δεύτερες και τρίτες κατοικίες, η οποία έπρεπε να ξεκαθαρίσει για να μην επιβαρυνθούν με υπέρογκες αυξήσεις ευάλωτοι καταναλωτές.
Από τη χθεσινή ανακοίνωση της ΔΕΗ, φάνηκε ότι τα τρία αυτά χρόνια που μεσολάβησαν κανένα σχέδιο δεν επεξεργάστηκε που να δίνει απάντηση στο «πρόβλημα», αφού απλώς καλεί όσους έχουν κατανάλωση μέχρι 800 κιλοβατώρες και αυτή αφορά την πρώτη τους κατοικία, να υποβάλουν μια απλή αίτηση στον Διαχειριστή του Δικτύου (ΔΕΔΔΗΕ) προκειμένου να εξεταστεί η ένταξή τους στο Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο (ΚΟΤ), οι δικαιούχοι του οποίου λαμβάνουν έκπτωση μέχρι και 49%.
Αυτό θα μπορούσε να γίνει και το 2011 και στο μεταξύ να έχει διορθωθεί μια τεράστια στρέβλωση, η οποία στην τριετία της βαθιάς κρίσης (2011 – 2013) επιβάρυνε τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, που έδιναν μάχη επιβίωσης, με ένα κόστος της τάξης των 50 εκατ. περίπου ετησίως.
Η ΔΕΗ έπαιρνε δηλαδή από τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις περί τα 50 εκατ. ευρώ ετησίως, χρεώνοντας το ρεύμα σε υψηλότερη τιμή από το κόστος της, για να επιδοτήσει περίπου 2,2 εκατ. παροχές «που αφορούν την πλειονότητά τους εξοχικές και δεύτερες κατοικίες» όπως αναφέρει η ΔΕΗ στη σχετική ανακοίνωσή της.
Με αδικαιολόγητη καθυστέρηση τελικά και υπό την πίεση της τρόικας (το θέμα τέθηκε από τα κλιμάκια της τρόικας στις επαφές που είχαν την περασμένη εβδομάδα στην Αθήνα), η ΔΕΗ προχωρά από τις 25 Ιουλίου που θα τεθούν σε ισχύ τα αναπροσαρμοσμένα τιμολόγια στη διόρθωση αυτής της στρεβλής τιμολογιακής πολιτικής.
Μία ωστόσο κατηγορία τιμολογίων, αυτή του αγροτικού ρεύματος, θα εξακολουθεί να επιδοτείται από άλλες κατηγορίες καταναλωτών και μάλιστα με υψηλά ποσοστά.
Η κυβέρνηση διαπραγματεύτηκε παράταση με την τρόικα μέχρι το τέλος του 2015, γιατί δεν υπάρχει αυτή τη στιγμή ξεκάθαρη εικόνα για το ποιοι από αυτούς που κάνουν χρήση του φθηνού – αγροτικού τιμολογίου είναι πράγματι αγρότες. Σύμφωνα με αρμόδια κυβερνητικά στελέχη, η τρόικα αποδέχτηκε το αίτημά της για κατάργηση της επιδότησης του αγροτικού τιμολογίου στο τέλος του 2015, αφού θα έχουν εγκατασταθεί οι «έξυπνοι» μετρητές από τη ΔΕΗ και θα μπορεί να ελέγχεται η κατανάλωση.
Μέχρι τότε, ολόκληρες ξενοδοχειακές, μονάδες σε τουριστικές περιοχές της χώρας, αλλά και μεγαλοπρεπείς εξοχικές κατοικίες που βρίσκονται μέσα σε αγροκτήματα θα συνεχίζουν να απολαμβάνουν ρεύμα φθηνότερο μέχρι και 40% από τους οικιακούς καταναλωτές. Από τις 25 Ιουλίου πάντως, για το εμπορικό τιμολόγιο Γ21 με το οποίο είναι συνδεδεμένη η μεγάλη πλειονότητα των επαγγελματιών και των κοινόχρηστων χώρων η μεσοσταθμική μείωση θα είναι 3,4% στο σύνολο του λογαριασμού.
Για έναν πελάτη με κατανάλωση 2.000 κιλοβατώρες το τετράμηνο η μείωση ανέρχεται σε περίπου 3,7 ευρώ τον μήνα. Μικρότερη μεσοσταθμική μείωση της τάξης του 1% θα ισχύσει για το επαγγελματικό τιμολόγιο Γ22 και για το επαγγελματικό Γ23 η μεσοσταθμική μείωση θα είναι 2,2% στο σύνολο του λογαριασμού.
Για τους οικιακούς καταναλωτές, η κλίμακα μέχρι 800 κιλοβατώρες το τετράμηνο καταργείται και ενσωματώνεται στην επόμενη που οδηγεί σε μεσοσταθμική αύξηση 11,1% και κατά μέγιστο στο 11,5%. Η αύξηση σύμφωνα με τη ΔΕΗ αντιστοιχεί σε 1,9 ευρώ τον μήνα για κατανάλωση μέχρι 400 κιλοβατώρες το τετράμηνο και σε 3,8 ευρώ τον μήνα για κατανάλωση 800 κιλοβατώρες το τετράμηνο. Στο σύνολο του τετραμήνου δηλαδή θα επιβαρυνθεί με επιπλέον 15,2 ευρώ.
Πηγή: kathimerini.gr