Δωρεάν εξετάσεις από το Ελληνικό Ιδρύμα Καρδιολογίας στο Σύνταγμα

Κατηγορία: ΕΡΓΑΣΙΑ
Views: 162

iatrikes-exetaseis-300x185Μόνο 1 στους 3 Έλληνες πετυχαίνει το στόχο της υπολιπιδαιμικής αγωγής όταν ξεκινά τη θεραπεία, παρά την εκτεταμένη χρήση στατινών λόγω του κόστους, σύμφωνα με έρευνα του Ελληνικού Ιδρύματος Καρδιολογίας. Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Καρδιάς (29 Σεπτεμβρίου), οι καρδιολόγοι επισημαίνουν ότι, η μάχη με τους παράγοντες καρδιαγγειακού κινδύνου δεν έχει ακόμα κερδηθεί και καλούν το κοινό να συμμετάσχει και φέτος στο πρόγραμμα «Εκτίμηση Καρδιαγγειακού Κινδύνου».

Συγκεκριμένα στις 2, 3, 4 Οκτωβρίου 2014, στην Αθήνα, στην Αίθουσα του Μετρό στο Σύνταγμα, από 9:30 π.μ. έως 17:00 μ.μ., γιατροί του ΕΛ.Ι.ΚΑΡ. θα ενημερώνουν τους πολίτες, θα ελέγχουν την αρτηριακή πίεση, την ολική χοληστερόλη, τον καρδιακό ρυθμό και θα προσδιορίζεται ο καρδιαγγειακός κίνδυνος, βάσει ειδικού ηλεκτρονικού προγράμματος της Ευρωπαϊκής Καρδιολογικής Εταιρείας, δωρεάν, χωρίς καμία επιβάρυνση για τους εξεταζόμενους.

Το κόστος τροχοπέδη στη σωστή θεραπεία

Ως επιβεβαίωση των προβληματισμών που διατυπώνονται κατά καιρούς σχετικά με την επιρροή των περιοριστικών πολιτικών στην Υγεία, μπορούν να ερμηθευθούν τα αποτελέσματα του προγράμματος «Μήνας Ελέγχου Χοληστερόλης – Εκτίμηση Καρδιαγγειακού Κινδύνου» του ΕΛ.Ι.ΚΑΡ.

Το εν λόγω πρόγραμμα σχεδιάστηκε για να να καταγράψει τους παράγοντες κινδύνου για καρδιαγγειακά νοσήματα στον Ελληνικό πληθυσμό, αλλά τα τελευταία χρόνια επεκτάθηκε συμπεριλαμβάνοντας δεδομένα για την κολπική μαρμαρυγή και την καρδιακή ανεπάρκεια. Ο λόγος γι’ αυτό είναι ότι τα δύο αυτά νοσήματα έχουν μεγάλη κοινωνικοοικονομική σημασία και ο αριθμός των πασχόντων αυξάνει συνέχεια στο Δυτικό κόσμο και ιδίως στη χώρα μας. Ο συνολικός αριθμός όσων έχουν συμμετάσχει στο πρόγραμμα αυτό έχει φτάσει τους 58.000.

Με αφορμή την φετινή Παγκόσμια Ημέρα Καρδιάς, στις 29 Σεπτεμβρίου, οι Γεώργιος Ανδρικόπουλος, διευθυντής της Καρδιολογικής Κλινικής το Νοσοκομείου «Ερρίκος Ντυνάν», Δημήτριος Ρίχτερ, διευθυντής της Β’ Καρδιολογικής Κλινικής της «Ευρωκλινικής» Αθηνών και Κωνσταντίνος Τούτουζας, αναπληρωτής καθηγητής Καρδιολογίας της Ιατρικής Σχολής Αθηνών, παρουσίασαν τα αποτελέσματα του προγράμματος.

Από την ανάλυση των απαντήσεων που έδωσαν οι συμμετέχοντες στην περσινή δράση του ΕΛ.Ι.ΚΑΡ. και αφορούσαν την τακτική θεραπεία της υπερχοληστερολαιμίας με στατίνη, διαπιστώθηκε ότι, μόνο 1 στους 3 Έλληνες πετυχαίνει το στόχο της υπολιπιδαιμικής αγωγής όταν ξεκινά τη θεραπεία αυτής παρά την εκτεταμένη χρήση στατινών. Ο φόβος προς τις ανεπιθύμητες ενέργειες, η χρήση χαμηλών δόσεων στατινών και το κόστος της θεραπείας ευθύνονται για το γεγονός αυτό.

Έχει ακόμα ιδιαίτερο ενδιαφέρον η στάση των ασθενών απέναντι στο κόστος της θεραπείας τους. Έτσι, 44,6% δηλώνουν ότι το κόστος είναι μεγάλο και 8% ότι είναι δυσβάσταχτο. Ακόμα πιο εντυπωσιακό είναι το γεγονός ότι 12,9% των ασθενών εγκατέλειψε τη φαρμακευτική αγωγή λόγω ακριβώς του υψηλού κόστους συμμετοχής στη φαρμακευτική δαπάνη.

Τέλος, να σημειωθεί ότι το ποσοστό των ασθενών που γνωρίζουν ότι έχουν υψηλά επίπεδα χοληστερόλης είναι 62,1% ποσοστό ικανοποιητικό, αλλά εξ’ αυτών μόνο το 57,6% έκανε κάποια ενέργεια προκειμένου να αντιμετωπίσει το πρόβλημα.

Συνεπώς, η υπερχοληστερολαιμία παραμένει άλυτο πρόβλημα στον ελληνικό πληθυσμό και το πρόβλημα της μειωμένης συμμόρφωσης στη δέουσα μακροχρόνια φαρμακευτική αγωγή έχει επιταθεί από το υψηλό κόστος της θεραπείας.

«Είναι ίσως ο πιο σημαντικός και υποτιμημένος λόγος για τον οποίο η οικονομική κρίση και η υποχρηματοδότηση της υγείας θα οδηγήσουν σε μερικά χρόνια σε αύξηση της καρδιαγγειακής θνησιμότητας στη χώρα μας», υπογράμμισαν οι ομιλητές.

Εγκεφαλικά επεισόδια προκαλεί η κολπική μαρμαρυγή

Εξίσου σημαντικό εύρημα από την ανάλυση των στοιχείων του προγράμματος, ειναι και η επιβάρυνση που προκαλεί η κολπική μαρμαρυγή στον ελληνικό πληθυσμό.

Στην Ελλάδα υπάρχουν περισσότεροι από 200.000 ασθενείς με κολπική μαρμαρυγή, διαταραχή του καρδιακού παλμού που αποτελεί μια από τις κυριότερες αιτίες αγγειακού εγκεφαλικού επεισοδίου, αλλά και τη συχνότερη αρρυθμιολογική αιτία εισαγωγής σε νοσοκομείο.

Σε σχετική ερώτηση αν έχουν παρουσιάσει επεισόδιο κολπικής μαρμαρυγής, από το δείγμα απάντησε θετικά ποσοστό >3%, ενώ στους ηλικιωμένους (>75 ετών) >10%.

Οι καρδιολόγοι εξηγούν ότι, η μεγάλη συχνότητα της αρτηριακής υπέρτασης και η γήρανση του πληθυσμού είναι οι σημαντικότερες αιτίες της επιδημιολογικής επιβάρυνσης στον ελληνικό πληθυσμό.

Ενθαρρυντικό είναι ωστόσο το γεγονός (αν και βασίζεται σε μικρό σχετικά αριθμό ασθενών) ότι, κάθε χρόνο αυξάνεται ο αριθμός των ασθενών που καλύπτεται με αντιπηκτική αγωγή (από 38% το 2011 σε 55% το 2012 και 70% το 2013).

Αντίθετα, δεν είναι καθόλου ενθαρρυντικό το γεγονός ότι το ένα τρίτο των ερωτηθέντων δεν γνώριζε τι ακριβώς είναι η καρδιακή ανεπάρκεια.

«Αν αναλογιστούμε ότι αποτελεί κατάληξη των περισσοτέρων καρδιακών νοσημάτων και μείζονα αιτία εισαγωγής σε νοσοκομείο και δαπάνης πολύτιμων οικονομικών πόρων, γίνεται σαφές ότι το πρόγραμμά μας αναδεικνύει την ανάγκη για μια εκστρατεία ενημέρωσης του κοινού γι” αυτή την απειλή για τη δημόσια υγεία», υπογραμμίζουν οι κ.κ. Ανδρικόπουλος, Ρίχτερ και Τούτουζας.

 

Πηγή: e-dimosio.gr

Μενού