Σενάρια για ενιαία κλίμακα αγροτών κι επιτηδευματιών

Κατηγορία: ΕΡΓΑΣΙΑ
Views: 148

agrotesΕκ βάθρων αλλαγές στη φορολογία εισοδήματος με κατάργηση φοροαπαλλαγών και αναθεώρηση των καθεστώτων που ισχύουν σήμερα, μεταξύ αυτών και για τους αγρότες, προανήγγειλαν ο Ευκλείδης Τσακαλώτος και ο Γιώργος Χουλιαράκης στο περιθώριο της ανάληψης των καθηκόντων τους στο υπουργείο Οικονομικών.

Με βάση τις κατευθυντήριες γραμμές και τους εισπρακτικούς στόχους του μνημονίου αλλά και την πρόθεση, όπως τουλάχιστον ανέφεραν, για «δικαιότερη κατανομή των φορολογικών βαρών», το οικονομικό επιτελείο ετοιμάζει παρεμβάσεις στις κλίμακες φορολόγησης του εισοδήματος από κάθε πηγή μέσω αύξησης των συντελεστών και της προσθήκης νέων φορολογικών κλιμακίων.

Τα βασικά σενάρια τα οποία, όπως τουλάχιστον διαρρέεται από το υπουργείο Οικονομικών, έχουν πέσει στο τραπέζι είναι δύο:

 

Α) Καθιέρωση μιας ενιαίας φορολογικής κλίμακας για τους μισθωτούς, συνταξιούχους και όσους έχουν εισοδήματα από ακίνητα και κινητές αξίες (μερίσματα κ.λπ.) και μιας άλλης κλίμακας και μιας ξεχωριστής για τα εισοδήματα που αποκτούν όσοι ασκούν επιχειρηματική δραστηριότητα και οι αγρότες.

Στην πρώτη κλίμακα θα προβλέπεται κάποιο αφορολόγητο όριο που δεν έχει ακόμα καθοριστεί και θα υπάρχουν πολλά κλιμάκια εισοδήματος και συντελεστές. Οι τελευταίοι θα ξεκινούν από τα επίπεδα του 6%-8% και ενδέχεται να φτάνουν ακόμα και το 50% για τα εισοδήματα που ξεπερνούν τα 80.000 ευρώ.

Όσον αφορά τη δεύτερη κλίμακα για αγρότες, ελεύθερους επαγγελματίες και επιτηδευματίες, το σενάριο προβλέπει φορολόγηση από το πρώτο ευρώ με 26% για εισοδήματα έως 50.000 ευρώ και με 33% για υψηλότερα. Για τους αγρότες προβλέπεται σταδιακή μετάβαση μεενδιάμεσο «σκαλοπάτι» το 20% για το 2016.

Όπως γίνεται φανερό, πρόκειται για το «βασικό σενάριο» του μνημονίου με το οποίο, ωστόσο, ο ΣΥΡΙΖΑ αλλά και η αξιωματική αντιπολίτευση έχουν εκφράσει προεκλογικά τη διαφωνία τους.

 

Β) Καθιέρωση ενιαίας κλίμακας φορολογίας για όλα τα εισοδήματα ανεξαρτήτως πηγής.
Tέλος στις περισσότερες φοροαπαλλαγές

Από «κόσκινο» θα περάσουν και όλες οι φοροαπαλλαγές με στόχο την εξοικονόμηση 3,6 δισ.ευρώ. «Η επισκόπηση του φόρου εισοδήματος με στόχο να γίνει πιο προοδευτικός, να απαλειφθούν εξαιρέσεις που είναι άδικες ή παλιές, ξεπερασμένες και να ξαναδούμε το θέμα της διαφοράς των φορολογικών συντελεστών με βάση την πηγή του φόρου εισοδήματος, που νομίζουμε ότι έχει οδηγήσει σε μεγάλη απώλεια εσόδων», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Χουλιαράκης.

Οι αλλαγές που δρομολογούνται θα πρέπει να ενσωματωθούν σε σχέδιο νόμου που θα περάσει από τη Βουλή τον Οκτώβριο.

 

Οι φορολογικές δεσμεύσεις του Μνημονίου

-Επανεξέταση της φορολογίας εισοδήματος.

– Κατάργηση αναποτελεσματικών ή άδικων φοροαπαλλαγών.

– Αναμόρφωση και ενσωμάτωση στον Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος της εισφοράς αλληλεγγύης από το 2016.

– Σταδιακή αύξηση του φόρου εισοδήματος για τους αγρότες από το 13% σε 20% για το 2016 και 26% για το 2017.

– Αύξηση του φορολογικού συντελεστή για τα εισοδήματα από ενοίκια (ο χαμηλός για εισόδημα έως 12.000 ευρώ θα αυξηθεί στο 15% από 11% και ο υψηλός από 33% σε 35%).

– Στο 55% (από 27,5%) η προκαταβολή φόρου για τους αγρότες για τα εισοδήματα του 2014

-Στο 75% η προκαταβολή φόρου για τους ελεύθερους επαγγελματίες για τα εισοδήματα του 2015.

– Στο 100% η προκαταβολή φόρου για τις επιχειρήσεις για τα εισοδήματα του 2014.

– Τέλος η έκπτωση φόρου 2% για την εφάπαξ εξόφληση φόρου εισοδήματος.

– Διατήρηση των εσόδων από ΕΝΦΙΑ στα 2,650 δισ. ευρώ και το 2016.

 Πηγή: www.agronews.gr

Μενού