Μέτρα 6,4 δισ. ευρώ χάνονται στην χοάνη της ύφεσης

Κατηγορία: ΕΡΓΑΣΙΑ
Views: 148

aaa-300x195Τα δημοσιονομικά μέτρα αξίας 6,4 δισ. ευρώ που ελήφθησαν ή … έρχονται για να εφαρμοσθούν όσα προβλέπονται στο μνημόνιο για φέτος και το 2016, δεν πιάνουν “τόπο” αφού δεν στηρίζουν την προσπάθεια της “προσαρμογής”. Το μόνο που καταφέρνουν είναι να τα διατηρήσουν στα ίδια επίπεδα με φέτος  τα έσοδα και τις δαπάνες του τακτικού προϋπολογισμού για το 2016.

Αυτό δείχνουν τα βασικά μεγέθη του προσχεδίου του προϋπολογισμού του 2016 και του συμπληρωματικού προϋπολογισμού για το 2015 που περιλαμβάνει  (σ.σ. ώστε να προσαρμοστεί στο 3ο μνημόνιο). Κατατέθηκε χθες στη Βουλή εν μέσω προγραμματικών δηλώσεων/δεσμεύσεων αλλά και “μηνυμάτων” από το Eurogroup για επιτάχυνση έργου και υλοποίηση των προαπαιτούμενων.

Το πακέτο φέρνει μία νέα φοροκαταιγίδα 4 δισ. ευρώ και περικοπή δαπανών 2,4 δισ. ευρώ μέσα σε μία  “λειψή” διετία (Αύγουστος 2015-Δεκέμβριος 2016). Μόνο που πάει σε πολύ μεγάλο βαθμό χαμένο: εξαερώνεται από την ύφεση, αλλά και από την προσδοκία μερικής μόνο απόδοσης που αποδεικνύουν τα μεγέθη του  Προσχεδίου.

Τα στοιχεία  γίνονται προάγγελος  για νέα πακέτα που θα έρθουν.. σύντομα. Ο στόχος για το 2016 είναι χαμηλός: πρωτογενές αποτέλεσμα Γενικής κυβέρνησης σύμφωνα με τη μεθοδολογία της Σύμβασης Οικονομικής Συμφωνίας 894 εκατ. ευρώ το 2016 (0,52% του ΑΕΠ) από έλλειμμα 418 εκατ. ευρώ φέτος (-0,24% του ΑΕΠ), όταν ο αρχικός στόχος ήταν για πλεόνασμα 5.595 ή 3% του ΑΕΠ το 2015. Μόνο που το 2018 ο στόχος είναι για πρ. πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ και αυτός θα πρέπει να αποτυπωθεί στο μεσοπρόθεσμο που έρχεται με την απόφαση του Αυγούστου να εκτιμά μέτρα (σωρευτικά) 6,9 δισ. ευρώ έως τότε….

Η ύφεση

Η “παγίδα” ή κατ άλλους ο κρυφός “άσσος” του προσχεδίου είναι η μεγάλη ύφεση 2,3% φέτος και 1,3% το 2016. Αρμόδιες πηγές εξηγούν ότι με την – προσδοκώμενη από την κυβέρνηση- αποδοχή ρηχότερης ύφεσης, θα δημιουργηθεί ένα “μαξιλάρι” για τις παρεμβάσεις “ανακούφισης” της οικονομίας/κοινωνίας που επιθυμεί.

Το νέο πακέτο

Ο προϋπολογισμός προβλέπει μνημονιακά μέτρα 6,4 δισ. ευρώ (2 δισ. ευρώ φέτος και 4,4 δισ. ευρώ το 2016). Από τα μέτρα αυτά, τα 4 δισ. ευρώ προέρχονται μόνο από την πλευρά των εσόδων (1,5 δισ. ευρώ φέτος και 2,5 δισ. ευρώ το 2016) και τα υπόλοιπα από τις δαπάνες ( 550 εκατ ευρώ  περίπου φέτος και 1,85 δισ. ευρώ τον επόμενο χρόνο, συνολικά 2,4 δισ. ευρώ).

Ο λόγος για μέτρα που ελήφθησαν το καλοκαίρι ή θα ληφθούν με τους εφαρμοστικούς που… έρχονται. Και δεν οδηγούν σε ισόποση μεταβολή των δημοσιονομικών επιδόσεων με τα φορολογικά έσοδα και την περικοπή τακτικών δαπανών να “επηρεάζονται” πολύ λιγότερο και την συνολική εικόνα να παραμένει αμετάβλητη.

Τα βασικά μεγέθη

Τα έσοδα της “κεντρικής” κυβέρνηση υπολογίζονται σε 53,48 δισ. ευρώ φέτος και σε 53,34 δισ. ευρώ το 2016. Τα  τακτικά (φορολογικά) έσοδα προβλέπεται να αυξηθούν από τα 46,76 δισ. ευρώ σε 48,4 δισ. ευρώ. Και οι δαπάνες από τα 55,69 δισ. ευρώ προβλέπονται το 2016 στα 55,68 δισ. ευρώ όταν σε επίπεδο τακτικού προϋπολογισμού  καταγράφεται  περιορισμός από τα 49,29 δισ. ευρώ στα 48,9 δισ. ευρώ.

Τα στοιχεία δείχνουν μικρή “εξοικονόμηση” στο “στενό” δημόσιο που εξαϋλώνεται όταν προσμετρούνται οι επιδόσεις των επενδύσεων (ΠΔΕ το οποίο παρά την μικρή “ένεση” κατά 50 εκατ ευρώ στο εθνικό σκέλος πλέον αναμένεται να έχει λιγότερα έσοδα από ΕΕ αλλά και από ίδιες πηγές.

Τα ποσά

Τα έσοδα του τακτικού προϋπολογισμού στηρίζονται σε διπλάσια – από την αρχική – πρόβλεψη εισροής κερδών ομολόγων (SNPs- ANFA) φέτος  στα 3,9 δισ. ευρώ από 2 δις ευρώ,  ενώ 1,7 δισ. ευρώ από την ίδια αιτία προσδοκούν για το 2016. Στο πεδίο των νέων εσόδων το επόμενο έτος στηρίζεται όχι μόνο σε μόνιμα  έσοδα (νέοι φόροι) αλλά και σε μέτρα προσωρινού χαρακτήρα με χαρακτηριστικό παράδειγμα τα ειδικά έσοδα από εκχώρηση αδειών και δικαιωμάτων (303 εκατ ευρώ φέτος και 1,99 δισ. ευρώ το 2016).

Εκτιμάται ότι Ελλάδα θα επιστρέψει στις αγορές μετά το 2016, ενώ προαναγγέλλει αύξηση του χρέους το 2016  λόγω της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών. Υπολογίζονται επίσης και 2 δισ. ευρώ εσόδων αποκρατικοποιήσεων.

Γίνεται λόγος για μακροοικονομικούς και δημοσιονομικούς κινδύνους για το 2016 που σχετίζονται ως επί το πλείστον με “ενδογενείς παράγοντες της οικονομίας” και επιδρούν “δυσμενώς στη σταθερότητα του οικονομικού περιβάλλοντος, την πολιτική και χρηματοπιστωτική ευστάθεια, την ανάπτυξη θετικών προσδοκιών για την πραγματική οικονομία, και την προσπάθεια δημοσιονομικής εξυγίανσης”.

Καταγράφονται και εξωγενείς παράγοντες, με αναφορά  στην ακόμη ασταθή ισορροπία της παγκόσμιας οικονομίας, η οποία συνδέεται με τις παρατεταμένες επιπτώσεις της παγκόσμιας ύφεσης των προηγούμενων ετών, στις προοπτικές της παγκόσμιας οικονομίας και την αντίστοιχη αστάθεια των χρηματοοικονομικών αγορών. Τέλος, ενδεχόμενες δυσμενείς γεωπολιτικές εξελίξεις (με αναφορά, για παράδειγμα, στην Ουκρανία, την Κίνα, ή τη Μέση Ανατολή) είναι επίσης ένας παράγοντας κινδύνου για την ελληνική οικονομία” επισημαίνεται.

Πηγή: capital.gr

Μπορεί να σου αρέσει επίσης…

Επόμενο άρθρο
Οι 6+7 νέοι φόροι του 2016
Προηγούμενο άρθρο
Ποιες προσλήψεις προανήγγειλε ο Α. Τσίπρας για 2015 και 2016 – Έμφαση στα προγράμματα του ΟΑΕΔ και στην Υγεία
Μενού