Πώς αμείβεται η εργασία την 28η Οκτωβρίου

Κατηγορία: ΕΡΓΑΣΙΑ
Views: 124

Job_Fair_ImageΚατά τις διατάξεις του άρθρου 4 παράγραφος 2 του Β. Δ. 748/1966, η ημέρα της 28ης Οκτωβρίου, ημέρα Τετάρτη για το 2015, περιλαμβάνεται στις ημέρες προαιρετικής αργίας (εκτός αν προβλέπεται κάτι διαφορετικό από ισχύουσα ΣΣΕ, Δ. Α., ή Νόμο). Επομένως, ανήκει στη διακριτική ευχέρεια του εκάστοτε εργοδότη η λειτουργία των επιχειρήσεων και η απασχόληση των εργαζομένων κατά την ημέρα αυτή.

Για τον υπολογισμό της αμοιβής εργασίας κατά την ημέρα αυτή ισχύουν τα εξής:

  1. Για τους αμειβόμενους με μισθό,

– Αν απασχολούνται σε επιχείρηση που λειτουργεί συνήθως την 28η Οκτωβρίου, η ημέρα αυτή θεωρείται ότι περιλαμβάνεται στις εργάσιμες ημέρες του μηνός, τις οποίες καλύπτει ο μηνιαίος μισθός και έτσι δεν οφείλεται αμοιβή πέραν του μηνιαίου μισθού, οφείλεται όμως η προσαύξηση 75% υπολογιζόμενη επί του νόμιμου ωρομισθίου για όσες ώρες απασχοληθεί κατά την ημέρα αυτή.

– Αν απασχολούνται σε επιχείρηση που παραμένει συνήθως κλειστή κατά την 28η Οκτωβρίου και αποφασίζεται εκτάκτως η λειτουργία της, τότε οφείλεται αμοιβή (1 επιπλέον καταβαλλόμενο ημερομίσθιο, αφού πρόκειται για εργασία σε μη εργάσιμη ημέρα που δεν έχει συμπεριληφθεί στον μηνιαίο μισθό) και προσαύξηση 75% υπολογιζόμενη επί του νόμιμου ωρομισθίου για όσες ώρες απασχοληθεί κατά την ημέρα αυτή.

  1. Στους αμειβόμενους με ημερομίσθιο οφείλεται το καταβαλλόμενο ημερομίσθιο και επιπλέον προσαύξηση 75% υπολογιζόμενη επί του νομίμου ωρομισθίου για όσες ώρες απασχοληθούν κατά την ημέρα αυτή.

Τέλος, σε περίπτωση μη απασχόλησης κατά την ημέρα της 28ης Οκτωβρίου, στους αμειβόμενους με μισθό καταβάλλεται κανονικά ο συμφωνηθείς μισθός, ενώ στους αμειβόμενους με ημερομίσθιο οφείλεται το συνήθως καταβαλλόμενο ημερομίσθιο.

Πηγή: e-dimosio.gr

Μενού