Μισθωτοί και συνταξιούχοι σήκωσαν το βάρος

Κατηγορία: ΕΡΓΑΣΙΑ
Views: 111

eforiaΜισθωτοί και συνταξιούχοι, όπως κάθε χρόνο έτσι και το 2015, στήριξαν τον κρατικό προϋπολογισμό, καθώς οι μόνες εισπράξεις φορολογικών εσόδων που κατέγραψαν σημαντική αύξηση ήταν αυτές που προήλθαν από τη μηνιαία παρακράτηση φόρων από τους μισθούς και τις συντάξεις.

Τα έσοδα από αυτήν την πηγή σημείωσαν αύξηση 11,02%, τη στιγμή που οι εισπράξεις από σχεδόν όλες τις άλλες πηγές φορολογικών εσόδων σημείωσαν πτώση ή οριακή αύξηση.

Μάλιστα το συνολικό ποσό των φορολογικών εσόδων που εισπράχθηκαν το 2015 ήταν μειωμένο κατά 610,5 εκατ. ευρώ σε σύγκριση με το αντίστοιχο ποσό του 2014, όταν πέρυσι επιβλήθηκαν πρόσθετα φορολογικά μέτρα ύψους 1 δισ. ευρώ.

Η αύξηση του ΦΠΑ
Είναι χαρακτηριστικό ότι ακόμη και οι εισπράξεις από τον ΦΠΑ σημείωσαν οριακή αύξηση μόλις 12 εκατ. ευρώ, παρά το γεγονός ότι από τον Ιούλιο του 2015 ο συντελεστής ΦΠΑ αυξήθηκε από το 13% στο 23% για μεγάλο αριθμό προϊόντων και υπηρεσιών και από τον Οκτώβριο ξεκίνησε η σταδιακή κατάργηση της έκπτωση 30% του ΦΠΑ στα νησιά.

Τα συμπεράσματα αυτά, τα οποία δείχνουν ότι οι μισθωτοί και οι συνταξιούχοι εξακολουθούν να αποτελούν τα υποζύγια του κρατικού προϋπολογισμού, αλλά και ότι η αύξηση των φόρων δεν οδηγεί και σε ενίσχυση των φορολογικών εσόδων, προκύπτουν από την πρώτη έκθεση για την εξέλιξη και διακύμανση των φορολογικών εσόδων της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων.

Πάντως, παρά το γεγονός ότι τα φορολογικά έσοδα του 2015 ήταν μειωμένα σε σχέση με το 2014, υπερκάλυψαν τον αναθεωρημένο στόχο του προϋπολογισμού και αν δεν είχαν ληφθεί τα πρόσθετα μέτρα, τότε οι φορολογικές εισπράξεις θα είχαν καταρρεύσει. Βέβαια, σημαντικό μέρος των βεβαιωμένων φόρων του 2015 κατέληξε στην τεράστια δεξαμενή των ληξιπρόθεσμων οφειλών.

Πηγή: ethnos.gr

Μπορεί να σου αρέσει επίσης…

Επόμενο άρθρο
Εγκύκλιος στους δήμους για τις προσλήψεις εποχικών φυσικής αγωγής
Προηγούμενο άρθρο
Από 17 Μαρτίου οι αιτήσεις για το νέο πρόγραμμα ΕΣΠΑ 2014-2020
Μενού