Σε εταιρείες η διαχείριση «κόκκινων» δανείων

Κατηγορία: ΕΡΓΑΣΙΑ
Views: 144

ergasia-logistis-620x330Το πρώτο βήμα για την αποτελεσματική διαχείριση των «κόκκινων» δανείων έγινε με την Πράξη της Τράπεζας της Ελλάδος, που ορίζει το αυστηρό πλαίσιο προϋποθέσεων που πρέπει να πληρούν οι εξειδικευμένες εταιρείες που θα αναλάβουν να εισπράξουν τις καθυστερούμενες οφειλές, ενώ οι πρώτες άδειες αναμένεται να δοθούν αφού ολοκληρωθεί η πρώτη αξιολόγηση και «ξεκαθαρίσει» το τοπίο για το ποια δάνεια μπορούν να πωληθούν σε τρίτους.

«Πολύτιμους πόρους που θα κατευθυνθούν στην πραγματική οικονομία και θα ενισχύσουν τις επενδύσεις και την απασχόληση θα απελευθερώσει η αποτελεσματικότερη διαχείριση των μη εξυπηρετούμενων δανείων», ανέφερε χαρακτηριστικά χθες ο υποδιοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, Θόδωρος Μητράκος, μιλώντας σε κλειστή ημερίδα της ΤτΕ με αντικείμενο τα καθυστερούμενα δάνεια. Η ημερίδα διοργανώθηκε από κοινού με την EBRD (Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης) και συμμετείχαν εκπρόσωποι πολλών εταιρειών διαχείρισης επιχειρηματικών και στεγαστικών δανείων, καθώς και στελέχη των συστημικών τραπεζών που είναι επιφορτισμένα με τη διαχείριση των «κόκκινων» χαρτοφυλακίων.

107 δισ. ευρώ
Να σημειωθεί ότι τον περασμένο Σεπτέμβριο τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια έφτασαν τα 107 δισ. ευρώ και αποτελούσαν το 43,6% των συνολικών ανοιγμάτων.

Σύμφωνα με τον κ. Μητράκο, η αποτελεσματικότερη διαχείριση των μη εξυπηρετούμενων δανείων χωρίς προκαταλήψεις και υπερβολές θα επιφέρει πολλαπλά οφέλη για τις τράπεζες, τις επιχειρήσεις, τα νοικοκυριά και την κοινωνία. Υπογράμμισε ότι οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις αποτελούν τη «ραχοκοκαλιά» της ελληνικής οικονομίας και σημείωσε ότι «η στροφή των τραπεζών σε ρυθμίσεις μακροπρόθεσμου χαρακτήρα σε συνδυασμό με την αναδιάρθρωση των βιώσιμων επιχειρήσεων με αλλαγές στη δομή, στον επιχειρησιακό σχεδιασμό και, αν χρειάζεται, στη διοίκησή τους θα συμβάλει στη σταθεροποίηση της οικονομίας και στη μετάβαση σε ένα νέο εξωστρεφές παραγωγικό πρότυπο».

Στην ημερίδα εξετάστηκε ακόμα η συντονισμένη αντιμετώπιση των κοινών πιστούχων, καθώς, όπως ανέφερε ο υποδιοικητής, κατά κανόνα τα μεγάλα επιχειρηματικά μη εξυπηρετούμενα δάνεια αφορούν περισσότερους του ενός πιστωτές, η κοινή δράση των πιστωτών είναι αναγκαία για τη συμφωνία και την εφαρμογή βιώσιμων λύσεων σε εύλογο χρονικό διάστημα. Να σημειωθεί ότι το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας έχει ήδη αναλάβει την εκπόνηση σχετικής μελέτης.

Σε συνεργασία εξάλλου με την ΕΚΤ και τις τράπεζες βρίσκονται σε φάση διαμόρφωσης οι επιχειρησιακοί στόχοι για τη διαχείριση των μη εξυπηρετούμενων δανείων, καθώς και η σύσταση Γραφείου Συντονισμού στην Τράπεζα της Ελλάδος για την παρακολούθηση της προόδου του σχεδιασμού και της υλοποίησης της εθνικής στρατηγικής για τη διαχείριση των μη εξυπηρετούμενων δανείων.

Ο δρόμος λοιπόν για τη μεταβίβαση μη εξυπηρετούμενων δανείων στις εξειδικευμένες εταιρείες (κατ’ εφαρμογή του Ν. 4354/2015) ανοίγει, καθώς η Πράξη 82/2016 της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΤτΕ αναμένεται να πάρει ΦΕΚ εντός των ημερών.

Ειδικότερα η Πράξη εισάγει αυστηρά κριτήρια και προβλέπει διεξοδικό έλεγχο του μετοχολογίου των εταιρειών διαχείρισης «κόκκινων» δανείων, ενώ οι εταιρείες που μπορεί να είναι ελληνικές ή ξένα funds θα μπορούν να αναλάβουν δράση είτε μόνες είτε σε συνεργασία με τις ελληνικές τράπεζες. Για να αδειοδοτηθούν θα πρέπει να συμπληρώσουν αναλυτικά ερωτηματολόγια αναφορικά με το μετοχολόγιό τους, τη δομή του ομίλου, τις μεθόδους διαχείρισης που ακολουθούν, και να υποβάλουν επιχειρηματικό σχέδιο.

Με την Πράξη ορίζονται και οι προϋποθέσεις σύμφωνα με τις οποίες οι εταιρείες θα μπορούν να αναλαμβάνουν εκτός από την είσπραξη και την αναχρηματοδότηση των εταιρειών με «κόκκινα» δάνεια. Θα δίνουν δηλαδή μία ευκαιρία στην υπερχρεωμένη εταιρεία -την οποία προηγουμένως θα έχουν κρίνει σε συμφωνία με την πιστώτρια ή τις πιστώτριες τράπεζες ως βιώσιμη- για να «τρέξει» ένα νέο business plan. Τη ρευστότητα θα μπορεί να τη χορηγεί η εταιρεία διαχείρισης, η οποία θα μετατρέπεται και σε πιστωτή της υπερχρεωμένης εταιρείας. Και στην περίπτωση που η επιχείρηση ανακάμψει, τότε η εταιρεία διαχείρισης -που θα είναι και πιστωτής εκτός από διαχειριστής- θα έχει λαμβάνειν.

Πρόβλεψη
Ωστόσο ο Alex Pretzner, Head of Financial Institutions Investment Banking for Central and South East Europe (CSEE), μιλώντας προχθές το βράδυ σε εκδήλωση των αποφοίτων του LSE, στην Αθήνα, προέβλεψε ότι δεν θα υπάρξει μαζικό ενδιαφέρον για αγορές «κόκκινων δανείων» από επενδυτές. Κι αυτό γιατί, όπως είπε, η έκθεση επενδυτών στα μετοχικά κεφάλαια τραπεζών αποτρέπει από αγορές «κόκκινων» δανείων. Ομως προέβλεψε ότι το ενδιαφέρον για τα «κόκκινα» δάνεια θα στραφεί κυρίως στην παροχή συμβουλευτικών υπηρεσιών διαχείρισης των μη εξυπηρετούμενων δανείων.

Μιλώντας στην ίδια εκδήλωση ο επικεφαλής του ΤΧΣ, Αρης Ξενόφος, σημείωσε ότι στο 15% ανέρχονται οι δανειολήπτες που μπορούν αλλά δεν θέλουν να εξοφλήσουν τις υποχρεώσεις τους, καλυπτόμενοι πίσω από διάφορες ευνοϊκές ρυθμίσεις, και τόνισε ότι πλέον έχει αναγνωριστεί από όλους τους μετόχους η ανάγκη για συντονισμένη και συνεκτική προσπάθεια διαχείρισης και εκκαθάρισης των προβληματικών στοιχείων ενεργητικού

Ακόμα υποστήριξε ότι οι ελληνικές τράπεζες μπορούν να αντιστρέψουν την αρνητική πορεία των τελευταίων πέντε ετών μετά την επιτυχημένη ολοκλήρωση του τρίτου γύρου ανακεφαλαιοποίησης και εφόσον υπάρξει πολιτική σταθερότητα και σταδιακή βελτίωση των μακροοικονομικών συνθηκών.

Πηγή: ethnos.gr

Μπορεί να σου αρέσει επίσης…

Επόμενο άρθρο
Με sms ραβασάκια ΕΛΓΑ για εισφορές ως 31 Μαρτίου
Προηγούμενο άρθρο
Γεύματα φροντίδας για 3.000 μαθητές
Μενού