Ερχεται η συμφωνία, αλλά παραμένουν οι φόβοι

Κατηγορία: ΕΡΓΑΣΙΑ
Views: 169

simaia_akropoliΑποφεύγεται το «καυτό καλοκαίρι», αλλά η οικονομία παραμένει σε στενωπό – Πιο κοντά στην ΕΚΤ τα ελληνικά ομόλογα – Κέρδη 12 δισ. ευρώ για ελληνικές μετοχές

Καθώς οι αγορές εκτίμησαν ότι μάλλον θα αποφύγουμε  ένα ακόμη «καυτό ελληνικό καλοκαίρι» προεξοφλώντας συμφωνία-πακέτο Αθήνας – πιστωτών στο επόμενο Eurogroup της 24ης Μαΐου, οι αποδόσεις των ομολόγων αποκλιμακώθηκαν στο 7,5%, ενώ οι μετοχές που βρέθηκαν στα επίπεδα του 1989 σημείωσαν κέρδη 12 δισ. ευρώ, κινούμενες σε νέα υψηλά έτους. Για τους οικονομολόγους και τους αναλυτές, πάντως, μπορεί η συμφωνία να έρχεται, οι φόβοι όμως μένουν καθώς οι προβλέψεις για την οικονομία παραμένουν ολέθριες.
Οι αγορές επίσης παρακολουθούν στενά το χάσμα μεταξύ του ΔΝΤ και των Γερμανών σχετικά με τις προοπτικές ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους.
Αν και υπάρχει για κάποιους μια αίσθηση «δειλής» ελπίδας στον αέρα, εν τούτοις οι οικονομολόγοι θεωρούν πως, αν οι ευρωπαίοι πιστωτές δεν μειώσουν τον στόχο (3,5% του ΑΕΠ) για το πρωτογενές πλεόνασμα, βασικό αίτημα του ΔΝΤ για τη συμμετοχή του στη διάσωση, η ελληνική οικονομία θα παραμείνει σε κλοιό πιέσεων.
Ενώ το ΔΝΤ βλέπει την ελάφρυνση χρέους ως βασικό σημείο για τη μείωση των στόχων για τα πρωτογενή πλεονάσματα, οι προτάσεις που ακούστηκαν από τους ευρωπαίους πιστωτές ήταν βασισμένες στις προβλέψεις ότι η Ελλάδα θα διατηρούσε πρωτογενή πλεονάσματα υψηλότερα του 1,5% του ΑΕΠ ως το 2040.
Για ορισμένους οικονομολόγους, όσο κι αν αυξήσεις τους φόρους, όσο και αν περικόψεις δαπάνες, ένα πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% θα έχει σίγουρα ως κόστος την ένταση των υφεσιακών πιέσεων. Ωστόσο, όπως όλα δείχνουν, η ολοκλήρωση της αξιολόγησης θα γίνει με την ανοχή και όχι τη σύμφωνη γνώμη του ΔΝΤ, το οποίο συνεχίζει να τηρεί σιγήν ιχθύος περιμένοντας τις αποφάσεις που θα λάβουν οι Ευρωπαίοι για τη διευθέτηση του χρέους.
Τα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους που προτείνει πάντως ο ESM θεωρούνται «ελαφρά»  σε σύγκριση με τις προτάσεις του ΔΝΤ, η ανάλυση βιωσιμότητας του οποίου για το ελληνικό χρέος παραμένει πολύ πιο απαισιόδοξη από εκείνη που εκπονήθηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
Το χρέος

Ως αποτέλεσμα, οι αγορές εκτιμούν πως θα είναι ιδιαίτερα δύσκολη η επίτευξη τελικής συμφωνίας για ελάφρυνση του χρέους στο προσεχές Eurogroup (στις 24 Μαΐου) και, κατά συνέπεια, οι όποιες αποφάσεις πιθανόν να αναβληθούν για μετά το καλοκαίρι. Για τη UBS πάντως το γεγονός ότι εξετάζεται με μεγαλύτερη σαφήνεια η  ελάφρυνση του ελληνικού χρέους αποτελεί μια θετική εξέλιξη.
Σύμφωνα με τη Citigroup, εφόσον κλείσει η συμφωνία στις 24 Μαΐου, η ΕΚΤ θα συζητήσει στη συνεδρίαση της 2ας Ιουνίου στη Βιέννη την επαναφορά του waiver, της ελάφρυνσης του haircut (κουρέματος) στα collaterals (εγγυήσεις) των τραπεζών από την ΕΚΤ, στις ελληνικές τράπεζες.
Μια τέτοια εξέλιξη θα αποτελέσει ένα σημαντικό βήμα για να μειώσει το κόστος χρηματοδότησης των ελληνικών τραπεζών  και να απεμπλακούν όσο είναι δυνατόν από τον ακριβότερο ELA, μέσω του οποίου δανείζονται σήμερα περίπου 67 δισ. ευρώ. Παράλληλα μια τέτοια εξέλιξη θα μπορούσε να αποτελέσει ένα σημαντικό  μήνυμα για τις αγορές ότι «τα πράγματα στην Ελλάδα βελτιώνονται».
Ρευστότητα

Ηδη η ΤτΕ και η ΕΚΤ εργάζονται πάνω στη διεύρυνση των χρεογράφων που θα μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως ενέχυρα για την ομαλή χρηματοδότηση των ελληνικών τραπεζών μετατρέποντας παράλληλα την εναπομείνασα ρευστότητα από το «ταμείο» του ELA σε κανονική χρηματοδότηση με το ισχύον επιτόκιο.
Για τις ελληνικές τράπεζες η άμεση επίπτωση είναι φθηνότερη ρευστότητα καθώς περίπου 5 δισ. ευρώ εξασφαλίσεων που χρησιμοποιούνται σήμερα για ELA θα είναι επιλέξιμες για άμεση χρηματοδότηση από την ΕΚΤ, με την τελευταία να είναι 150 μονάδες βάσης φθηνότερη.
Ως δευτερεύον αποτέλεσμα αναμένεται και κάποια βελτίωση στην πρόσβαση των τραπεζών στη διατραπεζική αγορά, η οποία θα επιτρέψει τη μείωση της εξάρτησης από το Ευρωσύστημα.
Από την άλλη πλευρά, η πλήρης συμμετοχή των ελληνικών ομολόγων στο πρόγραμμα «τυπώματος χρήματος» (ποσοτικής χαλάρωσης – QE) της Ευρωτράπεζας απαιτεί, σύμφωνα με τη Citi, τόσο την πλήρη ολοκλήρωση της επανεξέτασης του προγράμματος διάσωσης όσο και μια συμφωνία για την ελάφρυνση του χρέους. Πάντως, με βάση τα κριτήρια επιλεξιμότητας των ομολόγων που ισχύουν σήμερα, θα μπορούν να αγοραστούν ελληνικά κρατικά ομόλογα αξίας 3,5-4 δισ. ευρώ, κάτι που σημαίνει ότι η δυνατότητα αγορών θα εξαντληθεί σε μόλις τρεις μήνες.

ΑΝΑΠΤΥΞΗ
Εθνική προτεραιότητα η προσέλκυση κεφαλαίων

Στο σημείο που βρίσκεται σήμερα η ελληνική οικονομία η προσέλκυση κεφαλαίων αποτελεί απόλυτη εθνική προτεραιότητα, εκτίμησε ο Φωκίων Καραβίας, διευθύνων σύμβουλος της Eurobank, παρατηρώντας πως το απόθεμα ξένων επενδύσεων (σε σταθερές τιμές) στην Ελλάδα από το 2007 ως σήμερα έχει μειωθεί κατά 48%. Χάθηκαν, δηλαδή, οι μισές από τις συνολικές ξένες επενδύσεις στη χώρα μέσα σε μόλις οκτώ χρόνια. Για να καλυφθεί ένα τέτοιο κεφαλαιακό κενό χρειάζονται ποσά που μπορούν να προέλθουν μόνο από τον διεθνή ιδιωτικό τομέα, καθώς μάλιστα οι συνολικές επενδύσεις στην Ελλάδα έχουν υποχωρήσει κάτω από το 10% του ΑΕΠ, το χαμηλότερο ποσοστό από το 1960!
Φορολογική πολιτική

Για να ευοδωθεί όμως η προσπάθεια πρέπει να συμβάλουν, όπως εκτιμά, όλοι οι εμπλεκόμενοι. Το  κράτος πρέπει να έχει μια φορολογική πολιτική που να υπηρετεί τον αναγκαίο στόχο των αυξημένων δημοσιονομικών αναγκών (αυτό δεν μπορούμε να το αποφύγουμε) αλλά να μην εκτρέπεται στα άκρα και να συνιστά αντικίνητρο για τις επενδύσεις. Οπως εκτίμησε επίσης, στην προσέλκυση ξένων επενδυτών πρέπει να είναι παρόν το τραπεζικό σύστημα παρέχοντας όχι μόνο χρηματοδότηση αλλά και τεχνογνωσία και συμβουλευτικές υπηρεσίες, κυρίως για επιχειρηματικά και επενδυτικά σχέδια μεσαίας και μεγάλης κλίμακας.
Χωρίς ιδιωτικές επενδύσεις, που αυξάνουν την παραγωγικότητα, τα εισοδήματα και την αποταμίευση μιας κοινωνίας, κάθε προσπάθεια επέκτασης του κρατισμού στην οικονομία είναι καταδικασμένη σε αποτυχία, ιδιαίτερα σήμερα που δεν υπάρχουν δανεικά, αφού τα λεφτά των άλλων τέλειωσαν και η υπό διαπραγμάτευση ελάφρυνση του χρέους δεν θα φέρει άμεση ανακούφιση από τις επιπτώσεις του προγράμματος λιτότητας, εκτίμησε και ο ΣΕΒ.
Οπως επίσης αναφέρει, με την προεξοφλούμενη πλέον ολοκλήρωση της αξιολόγησης, που θα οδηγήσει στην εκταμίευση σημαντικών πόρων της χρηματοδοτικής βοήθειας, κλείνει ένας γύρος παρατεταμένης και βλαπτικής αβεβαιότητας και ανοίγει υπό πολύ συγκεκριμένες προϋποθέσεις η προοπτική για την ανάκαμψη της οικονομίας. Η κυβέρνηση καλείται να δείξει μεγάλη αποφασιστικότητα, χωρίς καθυστερήσεις και παλινωδίες, στην εφαρμογή των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων και των αποκρατικοποιήσεων που έχουν συμφωνηθεί και που μπορούν να μεταμορφώσουν άρδην το τοπίο άσκησης επιχειρηματικής δραστηριότητας προς όφελος των επενδύσεων και της απασχόλησης.

 Πηγή: tovima.gr

Μπορεί να σου αρέσει επίσης…

Επόμενο άρθρο
Στο «φως» το νέο Leader – Τι προβλέπει
Προηγούμενο άρθρο
Από 1η Ιουνίου ΦΠΑ στο 24% – Ποιες τιμές προϊόντων αυξάνονται
Μενού