Ανάπτυξη από το δεύτερο εξάμηνο του 2016

Κατηγορία: ΕΡΓΑΣΙΑ
Views: 142

simaia_akropoliΑισιόδοξες προβλέψεις για επιστροφή της ελληνικής οικονομίας σε ανάπτυξη, στο δεύτερο εξάμηνο του 2016, έκανε ο Οργανισμός Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης, βλέποντας φως στο τούνελ της ύφεσης μετά από μια βαθιά και παρατεταμένη περίοδο συρρίκνωσης του ελληνικού ΑΕΠ. 

Ο ΟΟΣΑ, στην εξαμηνιαία του έκθεση, επιμένει ιδιαίτερα στην προώθηση μεταρρυθμίσεων, τάσσεται υπέρ της ανάληψης πρωτοβουλιών για την ελάφρυνση του χρέους ενώ μεταξύ άλλων εκτιμά πως η διαχείριση του μεγάλου ύψους των «κόκκινων δανείων» συνιστά προτεραιότητα για την αποκατάσταση της διαθεσιμότητας πιστώσεων για επενδύσεις.

Σύμφωνα με την έκθεση:

• Η ελληνική οικονομία θα αναπτυχθεί με ρυθμό 1,9% το 2017, ενώ φέτος θα καταγραφεί οριακή ύφεση, της τάξης του 0,2% σε μέσα επίπεδα. Ωστόσο οι αναλυτές του Οργανισμού υποστηρίζουν ότι ο ρυθμός ανάπτυξης της οικονομίας θα γίνει θετικός στο δεύτερο εξάμηνο του 2016, μετά από μία βαθιά και παρατεταμένη ύφεση, καθώς η ανάκαμψη της εμπιστοσύνης ενισχύει τις επενδύσεις και την κατανάλωση και η βελτιωμένη ανταγωνιστικότητα αυξάνει τις εξαγωγές.

• Η ανεργία παραμένει ακόμη σε πολύ υψηλά επίπεδα αλλά παρουσιάζει τάσεις αργής αποκλιμάκωσης. Προβλέπει μείωση της ανεργίας στο 24% από 24,9% το 2015 και 26,5% το 2014, ενώ για το 2017 εκτιμάται περαιτέρω αποκλιμάκωσή της στο 23,2%.

• Χαρακτηρίζει πολύ υψηλό το δημόσιο χρέος και ζητά περαιτέρω ελάφρυνσή του.

• Προβλέπει μείωση του δημοσιονομικού ελλείμματος στο 1,9% του ΑΕΠ φέτος και στο 0,3% το 2017 από 7,3% το 2015.

• Πρέπει να ληφθεί δέσμη μέτρων για την αντιμετώπιση της φτώχειας, της φοροδιαφυγής και των «κόκκινων» δανείων.

• Η πλήρης εφαρμογή των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων που συμφωνήθηκαν πέρυσι τον Αύγουστο θα ενισχύσουν σημαντικά την παραγωγή την επόμενη δεκαετία και απαιτούνται περαιτέρω μεταρρυθμίσεις για να μετατοπιστεί η διάρθρωση της οικονομίας προς τις εξαγωγές και την επέκταση νέων επιχειρήσεων.

Πηγή: ethnos.gr

Μπορεί να σου αρέσει επίσης…

Επόμενο άρθρο
Την ερχόμενη Δευτέρα θα εκταμιευτεί η δόση των 7,5 δισ.
Προηγούμενο άρθρο
Με εκπλήξεις οι βάσεις σε ΑΕΙ & ΤΕΙ
Μενού