Την ερχόμενη Δευτέρα θα εκταμιευτεί η δόση των 7,5 δισ.

Κατηγορία: ΕΡΓΑΣΙΑ
Views: 125

590_ccca26542fb4271635689c80080288d8Αισιοδοξία ότι η δόση των 7,5 δισ. ευρώ θα εκταμιευθεί τη Δευτέρα 15 Ιουνίου, εξέφρασε αξιωματούχος του υπουργείου Οικονομικών. «Ρεαλιστικό» χαρακτήρισε το σενάριο της άμεσης εκταμίευσης και ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν.

 «Είμαστε έτοιμοι για εκταμίευση της δόσης» επισήμανε, προσθέτοντας πως «υπολογίζω ότι θα εκταμιευθεί η δόση την άλλη Δευτέρα».

Σύμφωνα με τον ίδιο αξιωματούχο, πριν από την απόφαση του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM) για την εκταμίευση της συγκεκριμένης δόσης (η πρώτη από το σύνολο των 10,3 δισ. ευρώ) πρέπει να υπάρξει η εφαρμοστική έκθεση των θεσμών και να επικυρωθούν τα κείμενα του μνημονίου από πέντε κοινοβούλια των κρατών- μελών της ευρωζώνης.

Ο ίδιος ανέφερε, επίσης, ότι στα δάνεια με εγγύηση του Δημοσίου δεν υπάρχει ακόμη συμφωνία με τους θεσμούς και επισήμανε ότι το θέμα αυτό «ίσως πάει για αργότερα».

Μάλιστα, ενδέχεται για το συγκεκριμένο ζήτημα να υπάρξει τηλεδιάσκεψη με τους θεσμούς, με τη συμμετοχή του υπουργού Οικονομικών, Ευκλείδη Τσακαλώτου, δεδομένου ότι ο καθ’ ύλην αρμόδιος υπουργός Οικονομίας, Γιώργος Σταθάκης, έχει μεταβεί στο Παρίσι για τη σύνοδο του ΟΟΣΑ.

Ντομπρόβσκις: Ρεαλιστικό σενάριο η άμεση εκταμίευση της δόσης

Είναι ρεαλιστικό να θεωρούμε ότι η επόμενη δόση για την Ελλάδα θα εκταμιευτεί άμεσα, υπογραμμίζει ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Βάλντις Ντομπρόβσκις.

Υπάρχει πρόοδος, υπήρξαν κάποιες καθυστερήσεις αλλά το πρόγραμμα είναι σε τροχιά, υπογράμμισε ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν.

Η συμμετοχή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα θα εξαρτηθεί από τηνανάλυση βιωσιμότητας χρέους που αναμένεται να πραγματοποιηθεί αργότερα εντός του έτους, σημείωσε.

Σταθάκης: Το 99% των προαπαιτούμενων έχει εκπληρωθεί

Βέβαιος ότι η συμφωνία με τους πιστωτές θα ολοκληρωθεί χωρίς περαιτέρω σημαντικά εμπόδια, εμφανίστηκε ο υπουργός Οικονομίας Γιώργος Σταθάκης με δηλώσεις του στο CNBC.

«Νομίζω ότι το 99% αυτών που έχουν συμφωνηθεί έχουν πρακτικά ολοκληρωθεί. Υπάρχουν κάποια επιπλέον πράγματα, αλλά νομίζω ότι τις τελευταίες μέρες έχουμε φτάσει λίγο ως πολύ σε συμφωνία και όλα θα κυλήσουν ομαλά», υπογράμμισε σε δηλώσεις του από το Forum του ΟΟΣΑ στο Παρίσι.

«Υπάρχουν κάποια θέματα που παραμένουν, υπάρχει μια ανησυχία από την πλευρά μας σε δημοσιονομικά ζητήματα για το 2017, αλλά νομίζω ότι θα βρεθεί λύση», πρόσθεσε ο υπουργός.

«Κάποια θέματα είναι πολύ ευαίσθητα, είναι πολύ σφιχτό πρόγραμμα ως το 2018. Είναι εμπροσθοβαρές, για αυτό η πρώτη αξιολόγηση είναι τόσο σημαντική και για τις δύο πλευρές», σημείωσε.

Πηγή: ethnos.gr

Μπορεί να σου αρέσει επίσης…

Επόμενο άρθρο
Οι offshore των πολιτικών έχουν ήδη νομιμοποιηθεί
Προηγούμενο άρθρο
Ανάπτυξη από το δεύτερο εξάμηνο του 2016
Μενού