Οι offshore των πολιτικών έχουν ήδη νομιμοποιηθεί

Κατηγορία: ΕΡΓΑΣΙΑ
Views: 119
tsipras1--8-thumb-large-thumb-largeΤην επιχειρηματολογία του υπουργού Δικαιοσύνης περί δυνατότητας κάμψης της αρχής ισχύος του επιεικέστερου νόμου -ώστε να αποφευχθεί ο κίνδυνος να λειτουργήσει ως… πλυντήριο για πολιτικούς που είχαν offshore η περιβόητη αρχική τροπολογία- «αδειάζει» στην πλειονότητά του ο νομικός κόσμος.

Εγκριτοι ποινικολόγοι θεωρούν ότι η νέα τροπολογία (καθολική απαγόρευση συμμετοχής πολιτικών σε υπεράκτιες εταιρίες), που ψηφίστηκε χθες και καθίσταται νόμος του κράτους, δεν μπορεί να καλύψει το… παράθυρο αμνήστευσης που άνοιξε η προηγούμενη -επιεικέστερη- ρύθμιση για πολιτικούς που τυχόν μετείχαν έως σήμερα σε offshore, που για ελάχιστο χρόνο μεν, ίσχυσε δε. Η αναδρομική εφαρμογή του επιεικέστερου νόμου είναι υποχρεωτική βάσει της Σύμβασης για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου, της Σύμβασης της Ρώμης και της νομολογίας του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου, τονίζουν πηγές. Δεδομένου μάλιστα ότι οι κανόνες των διεθνών συμβάσεων υπερισχύουν αντίθετων εθνικών ρυθμίσεων, ενώ η δικαιοδοτική κρίση του ΕΔΔΑ είναι δεσμευτική για τα εθνικά δικαστήρια, εκτιμούν ότι η νομοτεχνική βελτίωση στην οποία προέβη ο υπουργός για να αρθεί το «αγκάθι» θα… καταπέσει στα ακροατήρια.

Σύμφωνα με την προσθήκη που έκανε ο κ. Παρασκευόπουλος, δεν θα εφαρμόζεται στις επίμαχες παραβάσεις η διάταξη του άρθρου 2 του Ποινικού Κώδικα (εφαρμογή επιεικέστερου νόμου). «Είναι μια γενική αρχή της νομοθεσίας. Δεν είναι συνταγματική διάταξη», ανέφερε στη Βουλή ο υπουργός Δικαιοσύνης, δεχόμενος ότι μόνον η διάταξη του άρθρου 7 του Συντάγματος για την απαγόρευση της αναδρομικής ισχύος αυστηρότερου νόμου «δεν μπορεί να ξεπεραστεί».

Από την πλευρά τους οι νομικοί επισημαίνουν ότι το ΕΔΔΑ, βάσει των διεθνών συνθηκών, έχει αποφανθεί αφενός ότι τα δικαστήρια είναι υποχρεωμένα να μην εφαρμόζουν αναδρομικά αυστηρότερο νόμο (αυτό που ορίζει το Σύνταγμά μας). Επιπλέον με πληθώρα αποφάσεών του, από τη δεκαετία του ‘90 και μετά, έχει ξεκαθαρίσει ότι ισχύει και το αντίστροφο, δηλαδή ότι τα δικαστήρια είναι υποχρεωμένα να εφαρμόζουν αναδρομικά τον επιεικέστερο νόμο. Η δημοσίευση λοιπόν στο ΦΕΚ και η ισχύς έστω και για λίγες ημέρες της αρχικής τροπολογίας οδηγεί τα δικαστήρια που θα κληθούν να κρίνουν τυχόν υποθέσεις πολιτικών που κατείχαν έως σήμερα offshore να την εφαρμόσουν παρά την κατάργησή της. Σε κάθε περίπτωση, σημείωναν οι ίδιοι κύκλοι, δεν ισχύει το ίδιο για τυχόν αδικήματα που ανακύψουν σε βάρος πολιτικών οι οποίοι «πιαστούν» να έχουν διαπράξει οικονομικά αδικήματα διά offshore εταιριών.

Πηγή:eleftherostypos.gr

Μενού