Δωρεάν φάρμακα για τους «χαμένους» του ΕΚΑΣ έως το 2020

Κατηγορία: ΕΡΓΑΣΙΑ
Views: 136
ImageHandlerΔωρεάν φαρμακευτική περίθαλψη θα έχουν έως το 2020 οι 160.000 χαμηλοσυνταξιούχοι που έχασαν στο τέλος Ιουνίου το ΕΚΑΣ.

Σύμφωνα με την εγκύκλιο που υπεγράφη από τον υφυπουργό κοινωνικών ασφαλίσεων κ. Τάσο Πετρόπουλο, η απαλλαγή από τη συμμετοχή στα φάρμακα σε ποσοστό 10% ισχύει από την 1η Αυγούστου 2016 και μέχρι την τελική κατάργηση του ΕΚΑΣ, δηλαδή την 1/1/2020. Οι «χαμένοι» χαμηλοσυνταξιούχοι θα έχουν δωρεάν πρόσβαση στα συνταγογραφημένα φάρμακα, έναντι 25% που πληρώνουν οι υπόλοιποι συνταξιούχοι.

Όπως αναφέρει η εγκύκλιος «παρακαλούμε για την ενημέρωση των αρμοδίων υπηρεσιών προκειμένου οι συνταξιούχοι, που με βάση το άρθρο 92 του ν.4387/2016 παύουν να είναι δικαιούχοι ΕΚΑΣ, να λαμβάνουν τα φάρμακα χωρίς συμμετοχή στη δαπάνη φαρμακευτικής περίθαλψης για τους ίδιους και τα προστατευόμενα μέλη οικογένείας τους».

Σύμφωνα με τον υπουργό Εργασίας, Γιώργο Κατρούγκαλο, τα πέντε αντισταθμιστικά μέτρα ενίσχυσης για τους χαμένους του ΕΚΑΣ που εξήγγειλε ο πρωθυπουργός θα εφαρμοστούν με τις συντάξεις Σεπτεμβρίου αλλά θα ισχύουν αναδρομικά από την 1η Αυγούστου.

Εκτός από τη δωρεάν φαρμακευτική περίθαλψη προβλέπεται:

– Όσοι χάνουν πάνω από 30 ευρώ από το ΕΚΑΣ απαλλάσσονται από την εισφορά υπέρ υγείας 6%, η οποία επιβάλλεται στη σύνταξή τους από το περασμένο καλοκαίρι

– Όσοι χάνουν από 115 ευρώ και άνω εντάσσονται κατ’ εξαίρεση στο πρόγραμμά της προπληρωμένης μηνιαίας κάρτας Αλληλεγγύης, που θα αντιστοιχεί σε αγορές ύψους περίπου στο 1/3 της απολεσθείσας παροχής. Δηλαδή όσοι χάνουν τα 115 ευρώ, θα δικαιούνται κάρτα για αγορές τροφίμων 38 ευρώ μηνιαίως, ενώ όσοι έχασαν τα 230 ευρώ, θα παίρνουν κάρτα 76 ευρώ

– οι ανάπηροι με ποσοστό αναπηρίας πάνω από 80% θα συνεχίσουν να λαμβάνουν παροχή αντίστοιχη του ΕΚΑΣ που έχασαν

– Ισόποση παροχή θα παίρνει επίσης ένας από τους δύο συζύγους (αυτός με το χαμηλότερο εισόδημα), στις περιπτώσεις ζευγαριών συνταξιούχων που έχασαν και οι δύο το επίδομα

Οι παροχές θα συμψηφιστούν και με τα αναδρομικά του ΕΚΑΣ που πρέπει να επιστρέψουν οι συνταξιούχοι έως το τέλος του έτους.

Πηγή: eleftherostypos.gr

Μπορεί να σου αρέσει επίσης…

Επόμενο άρθρο
Δωρεάν Μεταπτυχιακό πρόγραμμα εξειδίκευσης στον Τουρισμό
Προηγούμενο άρθρο
Υπουργείο Εργασίας: Έχουμε λεφτά για το ΕΚΑΣ αλλά θα τα δώσουμε τον Οκτώβριο
Μενού