Υπουργείο Εργασίας: Έχουμε λεφτά για το ΕΚΑΣ αλλά θα τα δώσουμε τον Οκτώβριο

Κατηγορία: ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Views: 143
ypourgeioergasias-thumb-largeΣτο… περίμενε μέχρι τον Οκτώβριο (και βλέπουμε) μένουν οι συνταξιούχοι που έχασαν το ΕΚΑΣ και η κυβέρνηση τους έταξε με ειδική νομοθετική ρύθμιση που ψήφισε τον Ιούλιο ότι θα τους το ξαναδώσει μόνον εφόσον το έχασαν λόγω υπέρβασης του οικογενειακού εισοδήματος των 11.000 ευρώ ή είναι συνταξιούχοι με αναπηρία 80% και άνω.

Το θέμα αποκάλυψε με χθεσινό πρωτοσέλιδο ο Ελεύθερος Τύπος (ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ) και η επιβεβαίωση ήρθε χθες με επίσημη ανακοίνωση του υπουργείου Εργασίας, στην οποία αναφέρει επί λέξει ότι «οι πιστώσεις θα εκκινήσουν από τον Οκτώβριο». Σύμφωνα με τον νόμο 4411/16 η επιστροφή του ΕΚΑΣ σε μερίδα συνταξιούχων (περίπου 25.000 από τους 165.000 στους οποίους κόπηκε ή μειώθηκε από τον Ιούνιο) θα έπρεπε να ξεκινήσει από 1ης Αυγούστου, πράγμα που δεν έγινε, καθώς δεν έχουν εκδοθεί ακόμη ούτε η υπουργική απόφαση, αλλά ούτε και οι οδηγίες για τις προϋποθέσεις επαναχορήγησης του επιδόματος.

Το υπουργείο θέλοντας να κρύψει το αλαλούμ γύρω από την επιστροφή του ΕΚΑΣ, κάνει λόγο για παραπληροφόρηση ως την εμπλοκή στη διαδικασία επαναχορήγησής του, την οποία αποδίδει… σε τεχνικούς λόγους με τις τράπεζες, και όχι στο ότι δεν έχει βγει ακόμη η σχετική απόφαση.
Ταυτόχρονα ομολογεί ότι η επαναχορήγηση του ΕΚΑΣ μετατίθεται για Οκτώβριο, όπως ακριβώς έγραψε στο ρεπορτάζ του ο «Ελεύθερου Τύπου.» το οποίο ανέφερε επί λέξει: «Ακόμη και αν ήταν σήμερα όλα έτοιμα, η επαναχορήγηση του ΕΚΑΣ θα πήγαινε για Οκτώβριο καθώς τα Ταμεία καθορίζουν τους δικαιούχους πληρωμών συντάξεων στο πρώτο δεκαήμερο κάθε μήνα. Αυτό σημαίνει ότι για να δοθεί στο τέλος Σεπτεμβρίου, θα πρέπει στο πρώτο δεκαήμερο του Σεπτεμβρίου να είναι όλα έτοιμα, δηλαδή αποφάσεις, οδηγίες και κυρίως να έχει εγγραφεί σε κάθε Ταμείο η έκτακτη χρηματοδότηση για τους συνταξιούχους που θα ξαναπάρουν το ΕΚΑΣ. Αλλιώς θα περιμένουν για άλλον ένα μήνα μένοντας στις υποσχέσεις».

Προς επιβεβαίωση των γραφομένων του «Ελεύθερου Τύπου» το υπουργείο αναφέρει: «Οι πιστώσεις θα εκκινήσουν από τον Οκτώβριο. Παρά τις προσπάθειες που καταβλήθηκαν δεν κατέστη δυνατό η καταβολή των χρημάτων για τις παραπάνω παροχές να γίνει τον Σεπτέμβριο και θα γίνει τον Οκτώβριο, αναδρομικά όμως από 1ης Αυγούστου».

«Σε καμία περίπτωση οι παραπάνω καθυστερήσεις δεν σχετίζονται με δήθεν έλλειψη χρημάτων» λέει το υπουργείο και ισχυρίζεται ότι «τα χρήματα που απαιτούνται έχουν υπολογιστεί και εξασφαλιστεί».

Αφού λοιπόν «τα λεφτά υπάρχουν» όπως ισχυρίζεται το υπουργείο, γιατί τότε οι συνταξιούχοι θα πρέπει να είναι σε ομηρία μέχρι Οκτώβριο (και βλέπουμε) για να ξαναπάρουν το ΕΚΑΣ; Η απάντηση είναι διότι τα λεφτά δεν έχουν εξασφαλιστεί γιατί αν ήταν διαφορετικά, θα επιστρεφόταν νωρίτερα από τον Οκτώβριο. Γι’ αυτό και η ανακοίνωση δεν αναφέρει ούτε λέξη για την έκδοση της επίμαχης απόφασης των υπουργείων Εργασίας και Οικονομικών με την οποία θα καθορίζονται οι δικαιούχοι και κυρίως το ποσό που θα δοθεί ως έκτακτη ενίσχυση από τον προϋπολογισμό για να υλοποιηθεί η συγκεκριμένη νομοθετική ρύθμιση.

Πηγή:eleftherostypos.gr

Μπορεί να σου αρέσει επίσης…

Επόμενο άρθρο
Δωρεάν φάρμακα για τους «χαμένους» του ΕΚΑΣ έως το 2020
Προηγούμενο άρθρο
Σχέδιο Β για τους φόρους στα καύσιμα
Μενού