Μειωμένο ωράριο αντί για ομαδικές απολύσεις προτείνει η Αχτσιόγλου

Κατηγορία: ΕΡΓΑΣΙΑ
Views: 148

ImageHandler-800x446-800x446Μείωση ωραρίου για τους εργαζομένους, προκειμένου να αποφευχθούν οι ομαδικές απολύσεις στις επιχειρήσεις με οικονομικά προβλήματα προτείνει η νέα υπουργός ΕργασίαςΈφη Αχτσιόγλου. Με την πρόταση αυτή θα προσέλθει η ηγεσία του υπ. Εργασίας στη σκληρή μάχη με τους δανειστές για το πλέον φλέγον θέμα της διαπραγμάτευσης: τα εργασιακά.

Σύμφωνα με το οικονομικό ρεπορτάζ, η πρόταση της νέας υπουργού δίνει τη δυνατότητα στις επιχειρήσεις που αντιμετωπίζουν προβλήματα να μειώνουν το ωράριο των εργαζομένων, ακόμη και να το μηδενίζει κατά μέρα, εβδομάδα ή και μήνα, προκειμένου να σωθούν οι θέσεις εργασίας.

Οι χαμένες ώρες εργασίας θα επιδοτούνται από το κράτος (από τον ΟΑΕΔ ή τα ταμεία κοινωνικής ασφάλισης).

Η επιχείρηση θα μπορεί να εφαρμόσει το μειωμένο ωράριο εφόσον υπάρχει η σύμφωνη γνώμη του συνδικάτου της επιχείρησης. Η σχετική πρόταση περιλαμβάνεται στο πόρισμα της επιτροπής σοφών για τα εργασιακά.

Υπενθυμίζεται ότι οι διαπραγμάτευση με τους θεσμούς για τα εργασιακά ξεκινά στις 14 Νοεμβρίου.

Σύμφωνα με την εφημερίδα Τα Νέα, τα άλλα μεγάλα αγκάθια στη διαπραγμάτευση με τους δανειστές θα είναι:

το αίτημα των δανειστών για αύξηση του ορίου των ομαδικών απολύσεων από 5% σε 10%

το θέμα του κατώτατου μισθού στον ιδιωτικό τομέα, με τους δανειστές να επιμένουν ότι ο καθορισμός του κατώτατου μισθού πρέπει να παραμείνει στη δικαιοδοσία του κράτους και μάλιστα με σημαντικές μειώσεις.

η άρνηση των δανειστών να επανέλθουν σε ισχύ οι συλλογικές διαπραγματεύσεις και να υπερισχύουν οι κλαδικές συμβάσεις έναντι των επιχειρησιακών

Βάσει του νόμου που ισχύει σήμερα, ομαδικές απολύσεις θεωρούνται όσες γίνονται από επιχειρήσεις που απασχολούν περισσότερους από 20 εργαζομένους για λόγους που δεν αφορούν το πρόσωπο των απολυομένων.

 

Πηγή: e-dimosio.gr

Μενού