ΔΝΤ: Κάνει δεκτά μέτρα ελάφρυνσης με «ρήτρα προόδου» για το ελληνικό χρέος

Κατηγορία: ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Views: 150
dnt2-1000Ακόμα ένα βήμα πιο κοντά βρίσκεται το ΔΝΤ στη συμμετοχή του στο ελληνικό πρόγραμμα, καθώς εμφανίζεται να κάνει δεκτή και μια απλή «υποσχετική» εκ μέρους των Ευρωπαίων δανειστών για ελάφρυνση του ελληνικού χρέους.

Για να γεφυρωθεί το χάσμα μεταξύ Ευρωπαίων και Ταμείου στις εκτιμήσεις τους για τα πρωτογενή πλεονάσματα και την βιωσιμότητα του χρέους, το Ταμείο αποδέχεται έναν συμβιβασμό: να μην ληφθούν εξ αρχής όσα μέτρα ελάφρυνσης αξιολογεί το ίδιο ως αναγκαία, αλλά αρκείται σε ένα κατάλογο πιθανών παρεμβάσεων που θα προσφέρουν οι Ευρωπαίοι, οι οποίες θα επιστρατεύονται εάν τα πράγματα στην Ελλάδα εξελίσσονται χειρότερα από όσο οι ευρωπαϊκοί θεσμοί (Κομισιόν, ESM) υποστηρίζουν πως θα κινούνται.

Μιλώντας πριν λίγο από την Ουάσιγκτον ο εκπρόσωπος Τύπου του ΔΝΤ Τζέρι Ράις τόνισε ότι «το Ταμείο καλοσωρίζει την πρόθεση των Ευρωπαίων να θέσουν προς συζήτηση τα μεσοπρόθεσμα μέτρα για το ελληνικό χρέος στο επόμενο Eurogroup της 5ης Δεκεμβρίου».

Μάλιστα ανέφερε ότι το ΔΝΤ θα αξιολογήσει τα μέτρα αυτά και την επίπτωση τους στο Δημόσιο Χρέος της χώρας, που αποτελούν κριτήριο για τη συμμετοχή του, αλλά τόνισε πως δεν είναι αναγκαίο να εφαρμοστούν «απ΄αρχής» (upfront). Αντιθέτως, μπορεί να αρκεστεί και σε μέτρα ελάφρυνσης του Δημοσίου Χρέους της Ελλάδος που θα είναι συνδεδεμένα με την πρόοδο του ελληνικού προγράμματος.

Δηλαδή δεν χρειάζεται τα μέτρα ελάφρυνσης να εφαρμοστούν εκ των προτέρων, αλλά θα αρκεί μια «υποσχετική» των Ευρωπαίων που θα περιγράφει τα μέτρα και αυτά θα εφαρμόζονται σε βάθος χρόνου, ανάλογα με την πρόοδο που θα επιδεικνύει η Ελλάδα στο πρόγραμμα των μεταρρυθμίσεων.

Το Ταμείο απαιτεί όμως να έχουν ορίσει με σαφήνεια το εύρος και το είδος των μέτρων αυτών, ώστε να γνωρίζει ότι θα καλύπτεται επαρκώς η «διαχειρισιμότητα» του χρέους από την εφαρμογή τους.

«Δουλεύουμε με τις ελληνικές αρχές και τους ευρωπαίους για ένα πρόγραμμα στο οποίο θα βγαίνουν οι αριθμοί», είπε ο εκπρόσωπος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και συνέχισε: «Θέλουμε ισχυρές πολιτικές στις μεταρρυθμίσεις και ελάφρυνση χρέους. Όταν υπάρξουν θα πάμε το πρόγραμμα στο Δ.Σ. για έγκριση. Δεν έχουμε σκληρό χρονοδιάγραμμα για αυτό, αλλά θα θέλαμε γίνει σύντομα».

Ο εκπρόσωπος του Ταμείου επανέλαβε πάντως ότι το ΔΝΤ επιμένει ότι απαιτείται αναπροσαρμογή των στόχων για το μεσοπρόθεσμο πρωτογενές πλεόνασμα τη Ελλάδος σε 1,5% του ΑΕΠ, προκειμένου να μην χρειαστούν πρόσθετα δημοσιονομικά μέτρα. Υποστήριξε δηλαδή πως τα μέτρα που περιλαμβάνει το υφιστάμενο πρόγραμμα οδηγούν σε πρωτογενές πλεόνασμα 1,5% και όχι 3,5% του ΑΕΠ, όπως προβλέπουν οι Ευρωπαίοι.

Το Ταμείο θα παρουσιάσει την δική του έκθεση βιωσιμότητας για το Χρέος της Ελλάδος τον επόμενο μήνα.

 

 Πηγή: eleftherostypos.gr

Μπορεί να σου αρέσει επίσης…

Επόμενο άρθρο
Τα 13 «κλειδιά» για έξοδο με 25ετία πριν τα 62 στο Δημόσιο
Προηγούμενο άρθρο
Μειωμένο ωράριο αντί για ομαδικές απολύσεις προτείνει η Αχτσιόγλου
Μενού