Κεραμέως: Προσλήψεις στο Δημόσιο με τεχνητή νοημοσύνη -Τα σχέδια του ΥΠΕΣ

Κατηγορία: ΕΡΓΑΣΙΑ, ΠΟΛΙΤΙΚΗ, ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ
Views: 116

Για ένα σύστημα τεχνητής νοημοσύνης για τις προσλήψεις του Δημοσίου, το οποίο θα λαμβάνει υπόψη – ανάμεσα σε άλλα – τις αποχωρήσεις δημοσίων υπαλλήλων, συγκεκριμένα αιτήματα από δημόσιους φορείς και θα συνδράμει καθοριστικά το Υπουργείο Εσωτερικών στον ετήσιο προγραμματισμό των προσλήψεων για την πραγματοποίηση πιο στοχευμένων προσλήψεων σύμφωνα με τις ανάγκες της χώρας, έκανε λόγο η υπουργός Εσωτερικών Νίκη Κεραμέως.

Τα παραπάνω τόνισε η Υπουργός Εσωτερικών Νίκη Κεραμέως, μιλώντας χθες, Τρίτη 9 Απριλίου, σε συνέδριο που συνδιοργανώνουν η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και η Βέλγικη Προεδρία του Συμβουλίου της Ευρώπης, με θέμα «Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας (ΤΑΑ) και ευρωπαϊκές στρατηγικές επενδύσεις και μεταρρυθμίσεις: τρέχουσα κατάσταση και προοπτικές».

Οι κυβερνητικοί σχεδιασμοί

Σημειώνουμε ότι σύμφωνα με τους κυβερνητικούς σχεδιασμούς, σε λιγότερο από δύο χρόνια οι κατάλληλοι δημόσιοι υπάλληλοι θα τοποθετούνται στις κατάλληλες θέσεις, μέσω… Τεχνητής Νοημοσύνης. «Το σύστημα τεχνητής νοημοσύνης για τις προσλήψεις του Δημοσίου, το οποίο θα λαμβάνει υπόψη – ανάμεσα σε άλλα – τις αποχωρήσεις δημοσίων υπαλλήλων, συγκεκριμένα αιτήματα από δημόσιους φορείς, ανάγκες περαιτέρω ανάπτυξης δεξιοτήτων, μεσοπρόθεσμες και μακροπρόθεσμες ανάγκες του Δημοσίου (π.χ. ανάγκες για την καταπολέμηση της κλιματικής κρίσης) και θα συνδράμει καθοριστικά το Υπουργείο Εσωτερικών στον ετήσιο προγραμματισμό των προσλήψεων για την πραγματοποίηση πιο στοχευμένων προσλήψεων σύμφωνα με τις ανάγκες της χώρας», σημείωσε χαρακτηριστικά, η κ. Κεραμέως. 

Με την είσοδο της Τεχνητής Νοημοσύνης στο Δημόσιο θα δοθεί, όπως εκτιμάται, για πρώτη φορά η δυνατότητα για την αποτελεσματική αξιολόγηση και τον καθορισμό των απαιτήσεων στελέχωσης για συγκεκριμένους τομείς πολιτικής, λαμβάνοντας πάντα υπόψη μια σειρά παραγόντων που αλλάζουν με την πάροδο του χρόνου. Σε αυτούς συμπεριλαμβάνονται μεταξύ άλλων η υγεία και η εκπαίδευση, καθώς και κατηγορίες φορέων του δημόσιου τομέα, όπως η κεντρική κυβέρνηση, οι τοπικές Αρχές.

Ετσι, το νέο αυτό ψηφιακό εργαλείο θα συμβάλει στην κάλυψη των αναγκών του δημόσιου τομέα σε ανθρώπινο δυναμικό βάσει εξειδίκευσης και δεξιοτήτων, με ευέλικτο τρόπο. Θα παρέχεται στους φορείς, δηλαδή, η δυνατότητα να χρησιμοποιήσουν για την επίτευξη των στόχων τους τεχνικές, που υπολογίζουν τόσο τα υφιστάμενα όσο και τα μελλοντικά κενά εργασίας, την προσαρμογή των δεξιοτήτων στις θέσεις εργασίας, τον αντίκτυπο των τεχνολογικών και οικονομικών αλλαγών, τις αρμοδιότητες των θέσεων εργασίας, καθώς και τις δεξιότητες των υπαλλήλων, τόσο βραχυπρόθεσμα όσο και μακροπρόθεσμα.

Μάλιστα, για να γίνει η e-τοποθέτηση του κατάλληλου υπαλλήλου στην κατάλληλη θέση θα λαμβάνονται υπόψη τόσο τα οργανογράμματα των φορέων, οι προβλεπόμενες δηλαδή θέσεις για τη λειτουργία τους, όσο και τα ιστορικά δεδομένα στελέχωσης, που είναι η πλήρωση θέσεων στους φορείς τα προηγούμενα χρόνια και η αποτύπωση των αναγκών που υπάρχουν ανά περίπτωση. Παράλληλα θα συνυπολογίζονται οι προτιμήσεις – άμεσες και υφιστάμενες – των φορέων για να καλυφθούν οι θέσεις τους.

Αναμένεται να ξεκινήσει πιλοτικά

Αξίζει να σημειωθεί πως ήδη το έργο έχει ανατεθεί σε ανάδοχο και σε λιγότερο από έναν χρόνο αναμένεται να ξεκινήσει πιλοτικά. Σύμφωνα με τον προγραμματισμό, η πλατφόρμα για τη στελέχωση μέσω Τεχνητής Νοημοσύνης θα εφαρμοστεί πιλοτικά σε εννέα φορείς του Δημοσίου.

Πιο συγκεκριμένα, το ηλεκτρονικό αυτό εργαλείο, συνολικού προϋπολογισμού 7.619.800 ευρώ (συμπεριλαμβανομένου ΦΠΑ), πρόκειται να… πιάσει δουλειά σε περίπου 10 μήνες στη Μονάδα Οργάνωσης της Διαχείρισης Αναπτυξιακών Προγραμμάτων (ΜΟΔ ΑΕ), στην Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ), στον ΟΑΕΔ, στο Γενικό Νοσοκομείο Αθηνών «Γ. Γεννηματάς», στον Δήμο Θεσσαλονίκης, στην Περιφέρεια Αττικής, στα υπουργεία Παιδείας και Θρησκευμάτων, Περιβάλλοντος και Ενέργειας και Πολιτισμού και Αθλητισμού. Το έργο αναμένεται να είναι έτοιμο, προκειμένου να αρχίσει να υλοποιείται στο σύνολο του Δημοσίου, σε περίπου ενάμιση χρόνο.

Η κα Κεραμέως ανέδειξε επίσης κρίσιμες μεταρρυθμίσεις που αφορούν στο έργο του Υπουργείου Εσωτερικών και οι οποίες αναπτύσσονται μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης:

Εξάλλου κατά τη συμμετοχή της σε πάνελ, η Υπουργός χαρακτήρισε το Ταμείο Ανάκαμψης ως ένα έκτακτο χρηματοδοτικό εργαλείο με εξαιρετικά σημαντικά μακροχρόνια οφέλη για τους πολίτες. Αναφέρθηκε σε συγκεκριμένα παραδείγματα επενδύσεων που υλοποιούνται στη χώρα μας στο πλαίσιο του Ταμείου για να υπογραμμίσει τα οφέλη αυτά, όπως το πρόγραμμα για την βελτίωση της οδικής ασφάλειας με προϋπολογισμό σχεδόν 650 εκατ. ευρώ, έργο που επιβλέπει το Υπουργείο Εσωτερικών, με τη συμμετοχή 12 περιφερειών και 154 δήμων.

– Το Εθνικό Σύστημα Πολυεπίπεδης Διακυβέρνησης, το οποίο επιτυγχάνει τον καλύτερο συντονισμό μεταξύ των διαφόρων επιπέδων διακυβέρνησης (κεντρική Κυβέρνηση, Αποκεντρωμένες Διοικήσεις, Περιφέρειες, Δήμοι). Στόχος του είναι η αποφυγή αλληλοεπικαλύψεων των αρμοδιοτήτων για την καλύτερη εξυπηρέτηση των πολιτών.

Αναφορικά με τη διαδικασία ολοκλήρωσης των έργων του ΤΑΑ, η Υπουργός υπογράμμισε ότι ο καθορισμός ορόσημων συμβάλλει στην έγκαιρη παράδοση των διαφορετικών τμημάτων των έργων. Πρόσθεσε μάλιστα ότι στην Ελλάδα έχει συγκροτηθεί ειδική υπηρεσία η οποία παρακολουθεί συνεχώς αυτή τη διαδικασία και πραγματοποιεί ελέγχους σχετικά με την πρόοδο που σημειώνεται.

Στη συγκεκριμένη ημερίδα συμμετείχαν και ο Αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Valdis Dombrovskis καθώς και ο Επίτροπος Οικονομίας Paolo Gentiloni.

πηγή: aftodioikisi.gr

Μενού