Ζοφερό το μέλλον των συντάξεων

Κατηγορία: ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Views: 192

Σχεδόν έξι στα επτά άτομα παραγωγικής ηλικίας εκτιμούν ότι δεν θα έχουν μια άνετη συνταξιοδότηση εξαιτίας των χαμηλών επιτοκίων και των πιέσεων που δέχονται οι εθνικοί προϋπολογισμοί πρόνοιας, σύμφωνα με την έρευνα της HSBC «Το μέλλον της συνταξιοδότησης».

Ακόμη, παραπάνω από τους μισούς που ερωτήθηκαν στην έρευνα, δήλωσαν ότι θα χρειαστεί να δουλέψουν περισσότερα χρόνια προκειμένου να λάβουν μια πιο… «αξιοπρεπή» σύνταξη, ενώ εκφράστηκαν ανησυχίες για τα συνταξιοδοτικά προγράμματα που «υπόσχονται» οι εργοδότες αλλά και για το ύψος των κρατικών συντάξεων και κοινωνικών παροχών.

Αναλυτικότερα, στην έρευνα της HSBC, όπου συμμετείχαν περισσότερα από 18.000 άτομα από 16 χώρες, τρία στα πέντε άτομα (61%) παραγωγικής ηλικίας πιστεύουν ότι η παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση της διετίας 2007-2008 έχει δυσκολέψει την αποταμίευση για μια άνετη συνταξιοδότηση.

Μόνο 34% των ατόμων αυτών πιστεύουν ότι θα έχουν οικονομική άνεση όταν συνταξιοδοτηθούν, βάσει της πορείας των αποταμιεύσεών τους για την περίοδο της σύνταξης.

Επιπλέον, το 58% των ατόμων παραγωγικής ηλικίας ισχυρίζονται ότι θα συνεχίσουν σε κάποιο βαθμό να δουλεύουν ενώ έχουν συνταξιοδοτηθεί.

Ακόμη, το γεγονός ότι τα επιτόκια έχουν παραμείνει σε χαμηλά επίπεδα για μεγάλο χρονικό διάστημα επηρεάζει, επίσης, άμεσα τα σχέδια για τη σύνταξη. Το 50% των ατόμων παραγωγικής ηλικίας θεωρούν ότι τα χαμηλά επιτόκια έχουν ως αποτέλεσμα ότι θα πρέπει να δουλέψουν για περισσότερο καιρό, ενώ σχεδόν οι μισοί (48%) χρειάζονται αύξηση επιτοκίων προκειμένου οι αποταμιεύσεις τους να τους εξασφαλίσουν μια άνετη συνταξιοδότηση. Παράλληλα, το 45% των ατόμων παραγωγικής ηλικίας θεωρούν ότι τα χαμηλά επιτόκια τους δημιουργούν την ανάγκη να αποταμιεύουν περισσότερα χρήματα.

Το 37% των ατόμων παραγωγικής ηλικίας αναμένουν η κρατική σύνταξη ή η κοινωνική ασφάλιση να τους βοηθήσουν να χρηματοδοτήσουν την περίοδο της σύνταξής τους. Πάντως, εξαιτίας της γήρανσης του πληθυσμού και των περιορισμένων κρατικών προϋπολογισμών, το 65% των ερωτώμενων ανησυχούν ότι η μείωση των κρατικών συντάξεων και των κοινωνικών παροχών θα επηρεάσουν τη σύνταξή τους.

Το 24% των ερωτηθέντων πιστεύει ότι οι κρατικές συντάξεις δεν θα υπάρχουν πλέον όταν θα έρθει η στιγμή να συνταξιοδοτηθούν. Υπάρχει επίσης ανησυχία για τα συνταξιοδοτικά προγράμματα που παρέχονται από τους εργοδότες, για τα οποία ένα στα δύο άτομα παραγωγικής ηλικίας αναμένει να τους χρηματοδοτήσουν τη σύνταξη. Το 62% των ατόμων ανησυχούν ότι τα ποσά από το συνταξιοδοτικό πρόγραμμα δεν θα μπορούν να καταβληθούν στο ακέραιο, όταν θα έρθει η στιγμή να συνταξιοδοτηθούν.

Η κρίση έφερε αναθεώρηση σχεδίων

Η προοπτική μιας «σύνταξης λιτότητας» αναγκάζει τους ανθρώπους να αναθεωρήσουν τα σχέδιά τους για τη σύνταξη. Το 70% των ατόμων παραγωγικής ηλικίας θα ήταν πρόθυμοι να μεταθέσουν την ηλικία συνταξιοδότησής τους κατά δύο ή περισσότερα χρόνια για να εξασφαλίσουν μια καλύτερη σύνταξη. Το 42% δηλώνουν ότι θα εργάζονταν περισσότερο ή θα έκαναν δεύτερη δουλειά προκειμένου να διατηρήσουν τις αποταμιεύσεις τους για τη σύνταξη, ενώ 40% εξ αυτών θα επέστρεφαν στην εργασία τους εάν η σύνταξή τους δεν ήταν ικανή να τους εξασφαλίσει το βιοτικό τους επίπεδο.

Σε μια περίοδο παρατεταμένης οικονομικής αστάθειας, τα ακίνητα θεωρούνται ένας καλός τρόπος «αποταμίευσης» για τη συνταξιοδότηση, με το 47% των ατόμων παραγωγικής ηλικίας να θεωρούν ότι προσφέρουν τις καλύτερες αποδόσεις. Το αντίστοιχο ποσοστό για την αποταμίευση σε μετρητά είναι 30% και για τις επενδύσεις σε μετοχές 29%.

 

 

Πηγή:ethnos.gr

Μπορεί να σου αρέσει επίσης…

Επόμενο άρθρο
Δ. Καλαμαριάς: Πρόγραμμα κατάρτισης για άνεργους δημότες 18-24 ετών
Προηγούμενο άρθρο
Στο 1,5% του ΑΕΠ η ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας το 2017
Μενού