Στο 1,5% του ΑΕΠ η ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας το 2017

Κατηγορία: ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Views: 151

Ηπιότερη της αναμενόμενης θα είναι η ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας το 2017 αναφέρει στην τριμηνιαία έκθεσή του για την ελληνική οικονομία το ΙΟΒΕ υπογραμμίζοντας ότι ο ρυθμός ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας το 2017 θα διαμορφωθεί περίπου στο 1,5%, ίσως και λίγο χαμηλότερα.Όσον αφορά στην υλοποίηση Κρατικού Προϋπολογισμού 2017 προβλέπει επιδείνωση σε σχέση με πέρυσι, ωστόσο επίτευξη των στόχων.

Στην πλευρά της δημόσιας κατανάλωσης, η παρατεταμένη δεύτερη αξιολόγηση του τρέχοντος Προγράμματος έχει οδηγήσει σε συγκράτησή της. Ωστόσο, όταν εκταμιευτεί η συνδεδεμένη με αυτή δόση, το μεγαλύτερο μέρος της υστέρησης δαπανών θα καλυφθεί, εάν όχι το σύνολό της. Λαμβάνοντας υπόψη το ότι το τρέχον έτος η έμφαση για τη συνέχιση της δημοσιονομικής προσαρμογής δίνεται στην ενίσχυση των φορολογικών εσόδων, προβλέπεται διαμόρφωση των κατά- ναλωτικών δαπανών φέτος κοντά στο περυσινό τους επίπεδο ή μικρή περιστολή τους.

Από τα διαθέσιμα, προσωρινά στοιχεία εκτέλεσης του Κρατικού Προϋπολογισμού στο πρώτο τρίμηνο φέτος, προκύπτει σημαντική επιδείνωση σε σχέση με το 2016. Το έλλειμμά του διαμορφώθηκε σε €1.367 εκατ., έναντι €595 εκατ. το αντίστοιχο τρίμηνο πέρυσι, ενώ το πρωτογενές πλεόνασμα περιορίστηκε σχεδόν κατά €800 εκατ., σε € 1,07 δισεκ.. Από την άλλη πλευρά, τα αποτελέσματα του τριμήνου είναι ελαφρώς καλύτερα σε σχέση με τους τριμηνιαίους στόχους, για έλλειμμα €1.408 εκατ. και πρωτογενές πλεόνασμα €992 εκατ. Η επιδείνωση έναντι της προηγούμενης χρονιάς οφείλεται αποκλειστικά στην πλευρά των εσόδων: Η μεγαλύτερη υστέρηση παρατηρείται στα έσοδα του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύ- σεων, της τάξης των €900 εκατ., λόγω μειωμένων απολήψεων από την ΕΕ.

Οι αλλαγές στην άμεση φορολογία και τις ασφαλιστικές εισφορές των ελεύθερων επαγγελματιών από την αρχή του 2017, τουλάχιστον σε πρώτη φάση θα οδηγήσουν σε κάμψη της απασχόλησης στους κλάδους τους. Η σημαντική δημιουργία θέσεων απασχό- λησης από προγράμματα του ΟΑΕΔ στο δημόσιο τομέα μάλλον θα συνεχιστεί. Πρόσφατα ξεκίνησε η απασχόληση 23 χιλιάδων δικαιούχων στο πλαίσιο προγράμ- ματος κοινωφελούς χαρακτήρα σε δήμους. Μέσω άλλου προγράμματος του ΟΑΕΔ, 3.150 μακροχρόνια άνεργοι θα απασχο- ληθούν στον τομέα της Υγείας. Υπό την ταυτόχρονη επίδραση των παραπάνω παραγόντων η ανεργία θα περιοριστεί εκ νέου το 2017, για τέταρτο συνεχόμενο έτος. Όμως η κάμψη της θα είναι λίγο μικρότερη από πέρυσι, λίγο μεγαλύτερη από μια ποσοστιαία μονάδα (22,2%).

 

 

Πηγή:enikonomia.gr

Μπορεί να σου αρέσει επίσης…

Επόμενο άρθρο
Ζοφερό το μέλλον των συντάξεων
Προηγούμενο άρθρο
Αχτσιόγλου: Θα γίνουν μειώσεις στις συντάξεις
Μενού