Χωρίς εισφορά αλληλεγγύης και τα ενοίκια – Ποιους αφορά, πόσα θα γλιτώσουν

Κατηγορία: ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Views: 201

Kαι για τους φορολογούμενους με εισοδήματα από ενοίκια θα ισχύσει η αναστολή της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης για ένα έτος, σύμφωνα με τα όσα έγιναν γνωστά χθες από κυβερνητική πηγή. Ετσι το μέτρο που εξήγγειλε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης από το «βήμα» της ΔΕΘ διευρύνεται και περιλαμβάνει ακόμη μεγαλύτερο αριθμό φορολογουμένων.

Με βάση τη νεότερη αυτή εξέλιξη, η ειδική εισφορά αλληλεγγύης δεν θα εφαρμοστεί κατά το φορολογικό έτος 2021 για τους μισθωτούς του ιδιωτικού τομέα και κατά το φορολογικό έτος 2020 (εισοδήματα του τρέχοντος έτους) για τους φορολογούμενους που ασκούν ατομικά επιχειρηματικές δραστηριότητες, τους αγρότες και τους ιδιοκτήτες εκμισθούμενων ακινήτων.

Για ποιους…

Η ειδική εισφορά αλληλεγγύης επιβαρύνει κάθε φυσικό πρόσωπο που έχει ετήσιο συνολικό ατομικό – πραγματικό ή τεκμαρτό – εισόδημα μεγαλύτερο των 12.000 ευρώ από όλες τις πηγές και επιβάλλεται κλιμακωτά επί του ετησίου αυτού εισοδήματος με συντελεστές 2,2%-10%. Συνεπώς η μη εφαρμογή της, σύμφωνα με ανωτέρω, σημαίνει ότι:

* Το 2021 οι μισθωτοί του ιδιωτικού τομέα με ετήσια εισοδήματα άνω των 12.000 ευρώ θα δουν τις μηνιαίες φορολογικές κρατήσεις τους να μειώνονται από την 1η-1-2021, λόγω μη παρακράτησης της εισφοράς από τις αποδοχές τους.

* Οσοι μικρομεσαίοι επιχειρηματίες, ελεύθεροι επαγγελματίες και αγρότες με ατομικές επιχειρήσεις δήλωσαν για το 2019 και πρόκειται να δηλώσουν και για το 2020 ετήσια εισοδήματα μεγαλύτερα των 12.000 ευρώ θα δουν μειώσεις επιβαρύνσεων από το μέτρο αυτό το 2021, όταν θα γίνει η εκκαθάριση των φορολογικών δηλώσεων για τα εισοδήματα του 2020.

* Φορολογούμενοι με εισοδήματα από εκμισθώσεις ακινήτων μεγαλύτερα των 12.000 ευρώ το 2019 και το 2020 θα δουν επίσης τις φορολογικές επιβαρύνσεις τους να μειώνονται το 2021 όταν θα γίνει η εκκαθάριση των φορολογικών δηλώσεων για τα εισοδήματα του 2020.

* Φορολογούμενοι οι οποίοι δήλωσαν για το 2019 και θα δηλώσουν και για το 2020 συνολικά εισοδήματα άνω των 12.000 ευρώ, προερχόμενα από επιχειρηματικές – αγροτικές δραστηριότητες και από ενοίκια, θα ωφεληθούν κι αυτοί με μειώσεις φορολογικών επιβαρύνσεων το 2021, όταν θα γίνει εκκαθάριση των φορολογικών δηλώσεων που θα υποβάλουν για τα εισοδήματα του 2020.

 

Πηγή:EleftherosTypos.gr

Μπορεί να σου αρέσει επίσης…

Επόμενο άρθρο
Τα νέα κριτήρια επιλογής εκπαιδευτικών σε ΣΔΕ
Προηγούμενο άρθρο
Οργανισμός Εργατικής Κατοικίας: Παράταση στη ρύθμιση οφειλών δανείων
Μενού