Μεταβιβάσεις ακινήτων – Έρχεται παράταση 1 μήνα για υπογραφή συμβολαίων με τις παλαιές αντικειμενικές

Κατηγορία: ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Views: 369

Χρονική «ανάσα» ενός ακόμη μήνα για την υπογραφή συμβολαίων μεταβίβασης ακινήτων με τις παλαιές αντικειμενικές αξίες για τους φορολογούμενους που είχαν υποβάλει τις  δηλώσεις φόρου μεταβίβασης, γονικής παροχής και δωρεάς πριν την εκπνοή του 2021 σχεδιάζει να δώσει το υπουργείο Οικονομικών.

Η προθεσμία εκπνέει κανονικά στις 31 Ιανουαρίου 2022 αλλά σύμφωνα με πληροφορίες, το οικονομικό επιτελείο έχει αποφασίσει να την παρατείνει έως το τέλος Φεβρουαρίου για να διευκολύνει τους φορολογούμενους  οι οποίοι λόγω των καθυστερήσεων που καταγράφονται στην εκκαθάριση των δηλώσεων μεταβίβασης ακινήτων που βρίσκονται στις Εφορίες και την έκδοση των απαραίτητων πιστοποιητικών και βεβαιώσεων κινδυνεύουν να χάσουν τη προθεσμία και να χρεωθούν με έξτρα φόρους και έξοδα από τις νέες αυξημένες αντικειμενικές τιμές που ισχύουν από την Πρωτοχρονιά.

Η παράταση για «φθηνές» μεταβιβάσεις ακινήτων θα αφορά μόνο τις υποθέσεις για τις οποίες οι  φορολογούμενοι πριν από την εκπνοή του 2021 υπέβαλλαν στις ΔΟΥ ή ηλεκτρονικά στην πλατφόρμα myProperty της ΑΑΔΕ τις δηλώσεις φόρου μεταβίβασης, γονικών παροχών και δωρεών.

Σημειώνεται ότι συμβολαιογράφοι και ΠΟΜΙΔΑ έχουν ζητήσει δίμηνη παράταση της προθεσμίας έως τις 31 Μαρτίου 2022  λόγω των καθυστερήσεων που υπάρχουν στον έλεγχο εκκρεμών δηλώσεων μεταβίβασης ακινήτων από πολλές Εφορίες.   Επίσης, όπως αναφέρουν χιλιάδες βεβαιώσεις περί μη οφειλής ΤΑΠ που δεν έχουν ακόμη εκδοθεί ενώ μεγάλος αριθμός πιστοποιητικών, απαραίτητων για τη σύνταξη των πράξεων αποδοχής κληρονομιάς, καθυστερούν να εκδοθούν, με συνέπεια την αντίστοιχη καθυστέρηση στη σύνταξη των σχετικών πράξεων αποδοχής κληρονομιάς.

Έκρηξη μεταβιβάσεων

Οι νέες αντικειμενικές αξίες των ακινήτων που ισχύουν από την 1η Ιανουαρίου σε συνδυασμό με την κατακόρυφη αύξηση του αφορολογήτου για δωρεές και γονικών παροχές στα 800.000 ευρώ από 150.000 ευρώ, πάτησαν το γκάζι στις μεταβιβάσεις ακινήτων με τους συμβολαιογράφους να μην προλαβαίνουν να συντάσσουν το ένα συμβόλαιο μετά το άλλο, ιδίως το δεύτερο εξάμηνο του 2021.

Στοιχεία τα οποία έχει στη διάθεσή της η ΑΑΔΕ δείχνουν ότι στην πλατφόρμα myΡroperty, η οποία ενεργοποιήθηκε τον περασμένο Μάρτιο ηλεκτρονικά για τις  αγοραπωλησίες ακινήτων, υποβλήθηκαν 75.700 δηλώσεις φόρου μεταβίβασης ακινήτων και βεβαιώθηκε φόρος ύψους 160 εκατ. ευρώ.

Με την ενεργοποίηση των ηλεκτρονικών μεταβιβάσεων και για γονικές παροχές- δωρεές το τελευταίο δεκαπενθήμερο του Δεκεμβρίου  σε διάστημα 2 εβδομάδων, υποβλήθηκαν ηλεκτρονικά περίπου 15.000 δηλώσεις γονικών παροχών και 4.700 δηλώσεις δωρεών ακινήτων ενώ εάν προστεθούν και οι χειρόγραφες δηλώσεις που υποβλήθηκαν στις εφορίες, ο αριθμός των μεταβιβάσεων ακινήτων αυξάνεται κατακόρυφα.

Πηγή: in.gr

Μπορεί να σου αρέσει επίσης…

Επόμενο άρθρο
Έρχονται τέσσερις υπουργικές αποφάσεις για επιδοτήσεις σε λογαριασμούς ρεύματος
Προηγούμενο άρθρο
Μαζικές προσλήψεις δικηγόρων για το κτηματολόγιο
Μενού