Προσωπικός Αριθμός Πολίτη: Αντικαθιστά ΑΦΜ, ΑΜΚΑ και αριθμό ταυτότητας

Κατηγορία: ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Views: 537

Aπό τον Ιούλιο, οι πολίτες, θα μπορούν να έχουν στo wallet των κινητών τους τηλεφώνων, τα διπλώματα οδήγησης και τις αστυνομικές τους ταυτότητες

Τέλος σε ΑΦΜ, ΑΜΚΑ και αριθμό ταυτότητας βάζει το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης, καθώς το επόμενο διάστημα θα τεθεί σε εφαρμογή ο Προσωπικός Αριθμός Πολίτη.

Ο αριθμός αυτός θα αποδίδεται σε κάθε πολίτη αμέσως μετά τη γέννησή του ή με την απόκτηση μόνιμου δεσμού με τη χώρα, ενώ θα καταργείται με τον θάνατό του. Επιπλέον, θα λειτουργεί σαν «διαβατήριο» για όλες τις συναλλαγές με τις υπηρεσίες του Δημοσίου στα γκισέ, αλλά και για τις υπηρεσίες που θα λαμβάνονται ηλεκτρονικά από τον προσωπικό υπολογιστή του πολίτη ή ακόμα και από το κινητό του τηλέφωνο.

Αν και το αρχικό σχέδιο προέβλεπε ότι ο νέος Ενιαίος Αριθμός θα είναι ουσιαστικά ο ΑΦΜ που έχει ο κάθε πολίτης, τελικά θα είναι δωδεκαψήφιος και στον υπάρχοντα ΑΦΜ θα προστεθούν μπροστά τρία ψηφία, κατά πληροφορίες γράμματα και αριθμοί.

«Θα έχουμε τον ΑΦΜ συν τρία ψηφία μπροστά από τον ΑΦΜ. Αυτός ο αριθμός θα γραφτεί στις νέες ταυτότητες. Με τη νέα ταυτότητα θα μπορώ να κάνω προβολή του κωδικού QR που θα έχει και ο αρμόδιος κρατικός λειτουργός θα αλληλεπιδρά με αυτόν τον κωδικό» είπε ο αρμόδιος υπουργός Κυριάκος Πιερρακάκης και πρόσθεσε: «η ταυτότητα είναι ένα μέσο ταυτοποίησης στον φυσικό κόσμο, η πιο ουσιαστική ταυτότητα είναι η ταυτότητα που έχουμε για τις ψηφιακές υπηρεσίες. Όλα γίνονται ψηφιακά πλέον».

Πολύπλοκη διαδικασία

Ωστόσο, σύμφωνα με τα όσα είπε ο κ. Πιερρακάκης χθες στον Σκαι, η εφαρμογή του είναι μία πολύ πολύπλοκη διαδικασία, καθώς πλέον θα χρειάζεται ο πολίτης να ξέρει έναν και μόνον αριθμό, τον οποίο θα πρέπει να «διαβάζουν» και όλα τα συστήματα.

Μάλιστα, θα αναγράφεται και στις νέες ταυτότητες, για τις οποίες ο διαγωνισμός έχει καθυστερήσει, καθώς οι ενδιαφερόμενοι έχουν υποβάλει ενστάσεις που εξετάζονται στο Συμβούλιο της Επικρατείας.

«Έπρεπε να τις έχουμε νωρίτερα. Σε κάποιους διαγωνισμούς αυτό συμβαίνει. Αυτός είναι ένας πολύ μεγάλος διαγωνισμός και εκ των πραγμάτων υπάρχουν ενστάσεις ανάμεσα στους ενδιαφερόμενους και αυτό έχει καθυστερήσει τη διαδικασία», ανέφερε ο κ. Πιερρακάκης.

Ταυτότητες και διπλώματα οδήγησης στο wallet των κινητών

Παράλληλα, στο…wallet των κινητών τους τηλεφώνων θα μπορούν να έχουν οι πολίτες από τον Ιούλιο τα διπλώματα οδήγησης και τις αστυνομικές τους ταυτότητες.

«Ήδη είχαμε κάνει έναν πιλότο σε σχέση με την ταυτότητά από τα περασμένα Χριστούγεννα σε σχέση με τον covid. Δηλαδή εκεί που είχαμε το ψηφιακό πιστοποιητικό για τον εμβολιασμό μας, μπορούσε κανείς να προσθέσει την ταυτότητα του», επισήμανε  ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης.  Ωστόσο, διευκρίνισε ότι αρχικά δε θα μπορεί να λειτουργεί και ως ταξιδιωτικό έγγραφο και η χρήση τους θα ισχύει μόνο εντός της χώρας.

Η διαδικασία θα είναι εξαιρετικά απλή και απαλλαγμένη από τη γραφειοκρατία. Οι πολίτες θα μπαίνουν στην εφαρμογή που θα είναι διαθέσιμη στο gov.gr, θα βάζουν τους κωδικούς τους και θα μπορούν να κατεβάσουν αυτά τα έγγραφα ώστε να τα έχουν μόνιμα εκεί.

Σύμφωνα δε με πληροφορίες, θα υπάρχει δυνατότητα ανάκλησης των εν λόγω εγγράφων από την εφαρμογή. Για παράδειγμα, εάν κάποιος χάσει το κινητό του τηλέφωνο, θα μπορεί να μπει μέσα από μια άλλη συσκευή στην εφαρμογή και να κάνει «ανάκληση» του εγγράφου.

πηγή: OT.gr

Μπορεί να σου αρέσει επίσης…

Επόμενο άρθρο
Κυριάκος Μητσοτάκης: Δεν «χωράει» συζήτηση για την κυριαρχία των νησιών μας
Προηγούμενο άρθρο
Μόνιμες προσλήψεις στη ΔΕΗ – Δείτε την προκήρυξη
Μενού