Freestudies learn English

Οι φυσικές καταστροφές αποτελούν τον κύριο κίνδυνο που απειλεί τις ελληνικές επιχειρήσεις

Κατηγορία: ΚΟΙΝΩΝΙΑ, ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Views: 518

Πιθανά συμβάντα στον κυβερνοχώρο αποτελούν τον κορυφαίο κίνδυνο για τις επιχειρήσεις σε παγκόσμιο επίπεδο το 2024, με τον κίνδυνο διακοπής των εργασιών μιας επιχείρησης να είναι στη δεύτερη θέση και τις φυσικές καταστροφές να βρίσκονται στην τρίτη θέση, σύμφωνα με την έκθεση Allianz Risk Barometer.

Πιο αναλυτικά, όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση της ασφαλιστικής εταιρείας, τα περιστατικά κυβερνοασφάλειας, όπως οι επιθέσεις με ransomware, οι παραβιάσεις δεδομένων και οι διαταραχές στον τομέα της πληροφορικής, αποτελούν τον μεγαλύτερο προβληματισμό για τις εταιρίες παγκοσμίως το 2024. Ο στενά συνδεδεμένος κίνδυνος της διακοπής εργασιών βρίσκεται στη δεύτερη θέση. Οι φυσικές καταστροφές (από την έκτη θέση που ήταν πέρυσι βρέθηκαν στην τρίτη), οι πυρκαγιές, εκρήξεις (από την ένατη θέση ανέβηκαν στην έκτη), και η πολιτική αστάθεια και η βία (ανέβηκαν από τη δέκατη θέση στην όγδοη) σημείωσαν τη μεγαλύτερη άνοδο ανάμεσα στους κορυφαίους παγκόσμιους επιχειρηματικούς κινδύνους, σύμφωνα με τα στοιχεία που προκύπτουν από τις εκτιμήσεις περισσότερων από 3.000 επαγγελματιών διαχείρισης κινδύνων.

Όπως σημειώνεται στην έκθεση, οι μεγάλες επιχειρήσεις, οι μεσαίες αλλά και οι μικρότερες αντιμετωπίζουν τους ίδιους κινδύνους – οι οποίοι αφορούν κυρίως σε επιθέσεις στο πεδίο της κυβερνοασφάλειας, τη διακοπή της δραστηριότητάς τους και τις φυσικές καταστροφές. Ωστόσο, το χάσμα ανθεκτικότητας μεταξύ μεγάλων και μικρότερων εταιριών διευρύνεται, καθώς η επίγνωση των κινδύνων στους μεγαλύτερους οργανισμούς έχει αυξηθεί μετά την πανδημία, αναβαθμίζοντας την ανθεκτικότητά τους. Αντίστοιχα, οι μικρότερες επιχειρήσεις συχνά δεν έχουν τον χρόνο και τους πόρους για να αναγνωρίσουν και να προετοιμαστούν αποτελεσματικά για μια ευρύτερη γκάμα σεναρίων κινδύνου με αποτέλεσμα να χρειάζονται περισσότερο χρόνο για να επανέλθουν σε πλήρη λειτουργία μετά από ένα απρόβλεπτο περιστατικό.
 
Εξετάζοντας τα δεδομένα που αφορούν στις επιχειρήσεις στην Ελλάδα, προκύπτει πως ο κύριος κίνδυνος που αντιμετωπίζουν είναι οι φυσικές καταστροφές, που συμπεριλαμβάνουν καταιγίδες, πλημμύρες σεισμούς, πυρκαγιές και ακραία καιρικά φαινόμενα. Ο κίνδυνος αυτός δημιουργεί σημαντικές προκλήσεις στη λειτουργία και τη συνέχεια της επιχειρηματικής τους δραστηριότητας. Επιπλέον, οι κυριότεροι κίνδυνοι για τις ελληνικές επιχειρήσεις που συμπληρώνουν τη κορυφαία πεντάδα περιλαμβάνουν: την κλιματική αλλαγή (φυσικοί, λειτουργικοί και οικονομικοί κίνδυνοι λόγω της υπερθέρμανσης του πλανήτη), την κυβερνοασφάλεια (εγκλήματα στον κυβερνοχώρο, διακοπές στα δίκτυα και τις υπηρεσίες πληροφορικής, κακόβουλο λογισμικό/αφαίρεση δεδομένων, παραβιάσεις δεδομένων, πρόστιμα και κυρώσεις), την ενεργειακή κρίση (έλλειψη/διακοπή των αλυσίδων εφοδιασμού, διακυμάνσεις τιμών), και τις μακροοικονομικές εξελίξεις (πληθωρισμός, ύφεση, νομισματικές πολιτικές, προγράμματα λιτότητας).

Όπως σημειώνεται στη σχετική ανακοίνωση, οι απειλές που απασχόλησαν τον επιχειρηματικό κόσμο πέρσι και αφορούσαν σε ζητήματα περιβάλλοντος και κλιματικής αλλαγής, συνεχίζουν να επηρεάζουν τις επιχειρήσεις. Αυτό υποδεικνύει την ανάγκη για τις ασφαλιστικές εταιρίες να υιοθετήσουν μια πιο λεπτομερή και στοχευμένη προσέγγιση όσον αφορά στη μεγαλύτερη προστασία των επιχειρήσεων σε αυτόν τον τομέα.
Επιπλέον, σύμφωνα με την έκθεση της Allianz, οι απειλές που αντιμετωπίζουν οι επιχειρήσεις ποικίλουν ανάλογα με το μέγεθος κάθε οργανισμού. Ωστόσο, είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι ο κύριος κίνδυνος που αντιμετωπίζουν τόσο οι μεγάλες όσο και οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις, οι οποίες αποτελούν ουσιαστικά και τη ραχοκοκαλιά της ελληνικής επιχειρηματικότητας, είναι τα περιστατικά κυβερνοασφάλειας.

Ο CEO της Allianz Commercial, Πέτρος Παπανικολάου, ανέφερε: «Οι κύριοι κίνδυνοι και η αύξηση στα ποσοστά των κινδύνων αυτών, όπως προκύπτουν στο φετινό Allianz Risk Barometer, αντικατοπτρίζουν τα καίρια ζητήματα που αντιμετωπίζουν οι εταιρίες σε όλο τον κόσμο τη δεδομένη στιγμή – την ψηφιοποίηση, την κλιματική αλλαγή, καθώς και την αβεβαιότητα στο γεωπολιτικό περιβάλλον. Πολλοί από αυτούς τους κινδύνους έχουν ήδη εμφανείς επιπτώσεις, με τα έντονα καιρικά φαινόμενα, τις επιθέσεις ransomware και τις περιφερειακές συγκρούσεις να αναμένεται να δοκιμάσουν περαιτέρω την ανθεκτικότητα των αλυσίδων εφοδιασμού και των μοντέλων επιχειρήσεων το 2024. Οι ασφαλιστές και οι πελάτες των ασφαλιστικών εταιριών πρέπει να είναι ενήμεροι και να προσαρμόσουν αναλόγως τις ασφαλιστικές τους καλύψεις».

Στο μεταξύ, με τον κίνδυνο των φυσικών καταστροφών να αυξάνεται σταθερά στην Ελλάδα, οι ειδικοί της Allianz επισημαίνουν πως ο ασφαλιστικός κλάδος θα πρέπει να κινηθεί με γοργούς ρυθμούς, ώστε να μπορέσει να προλάβει τις εξελίξεις. Σύμφωνα με τον Χρήστο Θεοδωρίδη, διευθυντή Marketing, Επικοινωνίας, CRM & CCC της Allianz Ευρωπαϊκή Πίστη «Οι φυσικές καταστροφές, βασική απόρροια της κλιματικής αλλαγής, υπαγορεύουν τον τρόπο με τον οποίο πρέπει να τις εξετάζουμε στο εξής, ώστε να μπορούμε να προφυλάσσουμε καλύτερα τους πελάτες μας. Η προσέγγισή μας οφείλει να είναι ολιστική, να περιλαμβάνει τόσο την ατομική πρόληψη, την ευαισθητοποίηση της κοινότητας σχετικά με τους κινδύνους και τα απαραίτητα μέτρα αντιμετώπισης, καθώς και τη δημιουργία πολύ εστιασμένων ασφαλιστικών προγραμμάτων, ικανά να μειώσουν τις επιπτώσεις των φυσικών καταστροφών».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Μπορεί να σου αρέσει επίσης…

Επόμενο άρθρο
Τριών Ιεραρχών: Τι θα γίνει με τα σχολεία – Για ποιους είναι αργία;
Προηγούμενο άρθρο
Επίδομα θέρμανσης με ρεύμα: Σκέψεις παράτασης αιτήσεων
Μενού