Η κίνηση της Κίνας να ανοίξει τα ταξίδια πυροδοτεί ανησυχίες για την εξάπλωση νέων παραλλαγών του Covid

Κατηγορία: ΥΓΕΙΑ
Views: 257

Οι ειδικοί λένε ότι η έλλειψη δεδομένων καθιστά δύσκολη την αξιολόγηση του κινδύνου πιθανών νέων στελεχών του Covid με την επανέναρξη των ταξιδιών στη μακροχρόνια αποκλεισμένη χώρα

Καθώς η Κίνα απέσυρε απότομα ορισμένους από τους πιο σκληρούς περιορισμούς της για τον Covid-19 – συμπεριλαμβανομένης της κατάργησης των κανόνων καραντίνας για τους ταξιδιώτες – οι ιολόγοι παρακολουθούν νευρικά για να δουν πώς αυτό μπορεί να επηρεάσει τις παραλλαγές του Covid-19 και την παγκόσμια εξάπλωσή τους, με ορισμένες χώρες να έχουν ήδη αυξήσει τα προληπτικά μέτρα.

Η απόφαση τη Δευτέρα να σταματήσει η καραντίνα για τους ξένους επισκέπτες από τις 8 Ιανουαρίου έχει προκαλέσει ανησυχίες σχετικά με το ενδεχόμενο νέων παραλλαγών πέρα ​​από τα σύνορα της Κίνας. Η Ιαπωνία και η Ινδία είναι μεταξύ των χωρών που έχουν θεσπίσει μέτρα για την πρόληψη της εισροής κρουσμάτων.

Ο Αυστραλός λοιμωξιολόγος καθηγητής Dominic Dwyer λέει ότι η έλλειψη διαφάνειας σχετικά με τον Covid στην Κίνα είναι ανησυχητική καθώς «δεν γνωρίζουμε ποιες παραλλαγές κυκλοφορούν στην Κίνα αυτή τη στιγμή… [και] εάν αυτές οι παραλλαγές είναι διαφορετικές όσον αφορά την απόκρισή τους στην εμβολιασμός.”

ο τέλος της προσέγγισης μηδενικού Covid της Κίνας έρχεται εν μέσω αυξανόμενων περιπτώσεων, με χαμηλά ποσοστά εμβολιασμού, ειδικά μεταξύ των ηλικιωμένων. Η διαπίστωση της εξάπλωσης και της σοβαρότητας του Covid είναι πιο δύσκολη από ποτέ, καθώς το Πεκίνο έχει σταματήσει να δημοσιεύει καθημερινούς αριθμούς κρουσμάτων και έχει τερματίσει τις μαζικές δοκιμές.

«Έχουν αλλάξει πολύ γρήγορα από μια προσέγγιση μηδενικού Covid σε εντελώς χαλαρωτικά πράγματα, οπότε ίσως αυτό συνέβη πολύ γρήγορα για να συμβαδίσουν», ο καθηγητής Dwyer, ο οποίος ήταν ένας από τους ειδικούς που επιφορτίστηκε να ταξιδέψει στη Γουχάν στις αρχές του 2021 για να διερευνήσει την προέλευση . της πανδημίας σε έκθεση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ), ανέφερε.

Ενώ τα επίσημα στατιστικά στοιχεία από την Κίνα αναφέρουν μόλις τρεις νέους θανάτους από Covid για την Τρίτη, η βρετανική εταιρεία μοντελοποίησης δεδομένων υγείας Airfinity εκτιμά ότι υπάρχουν πλέον περισσότερα από ένα εκατομμύριο κρούσματα και περισσότερες από 5.000 νέες μολύνσεις κάθε μέρα.

Η επικεφαλής επιδημιολογίας της Airfinity, Δρ Λουίζ Μπλερ, δήλωσε ότι η Κίνα έχει επίσης αλλάξει τον τρόπο με τον οποίο καταγράφει τους θανάτους από τον Covid-19, ώστε να περιλαμβάνει μόνο όσους πεθαίνουν από αναπνευστική ανεπάρκεια ή πνευμονία αφού βγουν θετικοί.

«Αυτό είναι διαφορετικό από άλλες χώρες που καταγράφουν θανάτους εντός χρονικού πλαισίου θετικού τεστ ή όπου καταγράφεται ότι ο Covid-19 αποδίδεται στην αιτία θανάτου», είπε.

Οι ειδικοί λένε ότι η έλλειψη δεδομένων είναι πιθανό να συγκαλύπτει τον αριθμό και τη σοβαρότητα των κρουσμάτων, και οι γιατροί στην Κίνα αναφέρουν μια τεράστια μόλυνση και αύξηση των θανάτων. Ο γιατρός Χάουαρντ Μπέρνσταϊν, με έδρα το Πεκίνο, είπε στο Reuters ότι οι ασθενείς φτάνουν στα επείγοντα περιστατικά πιο άρρωστοι και σε μεγαλύτερους αριθμούς και ότι ο θάλαμος ΜΕΘ όπου εργάζεται στο Beijing United Family Hospital είναι «γεμάτος».

Ως αποτέλεσμα, οι γειτονικές χώρες λαμβάνουν τα δικά τους μέτρα για να αποτρέψουν ένα κύμα λοιμώξεων. Ο πρωθυπουργός της Ιαπωνίας Fumio Kishida ανακοίνωσε την Τρίτη ότι από τις 30 Δεκεμβρίου, οι αφίξεις που βρίσκονταν στην ηπειρωτική Κίνα ανά πάσα στιγμή τις επτά ημέρες πριν θα πρέπει να υποβάλουν αρνητικό τεστ Covid κατά την άφιξη ή σε καραντίνα για επτά ημέρες.

Έχοντας χαλαρώσει μόνο τους περιορισμούς στα σύνορά της τον Οκτώβριο, η Ιαπωνία περιορίζει επίσης τον αριθμό των αφίξεων από την Κίνα. Καθώς ανακοίνωσε τα μέτρα, το τοπικό πρακτορείο ειδήσεων Kyodo News μετέδωσε ότι ο Kishida είπε: «Η ανησυχία έχει αυξηθεί στην Ιαπωνία καθώς είναι δύσκολο να κατανοήσει κανείς τη λεπτομερή κατάσταση».

Αμερικανοί αξιωματούχοι φέρεται να εξετάζουν εάν χρειάζονται πρόσθετα μέτρα για την παρακολούθηση των επιστρεφόμενων ταξιδιωτών. Εκπρόσωπος της αυστραλιανής κυβέρνησης είπε στον Guardian ότι ενώ το υπουργείο Υγείας «συνεχίζει να παρακολουθεί την παγκόσμια κατάσταση, οι ταξιδιωτικές ρυθμίσεις για τους Αυστραλούς και τους επισκέπτες στη χώρα παραμένουν αμετάβλητες».

Ο γενικός διευθυντής του ΠΟΥ, Δρ Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγέσους, κάλεσε την Κίνα να μοιραστεί δεδομένα και να πραγματοποιήσει σχετικές μελέτες για να βοηθήσει τον κόσμο να καταλάβει ποιες παραλλαγές του Covid κυκλοφορούν. Σε μια ενημέρωση στις 21 Δεκεμβρίου, ο Γκεμπρεγέσους είπε· «Ο ΠΟΥ ανησυχεί πολύ για την εξελισσόμενη κατάσταση στην Κίνα με τις αυξανόμενες αναφορές σοβαρών ασθενειών».

«Για να γίνει μια ολοκληρωμένη εκτίμηση κινδύνου της κατάστασης επί τόπου, ο ΠΟΥ χρειάζεται πιο λεπτομερείς πληροφορίες σχετικά με τη σοβαρότητα της νόσου, τις εισαγωγές στα νοσοκομεία και τις απαιτήσεις για υποστήριξη στη ΜΕΘ».

Αυτά τα δεδομένα είναι ζωτικής σημασίας, είπε ο Dwyer, επειδή σε χώρες όπου ο Covid-19 είναι εκτός ελέγχου, ο τεράστιος αριθμός των ατόμων που έχουν μολυνθεί καθιστά πιο πιθανό ότι θα υπάρξει ένα σπάνιο συμβάν που θα οδηγήσει σε αλλαγές στον ιό, δυνητικά δημιουργώντας ένα νέο παραλλαγή ανησυχίας.

Τα παρατεταμένα lockdown στην Κίνα σημαίνουν επίσης ότι ένα σημαντικό ποσοστό του πληθυσμού δεν έχει μολυνθεί με νεότερες παραλλαγές και τα εμβόλια Sinovac και Sinopharm στα οποία βασίστηκε η Κίνα φαίνονται λιγότερο αποτελεσματικά από τα εμβόλια mRNA που χρησιμοποιούνται αλλού.

“Αυτό είναι το περιβάλλον όπου θα περιμένατε να εμφανιστούν νέες παραλλαγές”, είπε ο Dwyer.

«Επομένως, η παρακολούθηση των ανθρώπων που επιστρέφουν από την Κίνα που είναι άρρωστοι θα είναι σημαντική. Δεν ξέρουμε… αν αυτές οι παραλλαγές [στην Κίνα] διαφέρουν από αυτό που έχουμε δει αλλού».

«Είμαστε ακόμη σε μια φάση συλλογής δεδομένων, την οποία θα μπορούμε να κάνουμε περισσότερα καθώς οι άνθρωποι ταξιδεύουν στην Κίνα και επιστρέφουν», είπε.

Στη Μαλαισία, το υπουργείο Υγείας προετοιμάζεται για μια έκρηξη πιέζοντας τους ανθρώπους να λαμβάνουν ενισχυτικές δόσεις και προωθώντας αντιιικά φάρμακα. Στην Ινδία , οι διεθνείς αφίξεις από την Κίνα, την Ιαπωνία, τη Νότια Κορέα, το Χονγκ Κονγκ και την Ταϊλάνδη, πρέπει να υποβληθούν σε υποχρεωτικό τεστ PCR.

Προς το παρόν, η αύξηση των κρουσμάτων δεν αποθαρρύνει όσους απελπίζονται να πετάξουν στην Κίνα για να επισκεφτούν τους αγαπημένους τους. Ο Dwyer είπε ότι όποιος ταξιδεύει στην Κίνα θα πρέπει να βεβαιωθεί ότι είναι ενημερωμένος με όλους τους εμβολιασμούς, συμπεριλαμβανομένων των αναμνηστικών δόσεων, και ότι είναι επίσης εμβολιασμένος κατά της γρίπης που εξαπλώνεται ταχέως και στην Κίνα.

«Δεν θα θέλατε να αρρωστήσετε στην Κίνα για κανένα λόγο, δεδομένης της πίεσης στο σύστημα υγείας», είπε ο Dwyer.

«Και αν οι άνθρωποι έχουν πάει στην Κίνα και επιστρέψουν με ασθένεια, θα πρέπει να κάνουν μια εξέταση PCR. Και αν αυτό είναι θετικό, μπορεί να γίνει η αλληλουχία, ώστε να καταλάβουμε ποιες παραλλαγές υπάρχουν».

Πηγή:theguardian.com

Μπορεί να σου αρέσει επίσης…

Επόμενο άρθρο
Πρότυπα Επαγγελματικά Λύκεια: Παράταση υποβολής αιτήσεων υποψηφίων Διευθυντών/ντριων
Προηγούμενο άρθρο
Πρότυπα Επαγγελματικά Λύκεια: Παράταση υποβολής αιτήσεων υποψηφίων Διευθυντών/ντριων
Μενού