Κίνδυνος σοβαρής αύξησης των εκπομπών μεθανίου από τα έργα εξόρυξης άνθρακα παγκοσμίως

Κατηγορία: ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
Views: 536

Οι εκπομπές μεθανίου από την εξόρυξη άνθρακα παγκοσμίως θα μπορούσαν να αυξηθούν έως και 21,6% εάν τεθούν σε λειτουργία όλα τα νέα έργα εξόρυξης που είναι τώρα σε εξέλιξη, σύμφωνα με έρευνα της αμερικανικής περιβαλλοντικής ομάδας Global Energy Monitor (GEM).

Η έκθεση ανέφερε ότι οι εκπομπές μεθανίου από τα ανθρακωρυχεία ανά τον κόσμο ανέρχονται πλέον σε 52,3 εκατομμύρια τόνους ετησίως, υψηλότερες από τους 39 εκατομμύρια τόνους ετησίως που εκπέμπονται κατά την εξόρυξη πετρελαίου. Θα μπορούσαν να αυξηθούν κατά άλλους 11,3 εκατομμύρια τόνους ετησίως εάν ολοκληρωθούν νέα έργα.

«Η εποχή του άνθρακα μπορεί να τελειώνει, αλλά οι εκπομπές μεθανίου από νέα και λειτουργικά ορυχεία μπορεί να αποτελούν εξίσου μεγάλη απειλή για το κλίμα αυτήν τη στιγμή με τις εκπομπές πετρελαίου ή φυσικού αερίου», δήλωσε ο Ράιαν Ντρίσκελ Τέιτ, αναλυτής της GEM και συγγραφέας της έκθεσης.

Το μεθάνιο είναι 25 φορές πιο ισχυρό ως αέριο θερμοκηπίου από το διοξείδιο του άνθρακα. Η GEM είπε ότι οι ετήσιες εκπομπές μεθανίου από την εξόρυξη παγκοσμίως είναι ισοδύναμες με 4,32 δισεκατομμύρια τόνους CO2 όταν υπολογίζονται κατά μέσο όρο σε ένα χρονικό πλαίσιο 20 ετών, το οποίο είναι συγκρίσιμο με το σύνολο των εκπομπών του κλάδου ηλεκτρικής ενέργειας με καύση άνθρακα της Κίνας κάθε χρόνο.

Οι πιθανοί 11,3 εκατομμύρια τόνοι μεθανίου από νέα έργα εξόρυξης άνθρακα είναι το ισοδύναμο των ετήσιων εκπομπών αερίων θερμοκηπίου που βασίζονται στον άνθρακα από το σύνολο των Ηνωμένων Πολιτειών, εκτιμά η GEM.

Μεγάλοι όγκοι μεθανίου που είναι αποθηκευμένοι εντός των ορυχείων έχουν αφεθεί να ανέβουν στην ατμόσφαιρα κατά τη διαδικασία εξόρυξης, αν και ορισμένες περιοχές με βαρύ μεθάνιο, συμπεριλαμβανομένης της επαρχίας Σανξί της Κίνας, προσπαθούν να συλλέξουν και να χρησιμοποιήσουν το αέριο ως πηγή ενέργειας.

Η Κίνα, ο μεγαλύτερος παραγωγός άνθρακα στον κόσμο, είναι υπεύθυνη για το 73% των παγκόσμιων εκπομπών μεθανίου από τα ορυχεία, με το Σανξί μόνο να αντιπροσωπεύει περίπου 13,1 εκατομμύρια τόνους ετησίως, δήλωσε η GEM.

πηγή:cnn.gr

Μενού