Κλιματική αλλαγή: Μπορεί η ρωσική ενεργειακή κρίση να βοηθήσει στον περιορισμό της παγκόσμιας θέρμανσης;

Κατηγορία: ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
Views: 320

Μπορεί η κυβέρνηση να απομακρύνει τη Βρετανία από το ρωσικό φυσικό αέριο, διατηρώντας παράλληλα την ενέργεια προσιτή και πλήττοντας τους στόχους της για την κλιματική αλλαγή;

Ο Μπόρις Τζόνσον έχει δεσμευτεί να δημιουργήσει σύντομα μια ενεργειακή στρατηγική που θα κάνει και τα τρία πράγματα.

Μπορεί να τα καταφέρει και ποια είναι τα πολιτικά εμπόδια που αντιμετωπίζει;

Μερικοί δημοσιογράφοι έχουν ενημερωθεί ότι ο Πρωθυπουργός μπορεί να ενθαρρύνει περαιτέρω έρευνα για το fracking – όπου οι βράχοι ραγίζονται υπόγεια για να απελευθερωθεί αέριο.

Αλλά διαφορετικά η εκτόξευση δεν θα προσφέρει ριζικά νέα πολιτική – μάλλον επιτάχυνση των υπαρχόντων σχεδίων.

Ένα πράγμα είναι ξεκάθαρο – δεν θα υπάρχουν νέοι σταθμοί ηλεκτροπαραγωγής με καύση άνθρακα.

Όμως ο κ. Τζόνσον παρασύρεται προς δύο κατευθύνσεις καθώς σκέφτεται.

Το τμήμα επιχειρήσεων (BEIS), και οι περισσότεροι ειδικοί, του λένε ότι τα υπάρχοντα σχέδια για τη μείωση των ορυκτών καυσίμων για την προστασία του κλίματος θα βοηθήσουν στην προστασία του Ηνωμένου Βασιλείου από τις εκτοξευόμενες παγκόσμιες τιμές πετρελαίου και φυσικού αερίου.

Ζητούν την κρατική στήριξη για μόνωση των σπιτιών ώστε να μειωθεί η ζήτηση για θέρμανση με φυσικό αέριο. Λένε ότι εναλλακτικές λύσεις, όπως οι ηλεκτρικές αντλίες θερμότητας, θα πρέπει να αναπτυχθούν γρήγορα. Και θέλουν πολύ ταχύτερη ανάπτυξη των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και των πυρηνικών.

Οι συντηρητικοί σχολιαστές συμμερίζονται την επιθυμία για νέα πυρηνικά, αλλά επιμένουν ότι το Ηνωμένο Βασίλειο θα πρέπει επίσης να επαναλάβει το fracking για να προστατεύσει το Ηνωμένο Βασίλειο από τις αυξήσεις των τιμών των καυσίμων.

Ο πρωθυπουργός θέλει να ανακοινώσει σχέδια από βραχυπρόθεσμα έως μακροπρόθεσμα.

Άμεσα φθηνά – ή ακόμα και δωρεάν – αποτελέσματα, για παράδειγμα, μπορούν να επιτευχθούν με τη μείωση της χρήσης φυσικού αερίου και πετρελαίου.

Τίθονται μεγάλα ερωτήματα σχετικά με τον μελλοντικό ρόλο της πυρηνικής ενέργειας

Ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας προτρέπει όλους να χαμηλώσουν τον θερμοστάτη κατά ένα βαθμό – κάτι που θα μπορούσε να εξοικονομήσει έως και 10% της ενέργειας θέρμανσης (και του κόστους), λέει.

Η μόνωση είναι μια άλλη γρήγορη επιτυχία – και κάνει το σπίτι σας πιο άνετο. Ακόμη και ένα “λουκάνικο” αποκλεισμού βύθισης για μια πόρτα κάνει μια μικρή διαφορά, όπως και η βασική προστασία από ρεύματα αέρα. Η θέρμανση μόνο των δωματίων που χρησιμοποιείτε είναι μια εύκολη επιτυχία.

Ένα όριο ταχύτητας 55 μίλια/ώρα – η πιο αποτελεσματική ταχύτητα λειτουργίας για πολλά αυτοκίνητα – θα μπορούσε να οριστεί κατά τη διάρκεια της ενεργειακής κρίσης για τη μείωση των εκπομπών άνθρακα. Αυτό θα μπορούσε να αντισταθεί από έναν ελευθεριακό πρωθυπουργό και σε κάθε περίπτωση το Ίδρυμα RAC είπε ότι θα ήταν πιο αποτελεσματικό να πραγματοποιηθούν λιγότερα ταξίδια και να φρενάρει και να επιταχύνει πιο ομαλά.

Τα τρένα θα μπορούσαν να μειώσουν την τελική τους ταχύτητα και οι υπηρεσίες θα μπορούσαν να μειωθούν για να αποφευχθεί η άδειη λειτουργία.

Το κοινό μπορεί να αποδεχτεί τους περιορισμούς εάν πείθονταν για επείγουσα ανάγκη.

Ορισμένοι αναλυτές θέλουν η κυβέρνηση να καταργήσει γρήγορα την πώληση νέων λεβήτων και εστιών αερίου. Οι λέβητες που λειτουργούν με εισαγόμενο αέριο θα αντικατασταθούν από ηλεκτρικές αντλίες θερμότητας που θα τροφοδοτούνται από ηλεκτρική ενέργεια που παράγεται από βρετανικά αιολικά πάρκα.

Αυτό θα μείωνε αμέσως τη ζήτηση, αλλά θα απαιτούσε μια προκλητική αύξηση στις εγκαταστάσεις αντλιών θερμότητας όταν υπάρχουν πολύ λίγοι εγκαταστάτες και κακή αλυσίδα εφοδιασμού.

Άλλοι θέλουν μια κυβερνητική εκστρατεία εξοικονόμησης ενέργειας όπως αυτή που χρησιμοποιήθηκε για την αντιμετώπιση της πετρελαϊκής κρίσης τη δεκαετία του 1970 με αναιδές συνθήματα όπως «Εξοικονομώ ενέργεια – μπάνιο με έναν φίλο».

Τρόμος και τιμές σπιτιών

Τι γίνεται με το μεσοπρόθεσμο;

Εδώ μπαίνει στο παιχνίδι η συζήτηση για το fracking. Όταν ξεκίνησε το fracking στο Ηνωμένο Βασίλειο υπήρχαν μεγάλες ελπίδες ότι η Βρετανία θα μπορούσε να μιμηθεί τη φθηνή ενεργειακή έκρηξη στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Υπήρχαν όμως προβλήματα. Οι χειριστές δεν μπορούσαν να προβλέψουν τις επιπτώσεις της διαδικασίας fracking και οι γείτονες παραπονέθηκαν για μικρές δονήσεις και τιμές κατοικιών. Επιπλέον, οι γεωλόγοι άρχισαν να εγείρουν αμφιβολίες – όχι για την ποσότητα του σχιστολιθικού αερίου στο Ηνωμένο Βασίλειο, αλλά για την πιθανή μας ικανότητα να το βγάλουμε από το έδαφος.

Στη συνέχεια, οι οικονομολόγοι προειδοποίησαν ότι οποιοδήποτε κατακερματισμένο αέριο θα πωλούνταν στην παγκόσμια αγορά, ώστε να μην μειώσει πολύ τις τιμές στο Ηνωμένο Βασίλειο ούτως ή άλλως.

Ο πρώην επικεφαλής του γίγαντα φυσικού αερίου Centrica, Iain Conn – παλαιότερα λάτρης του σχιστόλιθου – δήλωσε στο πρόγραμμα Today του BBC Radio 4: “Δεν νομίζω ότι είναι δυνατόν να ανοίξουν αρκετά πηγάδια ώστε να μπορέσουμε να κάνουμε μια υλική διαφορά στις προμήθειες του Ηνωμένου Βασιλείου”.

Το 2019 η κυβέρνηση έθεσε ένα μορατόριουμ στο fracking, το οποίο σύμφωνα με μια δήλωση Νο 10 θα διαρκέσει έως ότου οι εταιρείες μπορέσουν να εξασφαλίσουν την απόκτηση σχιστολιθικού φυσικού αερίου χωρίς σημαντικές δονήσεις. Αυτή είναι η επίσημη γραμμή – αλλά ένας εκπρόσωπος της Ντάουνινγκ Στριτ είπε ότι τίποτα δεν έχει αποκλειστεί.

Ο Πρωθυπουργός θα μπορούσε, υποθετικά, να ανακοινώσει μια έρευνα που θα μπορούσε ή όχι να ευνοήσει το fracking – αλλά τουλάχιστον θα ανακουφίσει την πολιτική πίεση από ορισμένους από τους υποστηρικτές του.

Η αιολική ενέργεια βρίσκεται επίσης μεσοπρόθεσμα. Η αιολική ενέργεια στην ξηρά είναι φθηνή και σταθερά οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι αρέσει στο ευρύ κοινό. Αυτό δεν εμπόδισε ορισμένες εφημερίδες να τους χαρακτηρίζουν «μισητή» τα αιολικά πάρκα.

Η κυβέρνηση προηγουμένως ανταποκρίθηκε στις πιέσεις των τοπικών αντιρρησιών και επέβαλε κανόνες που ουσιαστικά επιτρέπουν μόνο σε έναν διαδηλωτή να σκοτώσει ένα έργο.

Πολλά σπίτια στο Ηνωμένο Βασίλειο δεν είναι καλά μονωμένα

Οι χειριστές λένε ότι χρειάζονται αλλαγή αυτών των κανόνων.

Τα υπεράκτια αιολικά πάρκα χρειάζονται έως και 20 χρόνια για να αναπτυχθούν αυτή τη στιγμή. Ωστόσο, οι φορείς εκμετάλλευσης λένε ότι νέοι στρόβιλοι θα μπορούσαν να περιστρέφονται μέσα σε μόλις δύο χρόνια, εάν η κυβέρνηση δώσει περισσότερους πόρους στις αρχές που δεν έχουν χρήματα και δίνουν τη συγκατάθεσή τους.

Τότε οι υπεράκτιες δραστηριότητες πετρελαίου και φυσικού αερίου είναι ένα μεσοπρόθεσμο έως μακροπρόθεσμο στοίχημα. Χρειάζονται κατά μέσο όρο 28 χρόνια για να ξεκινήσουν την παραγωγή, αλλά και αυτά θα μπορούσαν να γίνουν γρήγορα.

Στη Βόρεια Θάλασσα δεν έχει απομείνει καμία ποσότητα ορυκτών καυσίμων. Πολλά αποθέματα έχουν εξαντληθεί και όλα τα προϊόντα θα πωλούνται σε παγκόσμιες τιμές ούτως ή άλλως. Ωστόσο, οι υπουργοί αποφάσισαν πριν από τον πόλεμο του Βλαντιμίρ Πούτιν ότι ήταν καλύτερο να προμηθευτεί το βρετανικό αέριο με θέσεις εργασίας και φόρους στο Ηνωμένο Βασίλειο παρά με υγροποιημένο αέριο από το εξωτερικό, με περισσότερες επιπτώσεις στο περιβάλλον.

Αυτό ήταν αμφιλεγόμενο: ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας θέλει να σταματήσει όλες τις νέες εργασίες ορυκτών καυσίμων επειδή έχουν ήδη βρεθεί αρκετά για να καταστρέψουν το κλίμα.

Τι γίνεται με μακροπρόθεσμα;

Οι ίδιοι βουλευτές που απαιτούν το fracking υποστηρίζουν επίσης νέους πυρηνικούς σταθμούς – αλλά αναμένεται να χρειαστούν δεκαετίες για να κατασκευαστούν και το τρέχον περιστατικό στον αντιδραστήρα του Τσερνομπίλ στην Ουκρανία δεν θα διευκολύνει τη διαδικασία συναίνεσης.

Ορισμένοι περιβαλλοντολόγοι υποστηρίζουν επίσης την πυρηνική ενέργεια για την κάλυψη των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας όταν ο άνεμος δεν φυσάει.

Αλλά η κυβέρνηση δεν το είχε αγκαλιάσει μέχρι πρόσφατα λόγω των φόβων του κοινού, της απουσίας αποθήκευσης απορριμμάτων και – σημαντικό – του κόστους. Τα πυρηνικά έρχονται σε περίπου £ 90 ανά μεγαβατώρα, ενώ ο νέος υπεράκτιος άνεμος είναι περίπου το μισό από αυτό.

Αλλά μετά από δεκαετίες απόκλισης από τους Τόρις και τους Εργατικούς, ο άνεμος ξεκάθαρα φυσάει τον πυρηνικό δρόμο. Και ο κ. Johnson θα προσφέρει μια νέα ώθηση για το Sizewell C και μια ώθηση για τους μίνι αντιδραστήρες . Οι λάτρεις των πυρηνικών λένε ότι το Ηνωμένο Βασίλειο χρειάζεται μια ολόκληρη σειρά από νέα πυρηνικά για να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στο ενεργειακό μείγμα.

Θα αποδέχονταν οι χρήστες του αυτοκινητόδρομου ένα όριο ταχύτητας 55 μίλια/ώρα εάν αυτό ωφελούσε το περιβάλλον;

Είναι δυνητικά μια κρίσιμη στιγμή στην ενεργειακή ιστορία του Ηνωμένου Βασιλείου.

Η κυβέρνηση έχει επικριθεί για την αποτυχία να τηρήσει τις υποσχέσεις της για την κλιματική αλλαγή, αλλά οι πύραυλοι του κ. Πούτιν μπορεί να έχουν σχέδια με τούρμπο για να βελτιώσουν την επίτευξη ενεργειακής ασφάλειας με παράλληλη μείωση των εκπομπών.

Οι Εργατικοί άδραξαν τη στιγμή απαιτώντας αυτό που αποκαλούν ενεργειακό σπριντ – ενισχύοντας τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και την πυρηνική ενέργεια.

Λέει ότι η μόνωση 19 εκατομμυρίων κατοικιών σε μια δεκαετία θα μειώσει τις εισαγωγές φυσικού αερίου στο Ηνωμένο Βασίλειο κατά 15% και θα εξοικονομήσει έως και 400 λίρες από τον μέσο λογαριασμό ενέργειας.

Ο καγκελάριος Rishi Sunak έχει μέχρι στιγμής αρνηθεί να δεσμευτεί για μια σημαντική μακροπρόθεσμη στρατηγική ανακαίνισης σπιτιού και ενεργειακής απόδοσης που θα μπορούσε να κρατήσει χαμηλούς λογαριασμούς.

Οι Εργατικοί πιστεύουν ότι η πρόοδος έχει καθυστερήσει επειδή η κυβέρνηση αισθάνεται την ανάσα των σκεπτικιστών για το κλίμα πάνω από τον ώμο της.

Οι Φιλελεύθεροι Δημοκράτες και οι Πράσινοι απαιτούν εδώ και καιρό σκληρότερη δράση για την εξοικονόμηση ενέργειας και την οικιακή ηλεκτρική ενέργεια χαμηλών εκπομπών άνθρακα.

Έτσι, το fracking μπορεί να αρπάξει τους τίτλους στην προσεχή ομιλία του πρωθυπουργού.

Αλλά η πραγματική δοκιμασία θα είναι αν επιτέλους η κυβέρνηση είναι πρόθυμη να επενδύσει τα μετρητά και τις πολιτικές για να επιτύχει τους κλιματικούς στόχους της, να κρατήσει τους λογαριασμούς και να μας προστατεύσει από τον πόλεμο του κ. Πούτιν.

Πηγή : bbc.com

Μπορεί να σου αρέσει επίσης…

Επόμενο άρθρο
Κίνδυνος σοβαρής αύξησης των εκπομπών μεθανίου από τα έργα εξόρυξης άνθρακα παγκοσμίως
Προηγούμενο άρθρο
Εγκαταλελειμμένος πύραυλος «χτυπά τη Σελήνη» – επιστήμονες
Μενού