«Βαφτίσια» ενός άλλου κόσμου: Ο διαγωνισμός «NameExoWorlds 2022» της IAU γίνεται και στην Ελλάδα με τη συμμετοχή σχολείων

Κατηγορία: ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ
Views: 575

Καθώς συνεχώς ανακαλύπτονται άλλοι κόσμοι πέρα από το ηλιακό μας σύστημα, προκύπτει η ανάγκη να “βαφτιστούν” και στη διαδικασία αυτή μπορούν να συμμετάσχουν και Έλληνες. Η Διεθνής Αστρονομική Ένωση (IAU) με σχετική πρόσκληση της κάλεσε σε ονοματοδοσία 20 εξωπλανητών που ανακαλύφθηκαν σχετικά πρόσφατα και που πρόκειται να παρατηρηθούν καλύτερα στο μέλλον από το διαστημικό τηλεσκόπιο James Webb Space Telescope (JWST).

Ο διαγωνισμός, ο οποίος είναι ανοιχτός σε όλους – αστροφυσικούς και μη – “τρέχει” ήδη σε εθνικό επίπεδο. Τα τρία καλύτερα ονόματα από κάθε χώρα θα προωθηθούν στην IAU για την τελική επιλογή. Στην Ελλάδα την ομάδα που θα ‘κατεβάσει’ την πρόταση για να δοθεί όνομα σε ένα νέο κόσμο, συντονίζει ο Δημήτρης Μαραγκός, επικοινωνιολόγος στο Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών και συγκεκριμένα στην Επιχειρησιακή Μονάδα BEYOND του Ινστιτούτου Αστρονομίας, Αστροφυσικής, Διαστημικών Εφαρμογών και Τηλεπισκόπησης.

Στην ομάδα θα συμμετέχουν τόσο άτομα όσο και ελληνικά σχολεία και άλλοι φορείς/οργανισμοί που θα κάνουν σχετικές προτάσεις για τα ονόματα των νέων εξωπλανητών. Βασικό ζητούμενο είναι να κατατεθεί η αίτηση στην IAU έως τις 11 Δεκεμβρίου, όπου θα προτείνονται δύο ονόματα, ένα για τον εξωπλανήτη που θα έχει επιλεγεί και ένα για το άστρο του (τον αντίστοιχο ήλιο).

Προκειμένου να ενισχυθεί η πρόταση, προωθείται η διοργάνωση δράσεων εκλαΐκευσης της επιστήμης, προκειμένου να γίνει ευρύτερα γνωστό το αντικείμενο. Στο πλαίσιο αυτό, διοργανώνεται την Κυριακή 4 Δεκεμβρίου (10:00-13:00, ελεύθερη είσοδος) η εκδήλωση “Ανακαλύπτοντας Εξωπλανήτες” στην Ιωνίδειο Σχολή του Πειραιά, όπου θα συμμετέχουν μαθητές, εκπαιδευτικοί, επιστήμονες και οποιοσδήποτε άλλος ενδιαφέρεται. Στην εκδήλωση θα γίνουν ολιγόλεπτες παρουσιάσεις από σχολεία που ‘τρέχουν’ διαστημικά πρότζεκτ και στο τέλος θα γίνει ψηφοφορία ανάμεσα στα επικρατέστερα ονόματα, τα οποία θα έχουν διαλέξει οι μαθητές των εμπλεκόμενων σχολείων, σε συνεργασία με τους εκπαιδευτικούς τους.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Μενού