Θετικός ο αντίκτυπος της παρουσίας της Ελλάδας στην διεθνή έκθεση τουρισμού WTM London 2022

Κατηγορία: ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ - ΤΑΞΙΔΙΑ
Views: 389

«Η Ελλάδα ήταν το παιδί που κανείς δεν ήθελε να παίζει μαζί του και σήμερα όλοι το καλούν στα πάρτι τους, είπε στο Λονδίνο πολύ σημαντικός διεθνής  παράγοντας του τουρισμού, στο πλαίσιο της μεγαλύτερης έκθεσης τουρισμού του κόσμου.  Και πράγματι στην WTM London 2022 η Ελλάδα πρωταγωνίστησε με νέο περίπτερο,  με καινοτομίες και events , με αυτοπεποίθηση και σιγουριά για το μέλλον του τουρισμού».  Αυτό αναφέρει σε ανάρτησή του στα κοινωνικά δίκτυα ο γενικός γραμματέας του ΕΟΤ Δημήτρης Φραγκάκης που έδωσε το “παρών” στην διεθνή τουριστική έκθεση, η οποία έκλεισε τις πύλες της σπάζοντας όλα τα ρεκόρ επισκεπτών προηγούμενων ετών και του 2019, όπως τόνισαν στο ΑΠΕ-ΜΠΕ στελέχη του ΕΟΤ.  


Με την Ελλάδα να βρίσκεται στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος σε αυτό το σημαντικό τουριστικό γεγονός, ο ΕΟΤ διοργάνωσε για πρώτη φορά στο Λονδίνο τα Greek Travel Awards 2022, με  το Γραφείο του ΕΟΤ Ην. Βασιλείου & Ιρλανδίας σε συνεργασία με 7 σπεσιαλίστες Tour Operators,  να επικοινωνεί με τους πελάτες τους που είχαν επισκεφθεί την Ελλάδα ώστε να λάβουν μέρος στην ψηφοφορία για τους ελληνικούς προορισμούς. Και πως θα μπορούσε να γίνει διαφορετικά όταν τη φετινή χρονιά ο υπουργός Τουρισμού Βασίλης Κικίλιας έκανε λόγο ότι 3 εκατομμύρια Βρετανών επισκέφτηκαν την Ελλάδα, ενδεικτικό της αγάπης που δείχνουν οι Βρετανοί τουρίστες τόσο για τα ελληνικά νησιά όσο και για την ηπειρωτική Ελλάδα, αλλά και για την ελληνική γαστρονομία. 
Συγκρατημένη αισιοδοξία ως προς την εξέλιξη του τουρισμού το 2023


Πέραν των μεγάλων περιφερειών και δήμων της Χώρας που αποτέλεσαν μέρος της ελληνικής συμμετοχής στην WTM London 2022 και ήδη έχουν επικοινωνήσει τις δράσεις τους, το ΑΠΕ-ΜΠΕ συνομίλησε με εκπροσώπους ξεχωριστών νησιωτικών προορισμών,  που με τη σειρά τους προσδοκούν αύξηση των τουριστικών ροών από τις διεθνείς αγορές.  Μάλιστα με συγκρατημένη αισιοδοξία ως προς την εξέλιξη του τουρισμού είδαν πολλοί εκπρόσωποι προορισμών να ολοκληρώνεται η διεθνής έκθεση WTM 2022 την περασμένη Τετάρτη 9 Νοεμβρίου 2022. Μετά από πλήθος συναντήσεων, εκπρόσωποι φορέων μεταφέρουν στο ΑΠΕ – ΜΠΕ τις αλλαγές στις ταξιδιωτικές τάσεις που διαπίστωσαν ύστερα από δύο χρόνια πανδημίας καθώς και το τρέχον κλίμα υπό συνθήκες υψηλού ενεργειακού κόστους και οικονομικών πιέσεων. 
Αστυπάλαια: Το μέλλον του τουρισμού βρίσκεται στην αειφορία 
«Το μέλλον του τουρισμού βρίσκεται στην αειφορία και τη διατήρηση της αυθεντικότητας όπως φάνηκε από τις προγραμματισμένες επαφές  και τις παρουσιάσεις μας σε διεθνή ΜΜΕ και τουριστικά πρακτορεία στην έκθεση WTM. Η Αστυπάλαια κινείται σε αυτή την κατεύθυνση, γεγονός που της ανοίγει ένα “παράθυρο” στις διεθνείς αγορές», δήλωσε ο Δήμαρχος Αστυπάλαιας Νίκος Κομηνέας. 
Σκόπελος: Θετικά είναι τα μηνύματα  στη WTM για την νέα τουριστική χρονιά
«Θετικά είναι τα μηνύματα που εισπράξαμε στη WTM. Παρά τη διεθνή κρίση, το ενδιαφέρον για Σκόπελο παραμένει σε υψηλά επίπεδα τόσο από tour operators όσο και από μικρότερα γραφεία. Σε αυτό έχει συμβάλει και η αναγνωρισιμότητα μέσα από δημοσιεύματα αλλά και την πρωτότυπη προβολή του Δήμου σε παραστάσεις του Mamma Mia στο Λονδίνο», εξηγεί η Πρόεδρος της Επιτροπής Τουρισμού του Δήμου Σκοπέλου, Ιωάννα Ευσταθίου. 
Λειψοί: Η αναζήτηση μικρών προορισμών με παρθένα φύση αποτελεί μία νέα σημαντική τάση 
«Η αναζήτηση μικρών προορισμών με παρθένα φύση όπως των Λειψών, αποτελεί μία νέα σημαντική τάση σύμφωνα με τις εκτιμήσεις ειδικών στη διεθνή έκθεση. Ιδιαίτερη εντύπωση προκάλεσε μάλιστα το “πράσινο” κάλεσμα του Δήμου για διακοπές χωρίς οργανωμένες ξαπλώστρες στις παραλίες μας», ανέφερε ο Δήμαρχος Λειψών Φώτης Μάγγος. 
Ίος: Αισιοδοξία για το 2023 αλλά όχι εφησυχασμός
«Παρά την παγκόσμια οικονομική κρίση, το κλίμα ήταν αισιόδοξο, ωστόσο δεν υπήρχαν περιθώρια επανάπαυσης στο Λονδίνο. Έγιναν στοχευμένες συναντήσεις για την Ίο με δημόσιους φορείς, εκπροσώπους διεθνών ΜΜΕ και επηρεαστές στα social media κυρίως από Αγγλία και Αμερική με έμφαση σε activities, honeymooners, καταδύσεις και άλλες μορφές τουρισμού, ενώ εξετάζεται η συνεργασία και με τουριστικά πρακτορεία», πρόσθεσε ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Ιητών, Πλούτωνας Κοριτσιάδης. 
Κάλυμνος: Έντονο ενδιαφέρον για τον τουρισμό περιπέτειας 
«Ο Δήμαρχος Καλυμνίων Δημήτρης Διακομιχάλης δήλωσε: «Σε συναντήσεις των συμβούλων τουρισμού του Δήμου στην έκθεση του Λονδίνου διερευνήθηκε η συνεργασία με tour operators σε επίπεδο προβολής με στόχο την αξιοποίηση του θετικού κλίματος που έχει διαμορφωθεί στην αγορά για την Κάλυμνο. Παράλληλα υπήρξε έντονο ενδιαφέρον για τον τουρισμό περιπέτειας στο νησί από έγκυρους δημοσιογράφους και bloggers που ενημερώθηκαν για το “προϊόν” του προορισμού». 
Άνδρος: «Φυσιολατρία, παράδοση, τοπική κουζίνα και πεζοπορία  ήταν στην κορυφή των επαφών
«Φυσιολατρία, παράδοση, τοπική κουζίνα και πεζοπορία στην Άνδρο ήταν στην κορυφή της ατζέντας στις επαφές μας στη WTM με δημοσιογράφους, tour operator και influencers  που μας επισήμαναν την αλλαγή πλεύσης των ταξιδιωτών προς μια άλλη προσέγγιση διακοπών τα τελευταία χρόνια, πιο κοντά στον χαρακτήρα του νησιού μας», σχολίασε ο Αντιδήμαρχος Τουρισμού Δήμου Άνδρου, Νίκος Μουστάκας. 
Νάξος και Μικρές Κυκλάδες: Ενθαρρυντικές είναι οι προοπτικές για το νέο έτος 
«Νάξος και Μικρές Κυκλάδες αναδείχθηκαν μέσα από προγραμματισμένες συναντήσεις με επαγγελματίες, φωτογράφους και ταξιδιωτικούς συντάκτες, ενώ παράλληλα παρουσιάσαμε τον προορισμό σε επιλεγμένο κοινό στο περίπτερο του ΕΟΤ. Οι προοπτικές για το νέο έτος είναι ενθαρρυντικές, οι τουριστικές ροές στο νησί συνεχίζονται και τώρα, αλλά δεν πρέπει να αγνοούμε και τον ενεργειακό “χειμώνα” που θα ακολουθήσει», σημειώνει ο Αντιδήμαρχος Τουρισμού Δήμου Νάξου και Μικρών Κυκλάδων, Βαγγέλης Κατσαράς. 
Το μεγάλο στοίχημα για την Κρήτη είναι η επέκταση της τουριστικής περιόδου 
Σε αυτό το μεγάλο διεθνές ραντεβού, περιφέρειες, δήμοι, ιδιώτες από την Ελλάδα έδωσαν βροντερό “παρών” στην WTM. Ωστόσο πολλοί δήμοι, όπως ο  δήμος  Ρεθύμνης, δεν συμμετείχαν παρόλο που το Ρέθυμνο σφίζει από Άγγλους και Γερμανούς, που έρχονται την καλοκαιρινή περίοδο, διότι όπως τόνισε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η Αντιδήμαρχος Τουρισμού Δήμου Ρεθύμνης, Πέπη Μπιρλιράκη, οι στόχοι του δωδεκάμηνου τουρισμού περνούν κυρίως μέσα από εξειδικευμένες εκθέσεις και αγορές. 
Το μεγάλο στοίχημα για το δήμο Ρεθύμνης και την Κρήτη είναι η επέκταση της τουριστικής περιόδου, από επισκέπτες που ταξιδεύουν και το χειμώνα. Μια τέτοια αγορά είναι η Γαλλία, η Αμερική, η μέση Ανατολή κλπ, εξηγεί η κυρία Μπιρλιράκη. Έτσι φέτος το Ρέθυμνο βρίσκεται ήδη σε τουριστική έκθεση στις ΗΠΑ, ετοιμάζει Βαλίτσες για έκθεση στη Μέση Ανατολή το επόμενο διάστημα, ενώ για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά, ο Δήμος Ρεθύμνης συμμετείχε δυναμικά στη σημαντικότερη διεθνή τουριστική έκθεση της Γαλλίας, IFTM Top Resa.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Μπορεί να σου αρέσει επίσης…

Επόμενο άρθρο
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προσκαλεί σε ανοικτή συζήτηση για τις βιώσιμες και ολοκληρωμένες εργασιακές και μαθησιακές διαδρομές για τη νεολαία στην Ελλάδα
Προηγούμενο άρθρο
Χατζηδάκης: Σήμερα στη Βουλή το νέο ασφαλιστικό νομοσχέδιο
Μενού