Τα σενάρια για να εφαρμοστεί η απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας για τους μισθούς και τα αναδρομικά των ένστολων εξετάζει η κυβέρνηση.
Στο υπουργείο οικονομικών εκτιμούν ότι το σκεπτικό της απόφασης του ΣτΕ επιτρέπει τον περιορισμό του χρονικού ορίζοντα των αναδρομικών, ενώ είναι ανοιχτή η πρόβλεψη μικρότερων περικοπών από αυτές που χαρακτηρίστηκαν αντισυνταγματικές.
Εξετάζεται η καταβολή των χρημάτων να γίνει σταδιακά από φέτος, ενώ πρόβλημα είναι οι αθρόες προαγωγές που έγιναν το 2013. Η αναπροσαρμογή των αποδοχών θα πρέπει να γίνει με βάση του νέους βαθμούς των ένστολων και αυτό πολλαπλασιάζει το ετήσιο κόστος για το μισθολόγιο τους.
Στο υπουργείο οικονομικών επανεξετάζεται το μισθολόγιο των ένστολων έτσι ώστε να ψαλιδιστούν οι μειώσεις που είχαν γίνει.
Πάντως ειδικά για τους ενστόλους δεν εφαρμόστηκαν, κατόπιν διαπραγμάτευσης, ψηφισμένες περικοπές στο μισθολόγιό τους, ενώ έλαβαν και εφάπαξ εισοδηματική ενίσχυση με την καταβολή κοινωνικού μερίσματος. Δεν αποκλείεται στο τελικό ποσό των αναδρομικών να αφαιρεθεί το κοινωνικό μέρισμα των 500 ευρώ από όσους το πήραν.
Η πρώτη παράμετρος, αφορά το εάν υπάρχει η νομική δυνατότητα συσταλτικής ερμηνείας των συγκεκριμένων αποφάσεων του ΣτΕ (η πρώτη αίσθηση συνηγορεί υπέρ αυτού), ήτοι ο περιορισμός του χρονικού ορίζοντα των αναδρομικών ή η δυνατότητα για θεσμοθέτηση μικρότερων περικοπών από αυτές που κρίθηκαν αντισυνταγματικές.
Για το συγκεκριμένο ζήτημα, ήδη πραγματοποιήθηκαν, σύμφωνα με πληροφορίες, συσκέψεις των νομικών υπηρεσιών του υπουργείου Οικονομικών με το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους, για να αξιολογηθεί το σκεπτικό των αποφάσεων.
Η δεύτερη παράμετρος, αφορά το γεγονός ότι περίπου 75.000 ένστολοι έλαβαν κοινωνικό μέρισμα με αποκλειστικό κριτήριο το ύψος των αποδοχών τους (δεν έπρεπε να υπερβαίνουν τα 1.500 ευρώ). Το ερώτημα που ανακύπτει είναι εάν θα πρέπει, με την αποκατάσταση των αποδοχών στο πρότερο ή σε υψηλότερο επίπεδο από το τρέχον, να επιστραφούν στο Δημόσιο τα ποσά του μερίσματος.
Τέλος, η τρίτη παράμετρος αφορά το εάν, με δεδομένο ότι ως «αντιστάθμισμα» στις περικοπές των αποδοχών είχαν «ξεπαγώσει» οι μισθολογικές προαγωγές, η αναπροσαρμογή των αποδοχών μετά την απόφαση του ΣτΕ θα γίνει με βάση τους νέους βαθμούς.
Μη αμελητέο, φυσικά, ζήτημα, είναι το δημοσιονομικό κόστος που θα προκύψει τελικά, με τον κ. Σταϊκούρα να σημειώνει χθες ότι η κυβέρνηση εξετάζει τρόπους κάλυψης του δημοσιονομικού κενού, προκειμένου να καταβληθούν τα αναδρομικά στους ένστολους, καθώς η απόφαση του ΣτΕ εκδόθηκε το 2014.
Παράγοντες του οικονομικού επιτελείου αναφέρουν ότι οι εκτιμώμενες δημοσιονομικές επιδόσεις του τρέχοντος έτους καλύπτουν ένα μέρος του κόστους, αλλά υπάρχει προβληματισμός για το 2015, έτος κατά το οποίο ήδη προβλέπεται, με βάση το Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο, δημοσιονομικό κενό ύψους 911 εκατ. ευρώ.
Η Ολομέλεια του ΣτΕ έκρινε ότι οι περικοπές των αποδοχών όλων των ένστολων και όλων των Σωμάτων που έγιναν αναδρομικά από την 1η Αυγούστου 2012 κατ’ επιταγή του νόμου 4093/2012 είναι αντισυνταγματικές.
Οι ανώτατοι δικαστές επισημαίνουν ότι oι αποδοχές των ένστολων πρέπει “να είναι επαρκείς για αξιοπρεπή διαβίωση και ανάλογες της σημασίας της αποστολής τους για το κράτος”.
Ακόμη αναφέρεται στις δικαστικές αποφάσεις ότι από τις επιταγές των άρθρων 23, 29 και 45 του Συντάγματος απορρέει η αρχή της ιδιαίτερης μισθολογικής μεταχείρισης των ένστολων.
Όπως αναφέρουν οι δικαστές, το κράτος μπορεί να προβεί σε μείωση του βασικού μισθού ή των επιδομάτων των ένστολων, όμως η μείωση αυτή δεν μπορεί να γίνει χωρίς να έχει προηγουμένως εκτιμηθεί το δημοσιονομικό όφελος, σε σχέση με τις επιπτώσεις που η μείωση αυτή να έχει στην λειτουργία των ενόπλων αυτών Σωμάτων, καθώς και αν η μείωση είναι αναγκαία ή θα μπορούσε να αναπληρωθεί με άλλα μέτρα ισοδύναμου αποτελέσματος, με μικρότερο κόστος για το προσωπικό των Ενόπλων Δυνάμεων.
Πηγή: newsbomb.gr