Σημαντικές ποινές σε όσους δεν δέχονται κάρτες

Κατηγορία: ΕΡΓΑΣΙΑ
Views: 118

newego_LARGE_t_420_54609379Με ποινές φυλάκισης, κλείσιμο της επιχείρησης και υψηλά χρηματικά πρόστιμα κινδυνεύουν όσοι δεν δέχονται πληρωμές με κάρτες, αν και διαθέτουν τα ειδικά τερματικά μηχανήματα. Παράλληλα η κυβέρνηση προωθεί ρύθμιση για την υποχρεωτική χρήση του «πλαστικού χρήματος» σε όλες τις συναλλαγές.

Με υψηλά χρηματικά πρόστιμα -που φτάνουν και το 1 εκατ. ευρώ-, κλείσιμο της επιχείρησης από 3 μήνες έως 1 χρόνο, ακόμα και με 6μηνη φυλάκιση κινδυνεύουν όσοι αρνούνται να δεχθούν πληρωμές με κάρτες, αν και διαθέτουν μηχανάκια POS.

Από τον περασμένο Ιούλιο -με την επιβολή των capital controls- σημειώθηκε κατακόρυφη αύξηση των συναλλαγών με κάρτες (πιστωτικές, χρεωστικές και προπληρωμένες). Παράλληλα όμως υπήρξαν και πολλές καταγγελίες για επιχειρήσεις οι οποίες αν και ήταν εφοδιασμένες με POS δεν δέχονταν κάρτες.

Μάλιστα η Ελληνική Ενωση Τραπεζών, απαντώντας στο ερώτημα αν μια επιχείρηση μπορεί να επιλέξει να πληρώνεται αποκλειστικά με μετρητά και να αρνηθεί συναλλαγές με κάρτες, σημειώνει πως σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία όποιος αρνείται την πληρωμή με πιστωτικές, χρεωστικές και προπληρωμένες κάρτες τιμωρείται με βαρύτατα πρόστιμα ή και φυλάκιση.

Ειδικότερα, λόγω των περιορισμών στην κίνηση κεφαλαίων, οι συναλλαγές στη χώρα μας βρίσκονται σε ειδικό καθεστώς. Για την ομαλή διεξαγωγή των συναλλαγών υπάρχει πρόβλεψη στον Ποινικό Κώδικα, αλλά και με σειρά νομοθετημάτων. Συνεπώς:

Οποιος σε περίπτωση κοινής ανάγκης δεν προσφέρει τη βοήθεια που του ζητήθηκε και που μπορούσε να την προσφέρει, χωρίς ο ίδιος να διατρέξει ουσιώδη κίνδυνο, τιμωρείται με φυλάκιση μέχρι 6 μηνών (άρθρο 288 Ποινικού Κώδικα-Παρεμπόδιση αποτροπής κοινού κινδύνου και παράλειψη οφειλόμενης βοήθειας).

Οι ποινές
Οποιος αρνείται να δεχτεί για πληρωμή νομίσματα που έχουν νόμιμη κυκλοφορία στο κράτος τιμωρείται με πρόστιμο (Αρθρο 452 Ποινικού Κώδικα-Αρνηση αποδοχής νομισμάτων).

Σειρά κυρώσεων προβλέπει και το άρθρο 13α του Ν. 2251/1994 και συγκεκριμένα, σε επιχειρήσεις για τις οποίες υπάρχουν καταγγελίες στη Γενική Γραμματεία Καταναλωτή ότι δεν αποδέχονται πληρωμές με κάρτες:

  • Γίνεται σύσταση για συμμόρφωση, εντός οριζόμενης προθεσμίας.
  • Αν δεν συμμορφωθεί επιβάλλεται πρόστιμο από 1.500 έως 1 εκατομμύριο ευρώ. Σε περίπτωση που εκδοθούν σε βάρος του ίδιου προμηθευτή περισσότερες από 3 αποφάσεις επιβολής προστίμου, το ανώτατο όριο προστίμου διπλασιάζεται.
  • Προσωρινή διακοπή της λειτουργίας της επιχείρησης ή τμήματός της για χρονικό διάστημα από 3 μήνες έως 1 έτος (σε περίπτωση που εκδοθούν σε βάρος του ίδιου προμηθευτή περισσότερες από 3 αποφάσεις επιβολής προστίμου).

Επίσης σε βάρος του προμηθευτή που δεν απαντά σε καταγγελίες καταναλωτών ο υπουργός Ανάπτυξης μπορεί να προβεί σε: α) σύσταση για συμμόρφωση, εντός οριζόμενης προθεσμίας, με προειδοποίηση επιβολής προστίμου, β) επιβολή προστίμου από 500 ευρώ έως 5.000 ευρώ, γ) επιβολή προστίμου από 5.000 ευρώ έως 50.000 ευρώ, σε περίπτωση υποτροπής. Τα ποσά των προστίμων της παρούσας παραγράφου περιέρχονται στον Κρατικό Προϋπολογισμό.

Σύμφωνα με το άρθρο 18α Ν. 146/1914 απαγορεύεται η καταχρηστική εκμετάλλευση, από μία ή περισσότερες επιχειρήσεις, της σχέσης οικονομικής εξάρτησης στην οποία βρίσκεται προς αυτήν ή αυτές μία επιχείρηση, η οποία κατέχει θέση πελάτη ή προμηθευτή, ακόμη και ως προς ένα ορισμένο είδος προϊόντων ή υπηρεσιών και δεν διαθέτει ισοδύναμη εναλλακτική λύση. Η καταχρηστική αυτή εκμετάλλευση της σχέσης οικονομικής εξάρτησης δύναται να συνίσταται ιδίως στην επιβολή αυθαίρετων όρων συναλλαγής, στην εφαρμογή διακριτικής μεταχείρισης ή στην αιφνίδια και αδικαιολόγητη διακοπή μακροχρόνιων εμπορικών σχέσεων.

Να σημειωθεί ότι διοικητικές και ποινικές κυρώσεις προβλέπονται και από το άρθρο 19 του νόμου 4177/2013.

Θα πρέπει ακόμα να σημειωθεί ότι και στην ΤΕΙΡΕΣΙΑΣ τηρείται αρχείο σχετικό με την αποδοχή καρτών ως μέσου πληρωμής. Συγκεκριμένα λειτουργεί το Αρχείο Καταγγελθεισών Συμβάσεων Επιχειρήσεων (ΣΚΣΕ) το οποίο περιλαμβάνει δεδομένα για επιχειρήσεις των οποίων οι συμβάσεις για την αποδοχή καρτών, ως μέσου πληρωμής, έχουν καταγγελθεί.

Αθέτηση όρων

Οι καταγγελίες σχετίζονται με λόγους που αφορούν την αθέτηση των όρων των συμβάσεων των συναλλαγών (π.χ. αποδοχή καρτών που έχουν δηλωθεί ως απολεσθείσες, εικονικές συναλλαγές, αυτοχρηματοδότηση κ.λπ.). Το εν λόγω αρχείο άρχισε να λειτουργεί το 2006. Τα στοιχεία των επιχειρήσεων παραμένουν στο αρχείο για 5 χρόνια από την ημερομηνία της καταγγελίας. Μετά την πάροδο της 5ετίας τα δεδομένα του αρχείου διαγράφονται αυτόματα.

Εφη Καραγεώργου

Υποχρεωτική χρήση POS για όλες τις αγοραπωλησίες

Νομοθετική ρύθμιση για σταδιακή επέκταση του «πλαστικού χρήματος» σε όλες τις συναλλαγές με ταυτόχρονο περιορισμό των μετρητών ετοιμάζει το υπουργείο Οικονομικών, συνδέοντας τις πληρωμές με κάρτες με το αφορολόγητο όριο και τις εκπτώσεις δαπανών.

Το σχέδιο προβλέπει την υποχρεωτική χρήση των ειδικών τερματικών μηχανημάτων (POS) για όλες τις λιανικές πωλήσεις από καταστήματα και επιχειρήσεις και παροχή υπηρεσιών από τους ελεύθερους επαγγελματίες (γιατροί, δικηγόροι, υδραυλικοί κ.ά.) και σύνδεσή τους με τη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων.

Η αρχή θα γίνει από συγκεκριμένους κλάδους της αγοράς, όπως η εστίαση, η διαμονή σε ξενοδοχεία κ.ά. αλλά και από επιτηδευματίες που συγκεντρώνουν υψηλά ποσοστά φοροδιαφυγής, όπως γιατροί, δικηγόροι, ηλεκτρολόγοι, μηχανικοί, υδραυλικοί κ.ά.

Παράλληλα θα μειωθεί δραστικά το όριο των συναλλαγών με μετρητά τόσο μεταξύ επιχειρήσεων και προμηθευτών όσο και για τις αγορές καταναλωτών. Ενα από τα σενάρια που εξετάζεται είναι να τεθεί πλαφόν στις πληρωμές μετρητών με όριο τα 200-300 ευρώ. Επισημαίνεται ότι με βάση το ισχύον καθεστώς η πληρωμή συναλλαγών μεταξύ επιχειρήσεων άνω των 500 ευρώ γίνεται υποχρεωτικά μέσω του τραπεζικού συστήματος, ενώ οι αγορές από ιδιώτες, όταν ξεπερνούν 1.500 ευρώ, εξοφλούνται αποκλειστικά με χρεωστικές ή πιστωτικές κάρτες ή με επιταγές.

Εκπτωση φόρου
Με τη νέα ρύθμιση η Εφορία θα αναγνωρίζει μόνο τις δαπάνες με «πλαστικό χρήμα». Ετσι οι μισθωτοί και οι συνταξιούχοι για να κερδίσουν την έκπτωση φόρου μέχρι 2.100 ευρώ και συνεπώς το αφορολόγητο όριο των 9.550 ευρώ θα πρέπει να πραγματοποιούν όλες τις δαπάνες που δηλώνουν στη φορολογική τους δήλωση με «πλαστικό χρήμα» ή μέσω τραπεζικού συστήματος.

Το ίδιο θα ισχύει και για τις φοροαπαλλαγές για γιατρούς και νοσοκομειακή περίθαλψη.

Παράλληλα για τους επιτηδευματίες όλες οι επαγγελματικές δαπάνες που εκπίπτουν από τα ακαθάριστα έσοδά τους θα πρέπει να γίνονται με ηλεκτρονικό τρόπο και όχι μόνο όσες είναι άνω των 500 ευρώ όπως ισχύει σήμερα.

Στην Ελλάδα σήμερα κυκλοφορούν και είναι ενεργές σχεδόν 15 εκατομμύρια κάρτες πληρωμών, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της Ελληνικής Ενωσης Τραπεζών. Αυτό σημαίνει ότι ανά κάτοικο αντιστοιχεί 1,4 κάρτες πληρωμών, έναντι μέσου όρου 1,5 κάρτες πληρωμών ανά κάτοικο στα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Μάλιστα το δεύτερο εξάμηνο 2015 εκδόθηκαν περισσότερες από 1,5 εκατομμύριο χρεωστικές κάρτες, λόγω της επιβολής των capital controls.

Σύμφωνα δε με τα στοιχεία της ΕΚΤ: το 2014 σε κάθε Ελληνα αντιστοιχούσαν 8 συναλλαγές με κάρτες πληρωμών (εξαιρουμένων των αναλήψεων μετρητών), έναντι μέσου όρου 93 συναλλαγών ανά κάτοικο στην ΕΕ. Την ίδια χρονιά ο τζίρος με κάρτες που εκδόθηκαν στην Ελλάδα ανήλθε στα 4,7 δισ. ευρώ ή 428 ευρώ ανά κάτοικο, έναντι μέσου όρου 3.947 ευρώ ανά κάτοικο στην ΕΕ.

Τα στοιχεία δείχνουν ότι ακόμη και πέρυσι, μετά τη σημαντική αύξηση τόσο των συναλλαγών όσο και του τζίρου με κάρτες, η Ελλάδα εξακολουθούσε να είναι στο 20% του μέσου όρου της ΕΕ, κατέχοντας μια από τις τελευταίες θέσεις.

Απαραίτητο εργαλείο
Το πλαστικό χρήμα σήμερα είναι απαραίτητο εργαλείο για την εξυπηρέτηση της πελατείας και των εισπράξεων οποιασδήποτε επιχείρησης.

Παράλληλα η χρήση των καρτών συνεπάγεται για τους εμπόρους σημαντική μείωση του κόστους διαχείρισης των μετρητών (π.χ. διαχείριση κερμάτων, κόστος χρηματαποστολών, απώλειες από ληστείες, διαχείριση ακατάλληλων προς κυκλοφορία χαρτονομισμάτων, χρόνος εξυπηρέτησης πελατών κ.λπ.) που, με βάση τη διεθνή εμπειρία, σε πολλές περιπτώσεις υπερκαλύπτουν την προμήθεια αποδοχής συναλλαγών καρτών πληρωμών.

Το ετήσιο κόστος διαχείρισης μετρητών, σύμφωνα με τη διεθνή εμπειρία, ανέρχεται από 0,7% έως 2,5% του κύκλου εργασιών της επιχείρησης, ειδικότερα δε στην Ελλάδα εκτιμάται ότι ανέρχεται στο 2,3% του κύκλου εργασιών των επιχειρήσεων, ήτοι 4 δισ. ευρώ περίπου.

Πηγή: ethnos.gr

Μπορεί να σου αρέσει επίσης…

Επόμενο άρθρο
Oι προκηρύξεις πρόσληψης 1.314 εποχικών υπαλλήλων στο υπ. Πολιτισμού
Προηγούμενο άρθρο
Θέση για υπάλληλο γραφείου στη Κυπριακή Πρεσβεία στην Αθήνα
Μενού