Oι πέντε εταιρείες που… έσπασαν τα capital controls

Κατηγορία: ΕΡΓΑΣΙΑ
Views: 146

assets_LARGE_t_420_54892268_type13145Τον δρόμο για την έξοδο της χώρας και πάλι στις αγορές, μετά το 2014, δείχνουν μεγάλοι ελληνικοί επιχειρηματικοί όμιλοι οι οποίοι έχουν προχωρήσει φέτος στην έκδοση ομολογιακών δανείων αλλά και εταιρικών ομολόγων.

 Είναι χαρακτηριστικό ότι πέντε εταιρείες κατάφεραν το τελευταίο τετράμηνο να αντλήσουν κεφάλαια άνω του 1 δισ. ευρώ με ελκυστικά επιτόκια μεταφέροντας τη λήξη των υποχρεώσεών τους το 2021.

Αποτελεί κοινό μυστικό ότι η Αθήνα εξετάζει την επιστροφή του Δημοσίου στις αγορές μέσα στο 2017 με μία ή δύο μικρές και περισσότερο, συμβολικού χαρακτήρα, εκδόσεις, αφού ο επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Μάριο Ντράγκι εντάξει τα ελληνικά ομόλογα στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης (QE). Το «κλειδί» των σχεδίων αυτών κρύβεται στην ταχεία ολοκλήρωση των αξιολογήσεων από τους θεσμούς. Τη δεδομένη στιγμή η απόδοση του ελληνικού ομολόγου αναφοράς κινείται πάνω από το 8% – πάνω από το 6% που ήταν όταν η χώρα είχε επιστρέψει στις αγορές το 2014.

Ομως τα Ελληνικά Πετρέλαια κατάφεραν να ρίξουν τον πήχη κάτω και από το 5%, καθώς πριν από λίγες μέρες στις 7 Οκτωβρίου ολοκληρώθηκε με απόλυτη επιτυχία η διαδικασία έκδοσης νέου ομολόγου πενταετούς διάρκειας, πλήρως εγγυημένου από την εταιρεία. Αντλήθηκαν συνολικά κεφάλαια ύψους 375 εκατ. ευρώ με σταθερό επιτόκιο 4,875%, ενώ οι προσφορές από νέους επενδυτές υπερκάλυψαν σημαντικά το ζητούμενο ποσό, με το βιβλίο προσφορών να ανέρχεται στα 700 εκατομμύρια ευρώ. Σημαντικό μέρος της ζήτησης προήλθε από κατόχους υφισταμένων ομολογιών λήξης Μαΐου 2017 με επιτόκιο 8%.

Τα κεφάλαια της Εκδοσης θα χρησιμοποιηθούν, μερικώς, για την εξαγορά των Ομολογιών λήξης 2017 και, εν μέρει, για την αποπληρωμή άλλων υφισταμένων δανειακών υποχρεώσεων του Ομίλου. Σύμφωνα με τη διοίκηση, «η έκδοση ενισχύει περαιτέρω τον ισολογισμό του ομίλου, καθώς αυξάνει τη μέση ωρίμανση των δανειακών υποχρεώσεών του, διαφοροποιεί τις πηγές χρηματοδότησης και αυξάνει τις διαθέσιμες γραμμές χρηματοδότησης, ενώ παράλληλα μειώνει το χρηματοοικονομικό κόστος».

Στα μέσα Σεπτεμβρίου και η Intralot κατάφερε να αναχρηματοδοτήσει ομολογιακό δάνειο που έληγε το 2018 με νέο που λήγει το 2021 με πολύ χαμηλότερο επιτόκιο από το προηγούμενο (κατά 3 μονάδες βάσης, στο 6,75%). Ο Αντώνιος Κεραστάρης, διευθύνων σύμβουλος του Ομίλου, δήλωσε μεταξύ άλλων ότι «η θερμή υποδοχή των ομολογιών αποτελεί ισχυρή αναγνώριση των διεθνών αγορών για τις επιτυχίες και τις προοπτικές της ΙNTRALOT. Πετύχαμε την έκδοση ομολογιών ύψους 250 εκατ. ευρώ με επιτόκιο 6,750% για την αναχρηματοδότηση υφισταμένων ομολογιών με επιτόκιο 9,750% μειώνοντας δραματικά το κόστος δανεισμού και επιβεβαιώσαμε την πιστοληπτική αξιολόγηση της εταιρείας μας από τους διεθνείς οίκους. Αυτή η εξέλιξη θα μας δώσει σημαντική ώθηση για την επιτυχή υλοποίηση της στρατηγικής ανάπτυξης μας, η οποία βασίζεται σε δύο πυλώνες, ένα ενισχυμένο χαρτοφυλάκιο προϊόντων και υπηρεσιών, και μια σειρά στρατηγικών συνεργασιών σε όλο τον κόσμο».

Υπερκάλυψη κατά 50 εκατ.
Την αρχή των μεγάλων ομολογιακών εκδόσεων είχε κάνει τον περασμένο Ιούνιο ο όμιλος Τιτάν, ο οποίος μέσω της θυγατρικής του Titan Global Finance PLC, άντλησε 300 εκατ. ευρώ μέσω της έκδοσης πενταετούς ομολογιακού δανείου. Το επιτόκιο της δημοπρασίας ανήλθε στο 3,5% και το ζητούμενο ποσό (250 εκατ. ευρώ) υπερκαλύφθηκε κατά 50 εκατ. ευρώ. Τα κεφάλαια που αντλήθηκαν θα χρησιμοποιηθούν για την εξαγορά των ομολογιών εκδόσεώς του με τοκομερίδιο 8,75% και λήξη τον Ιανουάριο 2017, την αποπληρωμή υφισταμένων ομολογιών και την επίτευξη γενικών εταιρικών σκοπών του εκδότη.

Εκτός από αυτές τις τρεις μεγάλες εκδόσεις, σε σύναψη ομολογιακών δανείων προχώρησε ακόμη η MLS Πληροφορική (ύψους 4 εκατ. ευρώ ), ενώ έχουν ήδη δρομολογηθεί και άλλες εκδόσεις από εταιρείες όπως είναι π.χ. η Σελόντα (ύψους 30 εκατ.), το Πλαίσιο (20 εκατ.), η Δάιος (12 εκατ.), η Yalco (10,2 εκατ.), η Δομική Κρήτης (3,1 εκατ.) και η Κρητών Αρτος (2 εκατ.).

ΣΤΟ ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ

Ανοίγει νέους δρόμους το ομόλογο του «Φουρλή»

• Τα εταιρικά ομόλογα αποτιμώνται καθημερινά ώστε οι επενδυτές να μπορούν να τα αγοράζουν ή να τα πουλούν

Στο Χρηματιστήριο Αθηνών στην Κύρια Αγορά θα διαπραγματευτεί το Εταιρικό Ομόλογο της Housemarket AE (του ομίλου Fourlis), συνολικού ύψους 40 εκατ. ευρώ. Πρόκειται για κοινό ομολογιακό δάνειο, άνευ εξασφαλίσεων, με διάρκεια 5 έτη και επιτόκιο 5% σταθερό σε ετήσια βάση, με την έκδοση να υπερκαλύπτεται κατά 25% περίπου.

Ο πρόεδρος του Ομίλου, κ. Βασίλης Φoυρλής, τόνισε ότι «υλοποιούμε έναν νέο τρόπο χρηματοδότησης των ελληνικών επιχειρήσεων. Είναι γνωστό ότι την τελευταία δεκαετία, και ιδιαίτερα μετά το 2008, οι εταιρείες -στην Ευρώπη και αλλού- εκτός του κλασικού τραπεζικού δανεισμού αναζητούν και χρησιμοποιούν και εναλλακτικές μορφές χρηματοδότησης.

Στην Ελλάδα της κρίσης, με τα αυξημένα προβλήματα ρευστότητας, η αγορά των εταιρικών ομολόγων ελληνικού δικαίου μπορεί να αποτελέσει μια τέτοια εναλλακτική λύση. Μπορεί να δώσει τη δυνατότητα σε δυναμικές εταιρείες που θέλουν να αναπτυχθούν και να επενδύσουν, να το κάνουν».

Από την πλευρά του ο πρόεδρος του Ομίλου του Χρηματιστηρίου Αθηνών, κ. Ιάκωβος Γεωργάνας, υποστήριξε ότι «θεωρούμε αυτήν την εισαγωγή ως εκκίνηση της προσπάθειας για τη δημιουργία στην Ελλάδα Αγοράς Εταιρικών Ομολόγων. Αυτό έχει επιτευχθεί σε μεγάλη έκταση σε άλλες ανταγωνίστριες χώρες, όπως η Ισπανία. Εκτιμάται ότι την πρωτοβουλία αυτή θα ακολουθήσουν σύντομα και άλλες ελληνικές εταιρείες».

Οι αποδόσεις
Από το 2006 έχουν εκδοθεί 11 Εταιρικά Ομόλογα, τα οποία διατέθηκαν με δικαίωμα προτίμησης των παλαιών μετόχων, συνολικής αξίας έκδοσης 3 δισ. ευρώ περίπου. Στην Εναλλακτική Αγορά έχει ενταχθεί και διαπραγματεύεται ένα Εταιρικό Κοινό Ομολογιακό Δάνειο από την MLS Πληροφορική. Από τα διεθνή εταιρικά ομόλογα ελληνικών εταιρειών σημειώνεται ότι από το σύνολο των 22 ομολόγων, τα 14 είχαν θετικές επιδόσεις πέρυσι, με τις μεγαλύτερες να εμφανίζουν αυτά της Frigoglass (ετήσια επίδοση 37,3%), της Intralot (5,6%), της Motor Oil με 4,2% και της Τιτάν με 3,1%.

Τα εταιρικά ομόλογα αποτιμώνται καθημερινά και υπάρχει ειδικός διαπραγματευτής που δίνει την απαραίτητη ρευστότητα ώστε οι επενδυτές να μπορούν να αγοράζουν και να πωλούν το ομόλογο οποιαδήποτε στιγμή.

Λειτουργούν ουσιαστικά σαν μετοχές, όμως η επιχείρηση θα προσφέρει και την ετήσια σταθερή απόδοση (coupons). Ο επενδυτής μπορεί να συμμετάσχει εφόσον έχει λογαριασμό στο ΣΑΤ. Δίνει εντολή στον χρηματιστή του, όπως συμβαίνει και με τις αγορές μετοχών, δεσμεύει τα χρήματα και απλώς υπογράφει μαζί με την εταιρεία μία δήλωση, αφού θεωρείται πιστωτής της. Οι ετήσιες αποδόσεις των ομολόγων φορολογούνται όπως οι τόκοι των τραπεζών, δηλαδή με 15%.

 

 

Πηγή: ethnos.gr

Μπορεί να σου αρέσει επίσης…

Επόμενο άρθρο
Ποιοι «κλειδώνουν» σύνταξη πριν από τα 67 σε όλα τα Ταμεία
Προηγούμενο άρθρο
Αναδρομική φορο-βόμβα με τις νέες μειώσεις
Μενού