Freestudies learn English

Η εποχή των αλλεργιών πρόκειται να χειροτερέψει

Κατηγορία: ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
Views: 351

 Η εποχή των αλλεργιών έχει ήδη επιμηκυνθεί λόγω της κλιματικής αλλαγής και οι πάσχοντες μπορούν να αναμένουν ότι θα είναι διπλάσια μέχρι το τέλος του αιώνα, λένε οι επιστήμονες.

Η άφιξη της άνοιξης φέρνει μαζί της την εποχή των αλλεργιών για εκατομμύρια ανθρώπους σε όλο τον κόσμο, καθώς τα ανθισμένα δέντρα και φυτά απελευθερώνουν γύρες που προκαλούν αλλεργίες. Τώρα, χάρη στην κλιματική αλλαγή, η εποχή των αλλεργιών πρόκειται να χειροτερέψει: Ο πλανήτης που θερμαίνεται επεκτείνει την περίοδο ανάπτυξης και, μαζί με αυτήν, προκαλεί κινδύνους για την ανθρώπινη υγεία από αλλεργίες.

Μέχρι το 2100, η ​​ποσότητα της γύρης που παράγεται κατά την περίοδο της ανθοφορίας θα μπορούσε να αυξηθεί κατά 40%, σύμφωνα με νέα έρευνα που δημοσιεύθηκε την Τρίτη στο Nature Communications – εγείροντας την επείγουσα ανάγκη για καλύτερη κατανόηση των παραγόντων που προκαλούν την αύξηση. Ακόμη και όταν η ξηρασία και η ζέστη βλάπτουν τα δάση και τα λιβάδια, ορισμένα χόρτα, ζιζάνια και δέντρα που παράγουν γύρες που προκαλούν αλλεργίες ευδοκιμούν με την αύξηση της θερμοκρασίας και τις υψηλότερες συγκεντρώσεις διοξειδίου του άνθρακα, μεγαλώνοντας και παράγοντας περισσότερα φύλλα.

Προηγούμενη εργασία που εξέταζε τις ιστορικές τάσεις εκτιμά ότι, κατά μέσο όρο, η εποχή της γύρης στη Βόρεια Αμερική φτάνει 20 ημέρες νωρίτερα και διαρκεί οκτώ ημέρες περισσότερο και απελευθερώνει 20 τοις εκατό περισσότερη γύρη στον αέρα από ό,τι πριν από 30 χρόνια.

Η νέα έρευνα επεκτείνει αυτή την εικόνα μέχρι το τέλος του αιώνα, αποδίδοντας μια αύξηση 40 τοις εκατό στη γύρη που παράγεται σε μια εποχή γύρης που θα ξεκινήσει έως και 40 ημέρες νωρίτερα και θα διαρκέσει 19 ημέρες περισσότερο.

«Η γύρη έχει τεράστιο αντίκτυπο στη δημόσια υγεία», λέει η Allison Steiner , ατμοσφαιρικός επιστήμονας στο Πανεπιστήμιο του Michigan και ανώτερος συγγραφέας της εργασίας. «Τόσοι πολλοί άνθρωποι επηρεάζονται από εποχιακές αλλεργίες, ωστόσο τα προγνωστικά μοντέλα για τη γύρη δεν είναι πραγματικά τόσο καλά».


Βελτίωση της προοπτικής
Για να καλύψει αυτό το κενό, η ομάδα του Steiner ανέπτυξε μοντέλα, βασισμένα σε ιστορικά δεδομένα, που προβλέπουν τις εκπομπές γύρης ως απόκριση σε παράγοντες όπως η θερμοκρασία και η βροχόπτωση για 15 από τα πιο κοινά είδη φυτών που προκαλούν αλλεργίες. Τα μοντέλα αντιπροσωπεύουν επίσης αυξημένο ατμοσφαιρικό διοξείδιο του άνθρακα, που προκαλείται από την κλιματική αλλαγή, καθώς και αλλαγές στην κατανομή των τύπων φυτών με την πάροδο του χρόνου. Η επέκταση των χόρτων ή των δέντρων, για παράδειγμα, μπορεί να γίνει εις βάρος της αμβροσίας – ενός σημαντικού αλλεργιογόνου που προβλέπεται να μειωθεί έως και 80 τοις εκατό στις ανατολικές Ηνωμένες Πολιτείες σε αυτό το σενάριο.

«Η προσομοίωση μας εξετάζει τις εκπομπές γύρης μέρα με τη μέρα», λέει ο Steiner. “Και μπορείτε να δείτε την εξέλιξη – ξεκινά στα νοτιοανατολικά και στη συνέχεια, καθώς οι θερμοκρασίες ανεβαίνουν, η γραμμή παραγωγής γύρης μετακινείται προς τα βόρεια.”

Ενώ πολλά φυτά που παράγουν γύρη αναμένεται να ανθίσουν, ορισμένοι τύποι δέντρων που παράγουν γύρη, όπως η σημύδα, δεν θα τα πάνε τόσο καλά σε ένα ζεστό και πλούσιο σε διοξείδιο του άνθρακα περιβάλλον – μια επίδραση που καταγράφεται από αυτή τη μελέτη.

Χρησιμοποιώντας αυτά τα μοντέλα, ο Steiner και οι συνεργάτες του συνέκριναν στη συνέχεια την ποσότητα γύρης που απελευθερώθηκε στις ηπειρωτικές Ηνωμένες Πολιτείες κατά τη διάρκεια μιας ιστορικής περιόδου (1995-2014) και δύο πιθανών κλιματικών σεναρίων (2081-2100): ένα αέριο θερμοκηπίου στη μέση του δρόμου ( GHG) μελλοντικές εκπομπές και ένα πιο ακραίο, που βασίζεται στα ορυκτά καύσιμα, που αντιπροσωπεύει αύξηση 2-3 °C και 4-6 °C, αντίστοιχα. Το πιο τρομερό σενάριο, στο οποίο οι συγκεντρώσεις διοξειδίου του άνθρακα φθάνουν πάνω από 2,5 φορές το σημερινό επίπεδο, έχει ως αποτέλεσμα μια παρατεταμένη και πιο έντονη περίοδο γύρης, διπλασιάζοντας τις ιστορικές τάσεις των τελευταίων 30 ετών.

Ίσως πιο σημαντικό, ωστόσο, είναι το μέλλον που προβλέπεται από το πιο μετριοπαθές σενάριο, λέει ο William Anderegg , αναπληρωτής καθηγητής στο Πανεπιστήμιο της Γιούτα που δεν συμμετείχε στην έρευνα. «Βασικά, οι επιπτώσεις της γύρης μειώθηκαν κατά το ήμισυ σε σύγκριση με το σενάριο υψηλών εκπομπών—έτσι οι ερευνητές υπογραμμίζουν πραγματικά πόσο η αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής θα έχει κρίσιμα οφέλη για την υγεία του αναπνευστικού μας», σημειώνει ο Anderegg, ο οποίος μελετά τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής στα δασικά οικοσυστήματα.

Πηγή: nationalgeographic.com

Μενού