Freestudies learn English

Οι ασυνήθιστα υψηλές θερμοκρασίες: τι προκαλεί την «εξαιρετική» θέρμανση σε πολικές περιοχές;

Κατηγορία: ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
Views: 572

Οι ασυνήθιστα υψηλές θερμοκρασίες τόσο στην Ανταρκτική όσο και στην Αρκτική τις τελευταίες ημέρες έχουν σοκάρει τους ερευνητές, οι οποίοι προειδοποιούν ότι οι ακραίες καταστάσεις θα γίνουν πιο συχνές ως αποτέλεσμα της κλιματικής κρίσης.

Ο σταθμός Concordia, ψηλά στο οροπέδιο της Ανταρκτικής, σημείωσε θερμοκρασία ρεκόρ -11,8 C την Παρασκευή, περισσότερο από 40 C υψηλότερη από τα εποχιακά πρότυπα. Ο σταθμός Vostok κατέγραψε θερμοκρασία -17,7 C, ξεπερνώντας το ρεκόρ του κατά 15 C.

Ταυτόχρονα, ορισμένοι σταθμοί κοντά στον βόρειο πόλο έφτασαν τους 30 βαθμούς Κελσίου πάνω από το κανονικό, με ρεκόρ να καταρρίπτονται στη Νορβηγία και ασυνήθιστα ζεστές θερμοκρασίες να καταγράφονται στη Γροιλανδία και στο ρωσικό αρχιπέλαγος του Franz Josef Land .

Η ήπειρος της Ανταρκτικής στο σύνολό της την Παρασκευή ήταν περίπου 4,8 βαθμούς Κελσίου θερμότερη σε σύγκριση με τη βασική θερμοκρασία μεταξύ 1979 και 2000, ανέφερε το Associated Press. Την ίδια μέρα, η Αρκτική στο σύνολό της ήταν 3,3 C θερμότερη από τον μέσο όρο του 1979 έως το 2000.

House of Bears

Τι προκαλεί τις υψηλές θερμοκρασίες;

«Και τα δύο αυτά καιρικά φαινόμενα σχετίζονται με τη μεταφορά θερμότητας και υγρασίας προς τους πόλους», είπε ο Δρ Ζάχαρι Λάμπε, κλιματολόγος στο Πολιτειακό Πανεπιστήμιο του Κολοράντο.

Ο Alex Sen Gupta, αναπληρωτής καθηγητής στο Πανεπιστήμιο της Νέας Νότιας Ουαλίας στο Σίδνεϊ, είπε ότι οι ισχυροί άνεμοι που έρχονται από την Αυστραλία συμβάλλουν στις ασυνήθιστες θερμοκρασίες στην Ανταρκτική.

«Είχαμε έναν συνδυασμό ισχυρών καιρικών συστημάτων πάνω από τον Νότιο Ωκεανό στα νότια της Αυστραλίας που ευθυγραμμίστηκαν για να παράγουν πολύ ισχυρούς προς τους πόλους ανέμους που εκτείνονται από την Αυστραλία έως την ανατολική Ανταρκτική».

Ένας ατμοσφαιρικός ποταμός ήταν επίσης ένας σημαντικός παράγοντας που συμβάλλει στις υψηλές θερμοκρασίες στην ανατολική Ανταρκτική, σύμφωνα με την καθηγήτρια Julie Arblaster, μια κλιματική ερευνήτρια στο Πανεπιστήμιο Monash.

«Πρόκειται για ποτάμια υγρασίας στον αέρα που φέρνουν ζεστό και υγρό αέρα σε ορισμένες τοποθεσίες, και υπήρξε ένα πραγματικά σημαντικό που συνέβη σε αυτή την περιοχή πάνω από την Ανταρκτική».

Ο υγρός αέρας έχει παγιδεύσει θερμότητα πάνω από την ήπειρο, με αποτέλεσμα τις θερμές επιφανειακές θερμοκρασίες.

«Αυτή τη στιγμή έχουμε τη χαμηλότερη έκταση θαλάσσιου πάγου στην Ανταρκτική», είπε ο Arblaster. «Πολλοί από τους θαλάσσιους πάγους γύρω από την Ανταρκτική που μπορεί να βρίσκονται εκεί κανονικά κοντά στην ήπειρο είναι τώρα ωκεανός. Θα ήταν πραγματικά ενδιαφέρον να καταλάβουμε εάν υπάρχει κάποια σχέση μεταξύ της χαμηλής έκτασης του πάγου της Ανταρκτικής και αυτών των θερμών θερμοκρασιών».

Πόσο ασυνήθιστες είναι τέτοιες θερμοκρασίες;

Διαφήμιση

Η ζέστη στην ανατολική Ανταρκτική ήταν ένα «εξαιρετικό γεγονός», είπε ο Arblaster. “Πρόκειται για ανωμαλίες θερμοκρασίας μεταξύ 15 και 40 C.”

Ο Γκούπτα είπε: «Φαίνεται ότι μεγάλα τμήματα της ανατολικής Ανταρκτικής έφτασαν τους 20 βαθμούς Κελσίου θερμότερα από το κανονικό. Η θέρμανση ξεκίνησε στις 15 [Μαρτίου] και εξακολουθεί να επιμένει».

Ο καθηγητής Ματ Κινγκ, ο οποίος ηγείται του Αυστραλιανού Κέντρου Αριστείας στην Επιστήμη της Ανταρκτικής, είπε ότι η έλλειψη μακροπρόθεσμων καταγραφών θερμοκρασίας έκανε τον καύσωνα δύσκολο να ενσωματωθεί ιστορικά.

«Η πρώτη από τις ακριβείς καταγραφές θερμοκρασίας ξεκινά στα τέλη της δεκαετίας του 1950, επομένως είναι πραγματικά δύσκολο να καταλάβουμε τι είναι αξιοσημείωτο και τι όχι», είπε ο King. Όμως, προειδοποίησε, ο αντίκτυπος της κλιματικής κρίσης σήμαινε ότι γεγονότα όπως αυτά θα ήταν μια «άποψη στο μέλλον. Κάποια στιγμή στην πορεία, ανάλογα με το τι κάνουμε με τις εκπομπές άνθρακα, μπορεί να βλέπουμε αυτούς τους τύπους θερμοκρασιών πολύ πιο τακτικά».

Στην Αρκτική, οι θερμοκρασίες αυξήθηκαν κατά σχεδόν 1 C την τελευταία δεκαετία, με τη Βόρεια Σιβηρία και την Καναδική Αρκτική να θερμαίνονται τρεις φορές πιο γρήγορα από τον υπόλοιπο κόσμο. Θερμοκρασία ρεκόρ 38 C καταγράφηκε στη ρωσική Αρκτική κατά τη διάρκεια ενός καύσωνα στην Αρκτική το καλοκαίρι του βόρειου ημισφαιρίου του 2020 .

Ποιες είναι οι συνέπειες;

«Αυτό το καιρικό φαινόμενο είναι ένα παράδειγμα ατμοσφαιρικής θέρμανσης πάνω από τα ράφια πάγου», δήλωσε ο καθηγητής Andrew Mackintosh, επικεφαλής του σχολείου για τη γη, την ατμόσφαιρα και το περιβάλλον στο Πανεπιστήμιο Monash.

Στην Ανταρκτική, η ζέστη «θα πρέπει να επιμείνει για αρκετά μεγάλο χρονικό διάστημα για να κάνει ουσιαστική διαφορά», είπε. Το κύριο μέλημα είναι η αποδυνάμωση των ραφιών πάγου , οι επεκτάσεις των στρωμάτων πάγου που επιπλέουν πάνω από τον ωκεανό. Παίζουν σημαντικό ρόλο στη συγκράτηση του πάγου στην ενδοχώρα.

«Μόλις χάσουμε τα ράφια πάγου, ο γειωμένος πάγος που βρίσκεται στην ενδοχώρα θα κυλούσε πιο γρήγορα… θα πήγαινε στον ωκεανό και θα προκαλούσε άνοδο της στάθμης της θάλασσας», είπε ο Mackintosh.

Ο παγετώνας Union στην Ανταρκτική, που απεικονίζεται το 2017.

Ο Κινγκ συμφώνησε, λέγοντας ότι τις τελευταίες ημέρες υπήρχαν δείκτες πιθανής τήξης της επιφάνειας και μαλακώματος του χιονιού κατά μήκος της ανατολικής ακτής της Ανταρκτικής. «Κατά κάποιο τρόπο, το μέλλον της Ανταρκτικής θα μοιάζει με το μέλλον της Αρκτικής, όπου είχαμε πολλούς βαθμούς θέρμανσης εκεί τα τελευταία 50 περίπου χρόνια», είπε.

Υπήρξε μια απότομη πτώση του θαλάσσιου πάγου της Αρκτικής αυτόν τον μήνα στο Σβάλμπαρντ, ο οποίος έχει βιώσει ασυνήθιστα υψηλές θερμοκρασίες.

Πέρυσι, οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι ο θαλάσσιος πάγος σε μεγάλο μέρος της Αρκτικής αραίωσε δύο φορές πιο γρήγορα από ό,τι πιστεύαμε προηγουμένως. Το τελευταίο εντελώς άθικτο ράφι πάγου στην καναδική Αρκτική κατέρρευσε το 2020 ως αποτέλεσμα της αύξησης της θερμοκρασίας.

Το λιώσιμο των πάγων οδηγεί σε έναν φαύλο κύκλο : εκτίθεται μεγαλύτερη περιοχή σκοτεινού νερού, μαθαίνοντας να αυξάνει την απορρόφηση της ηλιακής ενέργειας, η οποία στη συνέχεια προκαλεί περισσότερη θέρμανση.

Μενού